Lupta cu Covid-19 nu este doar a cadrelor medicale. Este a tuturor oamenilor care fac front comun cu acestea | Cum ne putem implica

Lupta cu Covid-19 nu este doar a cadrelor medicale. Este a tuturor oamenilor care fac front comun cu acestea | Cum ne putem implica

Criza cauzată de noul coronavirus a adus cu sine și ceva bun: un val de solidaritate, de implicare, de recunoștință față de cei care luptă pentru salvarea pacienților infectați cu COVID-19. Așa cum, într-un război, soldații din linia I își pun binele și viața în joc, în cazul unei epidemii, cadrele medicale fac același gest.

Numai că armele medicilor și asistenților sunt profesionalismul lor, puterea lor de rezistență și dotările din spitale. Iar capitolul din urmă, știm bine, este îndoielnic. Așa că, în întreaga țară, sute de companii și personalități publice s-au mobilizat și au făcut donații importante pentru spitalele și cadrele medicale, alăturându-și eforturile celor depuse de autorități și de salvatorii greu încercați în această perioadă.

Astfel de atitudini binefecătoare se regăsesc și în Botoșani:

• Asociația „Salvează o inimă” din Botoșani, prin fondatorul ei, Vlad Plăcintă, a achiziționat șapte injectomate pentru secția de ATI adulți a Spitalului „Mavromati”, în valoare de 42.807 lei, care vor ajunge aici în această săptămână, fiind achitat și avansul pentru 7077 bucăți măști de protecție, în valoare de 47.062, precum și avansul pentru aparatele pentru testarea COVID-19, în valoare de 55.000 de euro.

• Omul de afaceri Gerard Losson, care deține firma Formens, cea mai mare companie din județul Botoșani și cel mai mare angajator privat, a făcut o donație consistentă către Asociația ”Salvează o inimă”, in valoare de 150.000 lei, pentru cumpărarea unui aparat de testat Coronavirus și 1000 de teste. Compania lui a produce 10.000 de mii de măști, care sunt oferite Spitalului Județean, în contextul în care managerul unității a deplâns o criză a acestor echipamente.

• Clubul Rotary s-a implicat imediat pentru sprijinirea cadrelor medicale, acțiunile sale rămânând mai degrabă sub o tăcere de modestie. Membrii săi au reușit să mobilizeze mediul de afaceri și nu numai, să sponsorizeze cu tifon, cafea pentru personalul medical, bani pentru diverse achiziții de echipamente medicale. Nu de mult, tot prin ajutorul lor, s-au adus și paturi de spital din Germania, ca urmare a unei inițiative a medicului Iulia Baltag, stabilită acolo.

• Omul de afaceri Cătălin Silegeanu a găsit un furnizor pentru măști de protecție, astfel că circa 25.000 de măști vor fi procurate pentru cadrele medicale din Botoșani.

• O donație inedită a fost făcută și de Atelierul Velvet Queen, care a pregătit un stoc de măști speciale, pe care s-a inscripționat mesajul „Totul va fi bine”.

• Omul de afaceri Sergiu Olaru a comandat 25000 perechi de mănuși, 10000 șorțuri impermeabile, 10000 botoșei, 10000 capeline, 10000 pahare, 10000 boluri, 10000 farfurii, 10000 caserole, 10000 tacâmuri. Pe lângă toate acestea, a cumpărat și două mașini de spălat lenjerii, pentru secțiile de adulți și copii de la Infecțioase.

• Antreprenorul Olesea Silacov, care deține un salon de înfrumusețare, a donat toate echipamentele sanitare pe care le avea, apoi și-a rugat colegele din domeniu să facă același lucru, pentru medici.

• Simona Maxim conduce un mic atelier de croitorie. După ce a aflat că există criză de măşti sanitare, a început să facă, gratis, zeci de măşti pentru spital. Majoritatea sunt realizate în culori vesele, cu modele pentru a aduce un plus de optimism, majoritatea fiind date secţiei de Pediatrie.

• Un taximetrist din Botoșani, Marius S., oferă curse gratuite personalului medical, de acasă la spital și invers, pe baza legitimației de serviciu.

• Una dintre cele mai prestigioase florării din oraș, care își are sediul în incinta Uvertura Mall, a oferit o bucurie, un gând de încurajare, dar și de mulțumire doctorilor și asistentelor din cadrul Spitalului Județean Mavromati, precum și celor din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Botoșani.

• Primăria municipiului Botoșani a anunțat că nu doar cadrele medico-sanitare, ci și personalul altor instituții și societăți implicat în îndeplinirea măsurilor dispuse în contextul stării de urgență vor beneficia de gratuitate la folosirea locurilor de parcare cu plată de pe raza municipiului Botoșani până la încheierea stării de urgență.

• O altă serie de ONG-uri şi asociaţii umanitare sau civice, cu ajutorul voluntarilor, s-au implicat în gestionarea crizei. Asociaţia ”Grup Civic”, Asociaţia ”Happy”, Asociaţia "Maini Piicepute" sau ”Scut botoşănean” s-au implicat în furnizarea de alimente şi medicamente bătrânilor care au ales autoizolarea, dar și în sprijinirea cadrelor medicale, a spitalelor botoșănene.

• Asociația Dăruiește Viață a pregătit o listă cu materiale și echipamente necesare pentru spitalele în care vor fi tratați cei infectați cu COVID-19. Dăruiește Viață urmează să achiziționeze aceste materiale și să le doneze spitalelor din România, însă are nevoie de donații. Se pot direcționa și prin SMS bani, trimițând un mesaj cu textul „Împreună” la numărul 8826, echivalentul a 2 euro.

Update:

• „Facefood” a demarat acțiunea „Donează o cafea pentru medici”. Pentru a dona o cafea, sau orice alt produs din meniu, doritorii trebuie sa transfere suma de bani în contul de Revolut deschis pe numărul de telefon 0755 648 002. Cafelele vor ajunge la Secția de TBC, Secția de Boli Infecțioase, la Serviciul Județean de Ambulanță, dar și la alte secții din cadrul Spitalului Județean.

• Pizzeria „Magic” din municipiul Botoşani s-a oferit să livreze zilnic pizza medicilor şi asistenţilor medicali de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati, în special celor de la Secţia de Boli Infecţioase şi de la Unitatea de Primiri Urgenţe.

• Administratorul BMW Service din Botoșani s-a arătat dispus să repare gratuit orice autovehicul al instituţiilor implicate în combaterea răspândirii virusului COVID- 19.

Update:

• Mai mulți voluntari s-au unit pentru susținerea cadrelor medicale din Botoșani, în lupta cu Covid-19. Din comunitatea „Împreună pentru personalul medical din Botoșani” fac parte atât echipa Viziere.ro, care produce după un concept unic „scuturi ale sănătății” și le distribuie gratuit în cadrul unităților sanitare, Asociația Județeană Babywearing din Botoșani, cât și cei care donează pentru ca proiectele ONG-urile să capete greutate și finalitate.

Update:

• Elevii Colegiului „Eminescu”, care beneficiază de alocație, vor oferi o parte din venitul lunar acordat de stat către cauza medicilor și asistenților din Botoșani, prin intermediul formelor de donare puse la dispoziție de ONG-uri.

Iar lista poate continua. Și va continua.

Toți cei enumerați mai sus, dar și cei care s-au mobilizat în mod tacit, au înțeles următoare idee: epidemia este o luptă cu un virus nevăzut. Însă pe front nu trebuie să fie doar medicii și asistenții medicali. Nu este bătălia autorităților, nu este bătălia personalului sanitar. Este bătălia oamenilor, indiferent de calitatea lor. Este o confruntare a umanității. Iar orice gest făcut pentru sprijinirea celor din prima linie, este o armă cu cei din urmă se dotează în fața pericolului.

Vă rugăm să dați mai departe acest material, întrucât este nevoie de soldații din alte linii, în mod constant, până la finele războiului, adică de noi toți. 

Lista redată este în curs de actualizare. Așteptăm vești, propuneri, idei, în secțiunea pentru comentarii de mai jos.

 

Sănătate și solidaritate!

Echipa Știri.Botoșani.Ro

(în curs de actualizare)

 

Spune-ne opinia ta