Suplinitorii, laborantii si muncitorii de intretinere, primii vizati de disponibilizarile din invatamantul botosanean!

Suplinitorii, laborantii si muncitorii de intretinere, primii vizati de disponibilizarile din invatamantul botosanean!

ADA MACOVEI, inspector general ISJ Botosani

ADA MACOVEI: "Fiecare unitate reduce cu 5%, gasind solutii optime pe plan local astfel incat scoala sa functioneze in conditii bune".

Conform celor declarate de Ada Macovei, inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean Botosani, in urma estimarilor facute, doar 165 de norme din 323 de norme cerute de Ministerul Educatii ar putea fi reduse in judetul Botosani fara a se da oameni afara. Daca ar exista un cadru legislativ pentru implementarea acestor măsuri, celelalte posturi ar insemna sa fie reduse prin concedieri colective.

"La nivelul judetului Botosani au fost analizate propunerile transmise de Ministerul Educatiei si s-a centralizat situaţia: este vorba despre 165 de norme care ar putea fi reduse daca aceste masuri s-ar implementa, daca ar exista cadru legislativ pentru implementarea acestor masuri, celelalte posturi insemnand de fapt disponibilizari si concedieri colective. Reducerea de norme se va aplica in fiecare unitate, asa am facut anul trecut. Fiecare unitate reduce cu 5%, gasind solutii optime pe plan local astfel incat scoala sa functioneze in conditii bune", a declarat Ada Macovei, inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean Botosani.

Cum fiecare unitate de invatamant trebuie sa-si reduca numarul de norme, cel mai probabil primii care sunt predispusi sa fie disponibilizati, ar fi muncitorii de intretinere a scolilor, fochistii, laborantii, dar si suplinitorii.

"Unii vor alege sa-si elibereze din functii laborantii, altii muncitorul de intretinere, altii fochistul, altii nu stiu ce vor face, sau se vor comasa clase, vor disparea norme si evident vor disparea suplinitorii. Aştept masuri legislative clare pentru ca nu am lege in baza careia sa pot aplica aceste propuneri si sa pot face vreo reducere de personal. Nu este luata pana la aceasta data nicio decizie, nici la nivelul Ministerului Educatiei, nici la nivelul ISJ", a precizat Ada Macovei.

Situatia din invatamant se va mai limpezi in urma consultarilor reprezentantilor ISJ cu autoritatile locale, cu sindicatele, dar si cu directorii unitatilor de invatamant.

"Cu siguranta o masura, pe care am vazut ca au adoptat-o si colegii mei din tara si cred ca o vom adopta si noi, este predarea orelor de educatie fizica la I-IV de catre invatatori, cum era pe vremuri. Cred ca asta va fi una dintre masurile cele mai usor de implementat. Pentru ca sunt posturi create noi, nu sunt titulari pe ele si e mai usor de operat", a conchis Ada Macovei.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Accident pe Împărat Traian! Un botoşănean a ajuns la spital!

Vineri, 22 Septembrie 2017
2335

Bărbatul de 51 de ani tocmai traversa strada Împărat Traian, undeva în zona dispensarelor medicale, când un Opel Astra, condus de un bărbat de 43 de ani din Mileanca, l-a surprins...

Efective sporite de jandarmi la manifestările din weekend și la protestul din Piața Revoluției

Vineri, 22 Septembrie 2017
904

La misiunile de asigurare a ordinii şi siguranţei la manifestările publice, precum Festivalul Mărului din localitatea Băiceni, meciurile de fotbal de la Săveni, Dorohoi şi Darabani şi la patru...

Pentru părinții și adolescenții din Botoșani: Ateliere interactive "Mesajele mediatice din mintea noastră"

Vineri, 22 Septembrie 2017
524

Sâmbătă, 23 septembrie, părinții și adolescenții din Botoșani sunt invitați să participe la atelierele interactive "Mesajele mediatice din mintea noastră", susținute de Dan ...