Drumul Botoșani-Tg. Frumos și Teatrul M. Eminescu, tăiate de la finanțare!

Bugetul pe anul 2017, aprobat marți de Parlament, nu cuprinde sume de bani pentru investiții majore ce privesc județul Botoșani, cum ar fi reabilitarea și modernizarea drumului Botoșani-Tg. Frumos.

Drumul Botoșani-Tg. Frumos și Teatrul M. Eminescu, tăiate de la finanțare!

Parlamentarii PNL de Botoșani au depus mai multe amendamente privitor la investiții pe drumurile din județ, dar și pentru continuarea lucrărilor la Teatrul M. Eminescu. Deputatul Cristian Achiței susține că toate amendamentele au fost respinse. 

"La Comisia de administrație am propus continuarea lucrărilor la Teatrul M. Eminescu, cu o sumă de 23 de milioane de lei, dar amendamentul a fost respins, iar la Ministerul Transporturilor am propus trei amendamente, modernizarea drumului Târgu Frumos Botoșani pentru care am propus 10 milioane de lei pentru anul 2017, modernizarea drumului Botoșani-Ștefănești, la care am propus un milion de lei și modernizarea drumului Darabani-Dorohoi-Rădăuți Prut, tot cu un milion de lei. Au fost respinse toate trei", a declarat deputatul Cristian Achiței.

Parlamnetarul susține că vor fi făcute în continuare demersuri la ministere pentru a obține alocări de sume pentru investiții la nivelul județului Botoșani. 

"O să vedem de acum care sunt procedurile pe fiecare minister în parte, de a ajunge la finalizarea studiilor de fezabilitate sau ce invocă Ministerul Transporturilor, și de a depune totuși proiectul la Ministerul Dezvoltării pentru teatru", a completat Achiței.



Senatorul Doina Federovici, liderul PSD Botoşani, susţine însă că reabilitarea drumului Botoşani- Târgu Frumos va avea o altă cale.

"Acum pregătim hotărârea de guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici. Mai exact, bugetul MT a fost suplimentat cu o sumă de 5,15 miliarde de lei, adică un plus de 60% faţă de bugetul anului trecut, tocmai pentru situaţii de genul ăsta. Acum pregătim Hotărârea de Guvern, deja au început lucrările pentru promovarea acestui act normativ, după ce din capitole şi subcapitole, putem cere suma necesară pentru proiectarea şi executarea lucrărilor, în sensul de a fi scoasă investiţia la licitaţie. E o chestiune de procedură. Primul nostru demers parlamentar pe care l-am făcut în momentul în care a fost votat Guvernul a fost susţinerea acestei investiţii pentru judeţul Botoşani. Am discutat cu domnul ministru al transporturilor, a verificat şi el situaţia. Din octombrie anul trecut stă studiul de fezabilitate pe masa CNADNR dar nu s-a întâmplat nimic până acum”, spune Doina Federovici.

Există posibilitatea ca în acest an să înceapă execuţia lucrărilor?

"Depinde foarte mult de cât va dura procedura de achiziţie publică. Mai este un aspect tehnic: dacă se face licitaţie separată pentru proiectare şi separată pentru execuţie. În cel mai fericit caz ar fi să fie luate la pachet, proiectarea şi execuţia. Cert este că valoarea proiectului este de peste 40 de milioane de euro”, declară senatorul Doina Federovici.

 

Spune-ne opinia ta