Martea neagra: Bugetarii au incasat primele salarii diminuate!

Martea neagra: Bugetarii au incasat primele salarii diminuate!

Marti, bugetarii din institutiile de stat botosanene incaseaza primele salarii diminuate cu 25%, data de 10 fiind o mahnire pentru ei si nu o bucurie, cum era pana acum, cand stiau ca trebuie sa-si primeasca leafa. Deznadejdea se citeste pe chipurile tuturor celor care se vad nevoiti de a stabili prioritati extrem de dureroase, si anume ce sa plateasca mai intai: ratele sau medicamentele!

Florin Aionitoaei: "Nu imi voi pune cenusa in cap!"

De reducerile salariale nu au scapat nici actorii Teatrului "Mihai Eminescu". Contactat de reporterul Stiri Botosani, actorul Florin Aionitoaei a spus ca va avea de acum un salariu sub 1.000 lei, fiind aproape la jumatate fata de salariul pe care il incasa anul trecut, angajatii Teatrului fiind afectati si la 1 ianuarie 2010, prin eliminarea unui spor de 25%.

"Noua, actorilor, ne-a scazut pana acum cam cu jumatate salariul, pentru ca la 1 ianuarie mi s-a luat 25% din salariu, adica sporul de fidelitate, iar acum 25% din ce a mai ramas, deci aveam vreo 1.700 lei, iar de acum voi avea 950 lei. Pot sa spun ca am rate mai mari decat salariul, nu stiu cum voi face, dar voi incerca sa ma descurc. Un lucru este clar, nu imi voi pune cenusa in cap, voi cauta o solutie sa ies din situatie", a spus actorul Florin Aionitoaei.

Angajat CJ: "Nu stiu daca ma voi duce acasa cu acest salariu" 

Nici la Consiliul Judetean situatia nu era mai buna. Un consilier din cadrul Consiliului Judetean, grad superior I, cu studii juridice si cu vechime 25 ani, a marturisit ca a primit astazi un salariu de 1.425 lei, fata de salariul pe care il avea in luna iunie, de 1.900 lei.

"Nu stiu cum ma voi descurca, avand in vedere ca am si o rata de 320 lei la banca si am nevoie si de un tratament medicamentos in valoare de 100 lei in fiecare luna", a spus angajatul CJ.

In cadrul aceleiasi institutii, un inspector cu putina vechime a luat astazi un salariu de 612 lei. Nici pana acum salariul lui nu era prea mare, respectiv 670 lei.

"Problema e ca eu am rate de 820 lei, bineinteles ca supravietuim si cu salariul sotiei de 1.200 lei, fiind vorba de o indemnizatie pentru cresterea copilului, dar nici asa nu ne vom putea descurca. Din luna octombrie a anului trecut incerc sa-mi caut un loc de munca in domeniul privat pe domeniul economic, prin Iasi, Suceava, Botosani, dar niciun raspuns", a spus inspectorul din cadrul CJ.

Un referent din Consiliul Judetean, cu vechime de 25 ani, a spus ca a primit doar 750, si ca avea pana acum un salariu de 1.000 lei.

"In fiecare luna eu trebuie sa cumpar un tratament de 500 lei pentru afectiunea pe care o am, si mai am si rate de 300 lei. Acum ma intreb, dupa atatia ani de munca, ce este de preferat de achitat, ratele sau de cumparat tratamentul pentru a putea trai. Nu stiu cum voi face, azi am zis ca nu stiu daca ma voi duce acasa cu acest salariu", a precizat referentul din cadrul CJ.

Politist comunitar: "Ma gandesc sa renunt la acest serviciu!"

Nici politistii comunitari nu au primit prea bine aceasta zi de salariu, din cauza salariilor mult prea mici din cadrul institutiei pe care o reprezinta. Astfel, un agent comunitar principal a luat astazi un salariu de 550 lei, iar in luna iunie a primit 700 lei. Durerea politistilor comunitari este mai mare, in conditiile in care la inceputul anului le-a mai scazut odata salariul cu aproape 300 lei, atunci cand le-au fost eliminate sporurile.

"Am de acum un salariu de 550 lei, iar eu am o rata de 400 lei, atunci cand mi-am facut creditul aveam un salariu de 1.000 lei. O sa incerc sa renegociez contractul la banca pentru a-mi putea plati ratele si ca sa nu aiba de acum un rau-platnic. O sa incercam sa ne descurcam si cu salariul sotiei de 800 lei, cu alocatia copilului de 42 lei si cu putin ajutor de la parinti. Imi caut un al doilea loc de munca sau chiar ma gandesc sa renunt la acest serviciu", a spus politistul comunitar.

Salariat DGASPC: "Trebuie sa caut solutii pentru a putea supravietui!"

Nici la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului situatia angajatilor nu este prea buna. Un psiholog a marturisit ca primeste 600 lei si are o rata de aproape 700 lei, neavand bani cu ce sa-si mai achite datoriile catre banca. Salariul sau era anul trecut de 1.300 lei, pana a fi diminuate si sporurile.

Intr-o situatie asemanatoare este si un bucatar, gradul II, angajat in unul dintre centrele din judet, care a primit astazi un salariu de 670 lei. Avea pana acum 1.100 lei, dar si o rata de 500 lei.

"Nu stiu cum ma voi descurca, mai ales ca am si un copil minor in intretinere si sunt si o mama singura, deci trebuie sa ma descurc cu un singur salariu. Trebuie sa caut solutii pentru a putea supravietui", a spus angajatul DGASPC.

Tot raul... spre mai rau!

De precizat e ca salariile pe luna iulie nu au fost reduse cu 25%, ci cu 22,72%, intrucat legea a intrat in vigoare pe data de 3 iulie, salariile bugetarilor fiind platite integral pe 1 si 2 iulie, drept urmare pe luna august salariile vor fi si mai mici decat pe luna iulie.



 

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
309

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
532

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
157

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...