Pr. Lucian Leonte: "E nevoie ca femeia, mama si fiica, sora sa fie sub protectia unui model"

Pr. Lucian Leonte: "E nevoie ca femeia, mama si fiica, sora sa fie sub protectia unui model"

Pr. LUCIAN LEONTE

Anul acesta se implinesc 100 de ani de cand femeile socialiste sarbatoresc ziua de 8 Martie, dupa ce ea a fost instituita de evreica Clara Zetchin (nascuta Asser), la Conferinta Femeilor Socialiste de la Copenhaga din 1910, si marcata pentru prima data anul urmator.

In acest fel, Internationala Socialista crea o sarbatoare pentru femeia-revolutionar, gest urmat de o propaganda insistenta pentru drepturile femeii, cu tot ce insemnau acestea in viziunea omului nou de tip comunist. In fapt, comunistii, revoltati impotriva lui Dumnezeu si a randuielilor crestine, incercau astfel sa distraga atentia de la valorile care pana atunci formasera baza societatii, spre a crea o masa usor de manipulat.

Iata ce spune Prof. Dr. Andrei Kuraev: "Cand Partidul a pus problema infiintarii unei sarbatori feminine, Clara Tetkin si-a adus aminte de Estera. Cu multe secole in urma Estera si-a salvat poporul de mania unui tiran. Istoria aceasta este prezenta nu numai in Biblie. Esterei ii este inchinata cea mai vesela sarbatoare a evreilor – Sarbatoarea Purim. Ea se serbeaza la sfarsitul lunii februarie – inceputul lui martie. Aceasta sarbatoare nu are o data fixa (ca si Pastele crestin) si e posibil ca in anul cand s-a infiintat "ziua internationala a femeii" Purimul sa fi coincis cu 8 Martie. A schimba in fiecare an data ar fi fost incomod, de aceea s-a hotarit ca ziua femeii-revolutionar sa se serbeze aparte de Purim. Indiferent de aceasta insa, in fiecare an ziua de 8 Martie este o chemare a lumii de a slavi Femeia-Lider – pe Estera, adica a serba Purimul. Este ziua in care au fost nimiciti 75.000 de oameni – elita tarii, din imperiul persan".

Stiri Botosani nu intentioneaza sa darame sau sa zdruncine o sarbatoare care pare sa se bucure de un sprijin consistent in societate, ci sa arate si cealalta fata a acestei zile, pentru ca femeia, fiica, sora, iubita sa aleaga cu sufletul, nu intr-un vartej mediatic si comercial tot mai agresiv si mai impunator. Am ales asadar sa marcam aceasta zi intr-un alt mod decat pana acum. L-am rugat pe Parintele Protopop Lucian Leonte sa isi expuna punctul de vedere asupra acestei sarbatori aflata, iata, la implinirea unui veac.

Parinte protopop Lucian Leonte, de unde vine sarbatoarea de 8 martie?

Sarbatoarea zilei de 8 martie este egala cu Valentine s Day. In regimul comunist au fost impuse publicului si vietii sociale niste sarbatori, cum este si cea de 8 martie. Regimul de acum, nu neaparat politic, sub alte forme, impune niste sarbatori, de genul Valentine s Day, care nu au nicio legatura cu sarbatoarea autentica crestina. O sarbatoare crestina este cea care reprezinta starea, locul si momentul in care omul vorbeste cu Dumnezeu si in cercul celor unde se afla el sunt semenii lui, comuniunea pe care o avem cu Dumnezeu, cu natura, cu viata sociala. Sarbatoarea nu inseamna doar o petrecere, doar latura consumista... La originea acestor sarbatori sunt vointe politice, se urmareste inlocuirea sarbatorilor crestine, pe langa asta intervine finantatorul, pentru ca pe langa ziua de 8 martie se creeaza o adevarata industrie…

Ce pierdem, dar, prin aceste sarbatori?

Pe noi ne intereseaza ca industria sa creeze in sprijinul omului, a vietii lui morale, nu sa il darame sufleteste, sa il epuizeze. Investitiile sa se faca in alta parte, nu in sarbatori prin care se incurajeaza prostitutia, imoralitatea, ci in procedee si metode prin care tineretul sa isi pastreze fecioria pana la altar si fidelitatea sotilor pana la mormant. S-ar castiga imens material, dar nu se face asta pentru ca cei care au anumite manete in viata aceasta si in lumea aceasta, in tara asta, vor sa isi sporeasca ceea ce au. Nu ii intereseaza valorile, se trece peste cadavre, si primele cadavre sunt sufletele tinerilor, din nefericire!

Cum sarbatorim femeia, in afara acestor sarbatori care, iata, nu au nici macar un filon crestin?

Avem zilele noastre in care sa cinstim femeia. Avem Bunavestire, o sarbatoare care propune un model de mama adevarata, cum a fost Maica Domnului, de fiica adevarata, de femeie generoasa in Sfintenia Ei. E nevoie ca femeia, mama si fiica, sora sa fie sub protectia unui model. In acest an, iata, 8 martie este a doua zi din Postul Mare. Ce face femeia crestina? Nu mai conteaza Dumnezeu, nu mai conteaza randuiala de viata crestina, care asigura viata sanatoasa, ci conteaza aceasta sarbatoare cu ambalajul ei frumos, care imi lasa in urma un gol spiritual, un bibelou de metal in piept, dar cu un gol in constiinta. In loc sa incep lupta cu mine insumi, sa ma curat, trebuie sa merg la restaurant, sa sarbatoresc.
Avem, iata, femeile noastre, avem Femeile Mironosite, avem ziua Nasterii Maicii Domnului. In vechime, centrul de greutate era biserica. Paganii, in primele secole crestine, spuneau ca femeile crestine sunt sfinte, erau un model, pana si paganii recunosteau asta! Acum, nimic legat de valorile autentice ale vietii si sufletului femeii, nimic legat de iubirea sfanta a femeii, a mamei, intarite de harul lui Dumnezeu. Nu se promoveaza valoarea, deci nu e sarbatoare!

 

Stiri Botosani doreste tuturor mamelor, fiicelor, iubitelor sa se bucure de fiecare zi, sa manifeste bunatate si generozitate in fiecare ceas al vietii, intru implinire spirituala. Sotilor, fiilor, iubitilor le cerem ingaduinta, rabdare, si mai ales respect fata de fiinta aceasta fragila care este femeia. Un cadou de 8 martie nu inlocuieste iubirea de fiecare zi!

 

Citeste si: Femeile Mironosite ale Teatrului romanesc

PREDICA - Sfintele Mironosite si femeile crestine de astazi

8 Martie - o sarbatoare necrestina

 

 

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Marcel Ciolacu îi jignește pe moldoveni: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!” (Video)

astăzi, 15:43
91

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei cere demisia lui Marcel Ciolacu pentru jigniri publice aduse tuturor moldovenilor.Iată comunicatul de presă remis astăzi, 26 aprilie:”Pentru jign...

Un bărbat din Botoșani deține singurul exemplar din România al unui Crysler Imperial din anii 60

astăzi, 15:30
78

Nicușor Constantin – secretar al filialei din Botoșani a Retromobil Club – manifestă o pasiune deosebită pentru mașinile de epocă, el fiind deținătorul mai multor bolizi cu o vechi...

Cine plătește dacă te inundă vecinul: legea spune clar!

astăzi, 15:00
149

Atunci când te confrunți cu o inundație în apartament cauzată de unul dintre vecini, este important să acționezi rapid și eficient pentru a minimiza pagubele și pentru a stabili cin...