Asociaţia de Relaţii Internaţionale "Est-Democraţia" lansează proiectul "Memorie, identitate și comunitate. Studii de istorie orală pe Valea Prutului în România și Republica Moldova"

"Ne propunem să sondăm memoria a două-trei generații pentru a stabili cum se vedeau (percepeau) românii, de o parte și de alta a Prutului, trecând prin regimuri politice și perspective culturale diferite, din 1945 și până azi". 

Asociaţia de Relaţii Internaţionale "Est-Democraţia" lansează proiectul "Memorie, identitate și comunitate. Studii de istorie orală pe Valea Prutului în România și Republica Moldova"

Asociaţia de Relaţii Internaţionale "Est-Democraţia" vă invită la lansarea proiectului "Memorie, identitate și comunitate. Studii de istorie orală pe Valea Prutului în România și Republica Moldova", finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Această inițiativă este derulată în parteneriat cu Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași, Muzeul Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității de Stat din Moldova, Chișinău. Evenimentul va avea loc la Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, vineri, 20 iulie 2018, începând cu ora 11:00. 

La manifestare va participa și domnul Veaceslav Șaramet, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, alături de reprezentanți ai mass-mediei și mediului universitar-academic din Iași.

În cadrul acestui proiect se vor realiza o serie de campanii de cercetare, prin metoda interviurilor de istorie orală şi a micromonografiilor locale pe valea Prutului, în România și Republica Moldova. Materialul cules va fi pus în circulație sub forma unui corpus de interviuri, editate și publicate ştiinţific, care să permită o mai bună înțelegere a transformărilor identitare, a specificului şi memoriei colective a comunităților de pe malurile Prutului. Pe lângă culegerea mărturiilor orale, cercetătoriii vor realiza și o arhivă foto-video, înregistrând imagini, obiecte şi eventuale reconstituiri elocvente pentru istoria unor comunităţi aflate de-a lungul frontierei. Atât volumul cât și celelalte materiale culese de pe
teren vor fi puse în circuitul public prin work-shopuri, dezbateri, lansări de carte, expoziții, emisiuni difuzate la posturile regionale de radio şi televiziune, atât în România cât și în Republica Moldova.

Prin aceste cercetări, Est-Democrația își propune să aducă în dezbaterea publică o serie de probleme precum: viața comunităților românești în perioada postbelică, la traversarea mai multor etape istorice (comunism, postcomunism), construirea imaginii celuilalt de-a lungul frontierei, dorințele de apropiere, dezvoltarea mijloacelor de cunoaștere reciprocă în diferite perioade istorice, metodele practice de colaborare, rolul ideologiilor și propagandei în formarea imaginarul prezent.

"Proiectul are pentru noi o dublă semnificație: una științifică și una de suflet, de cooperare între comunități românești aflate la frontiera Uniunii Europene. În principal, ne propunem să sondăm memoria a două-trei generații pentru a stabili cum se vedeau (percepeau) românii, de o parte și de alta a Prutului, trecând prin regimuri politice și perspective culturale diferite, din 1945 și până azi. Apoi, vom utiliza „imaginile” din trecutul recent și din prezent, care vizează buna relaționare între comunități și atracția reciprocă, pentru a descoperi modalități de îmbunătățire a cooperării transfrontaliere și de valorificare a moștenirii identitare (cultural-spirituale) comune”, a declarat istoricul Paul Nistor, directorul proiectului.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
321

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
549

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
163

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...