Când se atribuie mandatele noilor parlamentari de Botoșani!

Repartizarea și atribuirea mandatelor de deputat și senator la nivelul județului Botoșani va fi făcută atât de Biroul Electoral Județean, cât și de Biroul Electoral Central. Acest lucru se va întâmpla după ce toate BEJ-urile din țară vor comunica la nivel central rezultatul alegerilor din 11 decembrie.

Când se atribuie mandatele noilor parlamentari de Botoșani!

 Mihaela Ungureanu  

Transformarea voturilor în mandate se face separat, atât pentru Senat, cât şi pentru Camera Deputaţilor, iar repartizarea mandatelor parlamentare se va face de către Biroul Electoral de Circumscripţie Județean Botoșani, în ordinea înscrierii candidaţilor pe listă, după ce partidele politice au trecut de pragul electoral. 

Redistribuirea se face ţinând cont de coeficientul electoral al circumscripţiei, care este stabilit de Biroul Electoral, prin împărţirea numărului total de voturi valabil exprimate pentru toate listele de candidaţi ale partidelor politice, la numărul de deputaţi şi senatori, ce urmează să fie aleşi în acea circumscripţie. 

"După închierea procesului verbal de către Biroul Electoral Județean, îl vom comunica Biroului Electoral Central care, potrivit art.94 din Legea 208/2015, va proceda la stabilirea pragului electoral. După ce vom avea comunicarea din partea Biroului Electoral Central cu privire la numărul voturilor care reprezintă pragul electoral, se vor putea atribui mandatele, atât în etapa I, în care le atribuim noi, iar în etapa a II-a se atribuie la nivel centralizat", a precizat judecătorul Mihaela Ungureanu, președintele Biroului Electoral Județean Botoșani.

La Botoșani, social-democrații au anunțat deja că vor avea cinci mandate de deputat și două de senator, din totalul celor nouă. 

Atribuirea și redistribuirea mandatelor de parlamentar se va face, cel mai probabil, până la finele acestei săptămâni.

 

Spune-ne opinia ta