Încurcătură cu un leş de câine nerevendicat! Trei primării şi Consiliul Judeţean implicate în rezolvarea situaţiei
BOTOSANI

Avem un leş de câine, cum procedăm? Pe cine anunţăm, cui atragem atenţia, ce facem? Asta în cazul în care intenţionăm să facem ceva şi nu doar să trecem pe lângă leş fără a acţiona.

Încurcătură cu un leş de câine nerevendicat! Trei primării şi Consiliul Judeţean implicate în rezolvarea situaţiei

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

Faptele: duminică după-amiază, pe drumul judeţean Botoşani- Roma, în zona intersecţiei cu drumul care merge spre Costeşti (comuna Răchiţi) într-un soi de refugiu pentru autoturisme a fost abandonat leşul unui câine de talie mare, într-un sac de polietilenă. În ciuda vântului, deja se simte mirosul neplăcut de mortăciune.

Cine trebuie să acţioneze? Cum zona este la intersecţia a trei comune- Roma, Mihai Eminescu şi Răchiţi, reporterii Ştiri.Botoşani.Ro i-au contactat pe toţi trei. Primarul de Răchiţi, Florin Bulgaru, spune că zona ar aparţine mai degrabă Primăriei Mihai Eminescu, la fel spune şi şi viceprimarul de Roma, Mihai Asiminicesei. Primarul comunei Mihai Eminescu, Aneta Gireadă, se îndoieşte că ar fi pe teritoriul comunei pe care o conduce, dar nu refuză intervenţia.

Cu totul altfel se văd lucrurile de la Consiliul Judeţean. Vicepreşedintele Dorin Birta a luat legătura cu şefii de la Drumuri Judeţene (dat fiind că leşul animalului se afla la marginea drumului) pentru a colabora cu primăria pe al cărui teritoriu se găseşte "pachetul".

A durat câteva ore până când primarul de Răchiţi, Florin Bulgaru, este solicitat de Dorin Birta să trimită pe cineva să ridice leşul, ceea ce primarul a şi făcut. Numai că leşul nu mai era. "Noi am fost acolo, dar nu am mai găsit nimic, probabil cineva a fost mai harnic", spune Florin Bulgaru.

Chestiunea ridică însă o problemă: cine şi cum acţionează în astfel de situaţii?

Ordonanța nr. 24/2016 privind organizarea și desfășurarea activității de neutralizare a deșeurilor de origine animală arată, la articolul 5, că "la nivelul județelor, consiliile județene organizează și sunt responsabile pentru desfășurarea activității de neutralizare a deșeurilor de origine animală provenite din gospodăriile crescătorilor individuali de animale, având obligația de a asigura contractual, în condițiile legii, realizarea acestei activități de neutralizare cu o unitate de ecarisare autorizată conform legislației în vigoare".

Problema este că ordonanţa a venit fără norme metodologice, astfel că acum Consiliul Judeţean caută să-şi reglementeze problema.

"Am cerut directorului de la Direcţia de Servicii Publice să facă o corespondenţă cu Ministerul pentru că lipsesc normele metodologice şi noi trebuie să dăm drumul la caietul de sarcini. Ne temem că vom contracta serviciile, vom semna contractul şi apoi apar modificări ce nu corespund contractului şi vom fi în situaţia în care dacă circuitul banilor nu este foarte bine definit, contractul să fie sistat. Şi în acest caz, aşteptăm răspunsul de la Minister. Dacă e totul bine, vom da drumul la caietul de sarcini, urmează apoi câteva săptămâni pentru finalizarea licitaţiei, să cunoaştem operatorul. Cât despre buget, am vorbit cu fiecare primărie în parte pentru a cunoaşte situaţia pe ultimii doi ani (în privinţa numărului de animale moarte ridicate, n.r.) pentru a vedea necesarul de bani", spune Liviu Toma, vicepreşedintele Consiliului Judeţean.

Ca practică, spun şefii CJ, în cazul în care un botoşănean găseşte un leş de animal abandonat, trebuie să ia legătura cu administratorul zonei în care a fost găsit- fie că este vorba de proprietarul unui teren agricol, fie că este vorba de o primărie- cum este cazul de faţă-, care la rândul său sesizează serviciul dim cadrul CJ.

 

Spune-ne opinia ta