Extremele Botoşanilor: de la chirii de câţiva lei, la chirii de sute de lei, plătite de chiriaşii din blocurile ANL!

Revolta chiriaşilor ANL că ajung să plătească sute de lei lunar pentru chirie va fi şi mai mare când vor remarca faptul că vecinii lor, cu venituri mici declarate, plătesc nici 10 lei pe lună.

Extremele Botoşanilor: de la chirii de câţiva lei, la chirii de sute de lei, plătite de chiriaşii din blocurile ANL!

La asta a dus Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care s-a stabilit că la baza calculului acestor chirii se află veniturile obținute de chiriași, pe fiecare membru de familie. Asta a creat situaţii cel puţin ciudate pentru Locativa, dar şi pentru vecini între ei.

"Prin aplicarea noilor reglementări efectuate de către ANL prin ultima ordonanţă, s-a ajuns la chirii destul de mici şi la chirii mari. Totul este în funcţie de veniturile medii pe membru de familie şi veniturile declarate de către chiriaşi prin documente oficiale de la locurile de muncă şi de la ANAF. S-a ajuns la chirii de 4 sau 6 lei, până la chirii de 480- 520 de lei. O chirie de 4 sau 6 lei poate fi şi la un apartament de trei camere, că suprafaţa locuită nu este un criteriu", spune Florinel Gornea, directorul Locativa.

Cum se ajunge la chirii de 4 sau 6 lei? Simplu: prin prezentarea de documente din care reiese că familia nu are venituri sau are venituri infime.

"Probabil nu lucrează nicăieri, poate nu-şi declară veniturile, sunt mai mulţi factori. Cei care nu au venituri, că între timp sunt ANL-işti, e drept, cazuri izolate, care prin veniturile pe care le-au declarat, din punctul meu de vedere ar trebui să se mute la locuinţe sociale. Eu nu pot cere controale, până nu se termină de recalculat chirii. Sper ca acest lucru să se întâmple cât mai repede şi vom vedea ce facem. Nu mi se pare corect ca unii să plătească o sumă mare iar alţii foarte mică. Ei lucrează la negru, nu au venituri sau au o societate prin care câştigă poate nişte dividente destul de mari dar nu sunt declarate la ANAF. Şi pe când ei bine- mersi stau la ANL şi din documentele pe care le aduc rezultă că ei trăiesc din alocaţia unui copil sau doi. Împărţită la venitul mediu pe membru de familie, ne trezim cu o valoare foarte foarte mică, care, la rândul ei împărţită la 12 luni, iată cum avem o chirie foarte foarte mică, de 6 lei sau de 4 lei", susţine directorul Locativa.

În prezent nu se cunoaşte exact câte chirii infime şi câte chirii mari vor fi achitate de botoşănenii care locuiesc la ANL-uri, deoarece calculele nu s-au încheiat. Problema este că şi veniturile Locativa se vor reduce consistent odată cu aplicarea noilor chirii.

"Noi am făcut un calcul foarte fugitiv şi până acum pot spune că avem o pierdere de 320.000 de lei numai de pe ANL. Vom vedea la final ce pierderi sunt", încheie Florinel Gornea.

În municipiul Botoşani sunt 780 de apartamente ANL.

 

Spune-ne opinia ta