Nervi pe holurile Consiliului Județean! "Nu mai puneți pumnul în gură! Ne sfidați!"

Explicațiile oferite de cei de la Direcția buget-finanțe din cadrul Consiliului Județean Botoșani, privitor la modul de calcul al salariilor, i-a enervat pe angajații care au declanșat, marți dimineață, un protest spontan.

Magda Didii, directorul Direcției, le-a spus funcționarilor să meargă în birouri pentru că încă se fac calcule, care necesită o perioadă mai mare de timp. 

"Mergeți la birouri că se lucrează. Nu este chiar așa de simplu să lucrezi și să calculezi. A venit Ordonanța Guvernului nr. 9 care a stabilit altfel modul de calcul. Este publicată în data de 31 ianuarie, dispoziția ați primit-o înainte. Am făcut salariul în favoarea omului. I-am stabilit 1.450 salariul minim și i-am aplicat 20% majorare. Să fie în favoarea omului. Vine Ordonanța 9 și spune nu. Întâi aplici majorarea la salariul din decembrie și dacă e sub salairul minim îi mai dai, dacă nu cât a ieșit. De aia am făcut așa, că nici nouă nu ne-a fost comod când am văzut", a explicat Magda Didii.

A urmat un schimb dur de replici între Magda Didii și unul dintre angajații Consiliului Județean, cel din urmă reproșând faptul că sunt duși cu zăhărelul. Acesta a spus că în două zile au fost puși să semneze dispoziții cu salarii diferite și nici nu li se explică de unde au reieșit sumele. 

"Decizia Curții Constituționale reglementează până la momentul actual toată legislația în domeniul salarizării.  Și până acum de ce ne-ați dat să semnăm două hârtii cu salarii diferite, dacă se lucrează? Nu mai puneți pumnul în gură, că ne-ați frecat cum ați vrut dvs. Asumați-vă! Mă sfidați așa în față. Îmi dai 1.800 lei salariu, și a doua zi vii și îmi dai 1.500 lei", a spus funcționarul.

"Ia taci tu din gură (...) Știți cum se lucrează? Trebuie să iei fiecare funcție în parte și din 41 de Consilii Județene să vezi care e cea mai mare. Nu se fac peste noapte. De ce nu sunteți oameni să înțelegeți? Se lucrează. Ce să facem mai mult de atât?", a recplicat directorul Direcției buget-finanțe.

"Dacă există voință se poate. Eu cunosc mai bine decât dumneavoastră legislația", i-a spus funcționarul.

"Serios? Nu vrei să vii să lucrezi cu noi? Te rog frumos să te duci la Guvern, ei au modificat legea nu eu", i-a transmis Magda Didii.

Președintele Consiliului Județean, Costică Macaleți, consideră că nemulțumirea funcționarilor este justificată, în condițiile în care salariile sunt mult mai mici decât în țară.

"Am avut o discuție și cu liderul de sindicat, și cu directorii de direcții din cadrul Consiliului Județean și le-am spus să facă toate demersurile necesare legale și pe normele care există la ora actuală pentru a avea aceleași salarii aliniate cu celelalte Consilii Județene, mai ales că există o decizie a Curții Constituționale care spune că pe ramură lefurile trebuie să fie aliniate. Avem un document care pune în legalitate acest demers. Cei care au salariile mai mari le-au obținut prin hotărâri judecătorești. Consiliul Județean Botoșani a pierdut la Curtea de Apel Suceava aceste sporuri care au fost introduse în salariile de bază. Dar ulterior a apărut o decizie a Curții Constituționale, există un răspuns și de la Uniunea Națională a Consiliilor Județene, un răspuns favorabil în acest sens. Este bază legală să crească salariile și trebuie să crească", a declarat președintele Consiliului Județean.

Salariile angajaților din Consiliul Județean Botoșani ar urma să crească din luna martie, cu 75% în cazul funcționarilor publici și cu 25% în cazul personalului contractual. Efortul bugetar suplimentar ar fi de 200.000 de lei pe lună.

 

 

Spune-ne opinia ta