Piața Revoluției, ora 17.00: Botoșănenii ies la proteste față de restricțiile Guvernului

Piața Revoluției, ora 17.00: Botoșănenii ies la proteste față de restricțiile Guvernului

Botoșănenii strâng rândurile și se pregătesc de un marș de protest, astăzi, în fața Prefecturii județului Botoșani. Invitațiile au fost făcute încă de la primele ore ale dimineții, pe paginile de socializare, după ce aseară, doar cinci persoane au protestat în fața Palatului Administrativ de la Botoșani, dând curs protestului de la nivel național.

Botoșănenii sunt așteptați luni, orele 17.00, în Piața Revoluției pentru a protesta fata de măsurile anunțate de Guvern care interzic circulația după ora 20.00 și închiderea magazinelor la ora 18.00”. Așa sună anunțul care a devenit viral pe rețelele de socializare, cu mii de vizualizări, poziții pro și contra, într-o încercare de reactivare a spiritului civic de la Botoșani în fața restricțiilor impuse de Guvernul Cîțu.

Noile restricții sunt valabile începând de aseară, 28 martie, iar pe fondul unei rate de infectare de 3,56 la mia de locuitori, în municipiul Botoșani, au fost închise restaurantele, cafenele, barurile, cinematografele, cluburile și sălile de cinema, în timp ce la hoteluri și pensiuni activitatea restaurantelor sau cafenelelor este permisă doar pentru persoanele cazate.

Reprezentanții instituțiilor care aplică măsurile de prevenire a infecției Covid-19  la nivelul județului au anunțat deja că monitorizează întregul protest și respectarea siguranței publice.

“Vom fi prezenți în zona care va avea loc protestul pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, iar efectivele le vom adapta în funcție de numărul persoanelor prezente. Dacă se vor respectă prevederile legale aflate în vigoare, totul va fi în regulă”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, agentul de poliţie Delia Nenișcu.

La Botoșani, la fel ca în toată țara, dacă se va depăși indicele de 4 la mie se va interzice circulația persoanelor înafara locuinței, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 20,00-05,00, în timp ce funcționarea magazinelor va fi limitată în intervalul 05.00 – 21.00, în timpul săptămânii, și 05.00-18.00 în week-end.

Practic, imediat după pragul de 4 la mie, dacă sunt prinși pe stradă de polițiști, în afara orelor în care este permisă circulația, deci după ora 20.00, botoșănenii vor fi nevoiți să justifice prezența cu anumite documente: legitimație de serviciu, adeverință de la locul de muncă sau declarație pe proprie răspundere.

În plus, dacă nu se poate dovedi motivul esențial al ieșirii din casă la o oră cu restricții, botoșănenii ar risca amenzi cuprinse între 500 și 2.500 de lei.

Practic, acestea sunt cele mai mari nemulțumiri ale protestatarilor după aproximativ un an de zile de la startul pandemiei, punct care coincide cu aplicarea de măsuri considerate absolut firești de Guvernul României, dar draconice, și ca un atac la democrație și la întreaga societate civilă, de către cea mai mare parte a populației.

 

Spune-ne opinia ta