Cauciucurile de iarna ii ard la buzunar pe soferi!

Cauciucurile de iarna ii ard la buzunar pe soferi!

Botosanenii sunt de acord ca obligativitatea de a-si utila masinile cu cauciucuri de iarna si lanturi antiderapante este una cat se poate de utila, insa reclama timpul foarte scurt pe care il au la dispozitie pentru a se conforma legii.

Cei mai afectati sunt taximetristii, pentru care masina reprezinta obiectul muncii, tot ei fiind si cei mai predispusi la controalele politistilor de la Rutiera. Ceva mai "norocosi" au fost cei de la Serviciul Judetean de Ambulanta care spun ca au fost anuntati din timp de aceste prevederi, astfel ca sunt pregatiti sa intre in iarna fara a risca amenzi.

"Sunt disperati, nu mai stiu cum sa faca bani!"

Nemultumirea taximetristilor nu vine neaparat din cauza ca vor fi obligati sa isi cumpere cauciucuri noi, ci pentru ca masura a venit foarte tarziu. "Pe de o parte e bine, dar pe de alta parte e rau. E bine ca in felul acesta nu risca nimeni sa se izbeasca in masina pe care o are in fata, daca pune frana brusc. Dar cred ca e o mare tampiene sa anunti asa acuma, cand iarna bate la usa. Cauciucurile costa ceva bani, si trebuia sa spuna din timp, macar din vara. Sunt disperati, nu mai stiu cum sa faca bani", a spus Filip Constantin, taximetrist.

Parerile sunt, insa, impartite. "E o mare prostie. Daca nu avem cauciucuri de iarna, e treaba noastra. De unde sa scoata bani de cauciucuri toti soferii? Cei mai multi au doua cauciucuri de iarna, pe care le pun iarna, pe spate. Noi abia ne taraim de pe o zi pe alta si ei nu fac decat sa ne jupoaie de bani", spune revoltat un alt taximetrist, Iulian Cojocaru.

Cum era de asteptat, unii soferi vad si partea practica a masurii. "Eu cred ca e foarte bine. De ce  nu? In felul asta, cand, sa zicem, sunt intr-o zona mai cu polei, nu mai trebuie sa stau la fundul unuia care nu reuseste sa se miste din loc, ca nu are cauciucuri de iarna. Si la masinile mari trebuie cu atat mai mult. Eu de cate ori am iesit iarna din oras si ningea, tot am stat blocat din cauza tirurilor care nu se mai puteau misca din loc", este parerea unui alt taximetrist, Vasile Lungu.

Ambulantele, dotate conform legii!

Proiectul nu are repercusiuni financiare doar asupra soferilor, ci si asupra institutiilor care au parcuri auto. La Serviciul Judetean de Ambulanta, cauciucurile de iarna au fost deja achizitionate, pentru toate masinile din parcul auto.

"Noi stiam de acesta modificare si am cumparat deja cauciucuri de iarna. In ceea ce priveste lanturile, cele mai multe dintre masinile noi aveau in dotare asa ceva, inca de la cumparare", a declarat directorul economic al SJA Botosani, Cristian Ungureanu.

"Bai, prostilor, strangeti bani si luati-va cauciucuri!"

Nici soferii de rand nu sunt foarte incantati de rapiditatea cu care a fost pusa in practica noua prevedere. "Eu stiu ca e bine asa, sa avem cauciucuri de iarna. Dar sa faci o lege din asta? Asa, tac-pac? Macar daca ne ziceau din vara: Bai, prostilor, strangeti bani si luati-va cauciucuri, ca de nu, la iarna va amendam! Eu o sa imi iau, ca nu mai am de ales. Daca nu era lege, tot imi luam. Dar imi luam unul luna asta, altul luna viitoare! Nu asa!", a spus necajit Laurentiu Strungaru.


Cat ii costa pe soferi

Un proiect al ministerului Transporturilor, care va intra in vigoare de la 1 noiembrie, prevede ca si masinile de mare tonaj sa fie utilate obligatoriu cauciucuri de iarna si lanturi. Altfel, cei care vor bloca drumurile sau alte masini din cauza ca nu sunt dotati conform noilor prevederi, vor fi amendati. 

Pentru a nu fi amendati, soferii autoturismelor vor fi nevoiti sa investeasca in patru anvelope de iarna intre 500 si 1.000 de lei, in functie de diametru si latimea cauciucurilor. Pentru autoutilitare preturile sunt mai mari, un set de patru anvelope putand ajunge si pana la 2.400 de lei. Cel mai scump ii va costa noua prevedere pe posesorii masinilor 4X4. Acestia vor plati pentru patru anvelope pana la 5.000 de lei.
 

 

 

 

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Marcel Ciolacu anunță regionalizarea României. ”Asta nu înseamnă că se vor desființa!”

astăzi, 08:45
10

Ciolacu a dat ca exemplu Polonia și arată că se face un studiu foarte amplu privitor la modul în care va fi reorganizată România.”Reforma bugetară și reorganizarea teritori...

Suferința unui copil de 6 anișori: De la un accident banal, la confruntarea cu un inamic necruțător!

astăzi, 08:16
169

Părinții s-au alarmat și l-au dus la medic. Pentru că totul s-a întâmplat în timpul pandemiei, așteptarea pentru programare și diagnostic a fost o încercare grea.Dup...

Care este echipa care a vrut să îl ”fure” pe Andone și cum a răspuns antrenorul de la Botoșani!

astăzi, 07:48
400

Bogdan Andone e aproape să reușească o minune la FC Botoșani, formație pe care a preluat-o în iarnă, cu 12 puncte după 21 de etape.“Mi-a zis că mă salvează în decembrie...