Pesta porcină africană, confirmată la Pomârla. Prefectul Dan Șlincu: "În acest moment nu putem lua în calcul sacrificarea porcilor"

Pesta porcină africană, confirmată la Pomârla. Prefectul Dan Șlincu: "În acest moment nu putem lua în calcul sacrificarea porcilor"

Analizele de laborator efectuate la București au confirmat Pesta Porcină Africană în Pomârla. Confirmarea a venit pentru doi porci dintr-o gospodărie a Ocolului Silvic din Pomârla, suspiciuni de PPA fiind și pentru o altă gospodărie. 

Vineri după-amiază s-a întrunit Comitetul Local de Combatere a Bolilor, prilej cu care prefectul județului Botoșani, Dan Șlincu, a specificat că deocamdată este vorba despre cazuri izolate, însă se vor impune măsuri dure în cazul în care în perioada următoare se va mai depista un focar. 

"În cazul celor doi porci din gospodăria domnului Asaftei Petru, îngrijitorul Ocolului Silvic din Pomârla, s-a constatat că au fost infectați cu PPA. Toți cei patru porci din gospodărie au fost uciși, dar putem considera că factorul care a răspândit virusul PPA poate fi și cel uman. În acest moment nu putem lua în calcul sacrificarea porcilor din Pomârla, pentru că acele locații sunt izolate, dar în momentul în care în perioada imediat următoare mai apare un focar de pestă porcină africană vom lua în calcul și sacrificarea porcilor pe o rază de trei kilometri. Această măsură va fi analizată și va fi stabilită într-o ședință a CLCB", a precizat prefectul Dan Șlincu.

Minodora Vasiliu, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani, a adăugat faptul că populația trebuie să respecte o serie de reguli privind prevenirea apariției de noi focare.

"Avem un focar confirmat la Pomârla și un focar cu suspiciune. Avem un plan de măsuri pentru menținere, informare. Rog populația să nu își uite obligațiile, și anume de a nu introduce alte animale în gospodărie, de a nu pleca cu hainele din adăposturile de animale, cetățenii din Pomârla - de a nu se crea panică și de a fi o acțiune de asumare și responsabilitate, de a informa medicul veterinar în legătură cu orice simptomatologie de boală și de a dialoga și a colabora cu celelalte instituții. Ca mijloc de liniștire, pe perioada de șapte zile nu vom lua nicio măsură, în cazul în care vor mai apărea alte focare vom analiza din nou situația", a precizat Minodora Vasiliu.


Anterior şedinţei CLCB, primarii din zona de nord şi nord- vest a judeţului, ale căror UAT-uri fac parte din zona de supraveghere PPA, au fost invitaţi la Instituţia Prefectului pentru o discuţie cu conducerea DSVSA, a Poliţiei, ISU, IJJ şi Poliţiei de Frontieră în privinţa măsurilor ce trebuie luate pentru a se evita contaminarea cu virusul PPA identificat la Pomârla.

Astfel, Ioan Butnariu de la Hilişeu- Horia, Marin Dohotariu de la Şendriceni, Fănică Romanescu de la Dersca şi Romică Magopeţ de la Ibăneşti au discutat cu prefectul şi cu directorii DSVSA despre obligativitatea de a-şi procura în cel mai scurt necesarul de materiale- dezinfectanţi, costume şi cizme de protecţie, măşti, atomizoare, mochete, etc., toate acestea urmând să fie folosite în procesul de verificare a gospodăriilor din zona de supraveghere. 

Oficialii au recomandat activarea Unităţilor Locale de Sprijin ale Comitetului Local de Combatere a Bolilor, formate din primar, viceprimar, secretarul comunei, şefii posturilor de poliţie, medic veterinar, medicul de familie, directorii unităţilor de învăţământ, şefi SVSU.

Primarii şi-au exprimat disponibilitatea de a colabora cu Comitetul Local de Combatere a Bolilor şi a de a lua toate măsurile necesare tocmai pentru ca virusul să nu apară şi în comunităţile lor.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
320

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
548

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
162

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...