Un primar din județul Botoșani, la un pas de a pierde mandatul din cauza unei condamnări într-un dosar de contrabandă!

O chestiune de zile - asta îl desparte pe un primar botoşănean de finalul mandatului său, ce se va încheia înainte de alegerile locale.

Un primar din județul Botoșani, la un pas de a pierde mandatul din cauza unei condamnări într-un dosar de contrabandă!

Apelul declarat de primarul comunei Stăuceni, Relu-Valentin Burlacu, la sentinţa Tribunalului Suceava, care-l condamna la doi ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la contrabandă, a fost respins la Curtea de Apel Suceava. Astfel că, pe lângă condamnarea cu suspendare, primarului i se interzic şi dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, cu titlu de pedeapsă accesorie.
 
De altfel, din cei 36 de inculpaţi în dosarul de contrabandă şi constituire de grup infracţional organizat, doar în cazul câtorva au intervenit modificări de la o instanţă la alta, însă cea pronunţată miercuri de judecătorii Curţii de Apel Suceava este definitivă. (sentinţa definitivă aici)

Conform anchetei procurorilor DIICOT Suceava, liderul grupării era Paul Iova, zis "Ion Petrişor", cunoscut pentru că organiza la nivel naţional concursul "Miss Piranda".

"Grupările de criminalitate organizată specializate în contrabanda cu ţigarete se circumscriu, pe raza judeţelor Suceava şi Botoşani, prin componenta transnaţională, cu segmente bine structurate din fostul spaţiu sovietic, pe latura de furnizare şi trecere frauduloasă a frontierei de stat în legătură cu segmente bine structurate de pe teritoriul naţional, pe latura de recepţie sau preluare prin trecere frauduloasă a frontierei de stat. Pe acest palier, elementele de coeziune sunt date de importantele beneficii materiale rezultate, iar ca element specific, de lipsa barierei de comunicare, persoanele implicate fiind cunoscătoare deopotrivă a limbilor române şi ucrainene", se arăta în rechizitoriul DIICOT.

Procurorii au descris în rechizitoriu peste 60 de acte materiale, fapte de contrabandă probate prin interceptări şi alte mijloace de probă, primele informații despre rețea fiind adunate de anchetatori încă din anul 2010. Valoarea prejudiciului estimat în acest dosar se ridică la peste 6 milioane de lei.

Relu-Valentin Burlacu a fost ales primar în iunie 2016, atunci când deja fusese trimis în judecată de procurorii DIICOT. Încă de atunci s-a declarat nevinovat şi era convins că se va face dreptate în cazul său. "În primul rând, pentru că eu nu sunt vinovat, eu nu pot să spun nimic. Eu sunt nevinovat! Am fost implicat în gruparea asta, ca să spunem aşa, dar eu nu pot să spun nimic. Ce se va întâmpla, nu ştiu ce să zic. Eu am intrat în gruparea asta nevinovat, mi-a sunat telefonul, eu... “, susţinea Burlacu.

În cazul în care, după pronunţarea instanţei, se va constata încetarea mandatului înainte de termen, atribuţiile de primar al comunei Stăuceni vor fi preluate de viceprimarul Cozmin Epuraş, fost primar al comunei şi fost contracandidat al lui Burlacu la alegerile din 2016. Primarul şi-a obţinut mandatul cu nici 40 de voturi în plus faţă de Epuraș.

Pe de altă parte, în septembrie anul trecut, Relu-Valentin Burlacu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani pentru infracţiunea de distrugere, la aproape un an de la comiterea faptei de care este acuzat. Cauza este încă în curs de judecată.

Despre acest subiect, Ştiri.Botoşani.ro a scris aici: Primar botoşănean trimis în judecată pentru distrugere!
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Șoferii ar putea fi amendați pe baza filmărilor făcute de alți șoferi. Există o singură condiție!

astăzi, 11:50
7

Un proiect de ordonanță prevede că imaginile surprinse astfel pot fi trimise polițiștilor, iar în baza lor, s-ar putea da amenzi. Asta ar putea contribui la reducerea numarului de accidente...

Patru ani de închisoare după ce a tâlhărit o studentă în centrul Sucevei, bărbatul a fost prins în Botoșani!

astăzi, 11:08
32

Un bărbat în vârstă de 35 de ani, din Republica Moldova, aflat în arest preventiv din luna ianuarie a acestui an pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată, un f...

Anunț important de la Tribunalul Botoșani pentru candidații la CJ!

astăzi, 10:51
81

Tribunalul Botoșani înștiințează candidații care și-au anunțat intenția de a candida pentru funcția de președinte al Consiliului Județean (CJ) din Botoșani, dar și pentru consilieri...