Consilier judeţean către rromii din Botoşani: "Ce-ar fi dacă aţi merge la muncă?"

Cetăţenii rromi din municipiul Botoşani nu sunt discriminaţi, oferindu-li-se şanse să-şi găsească locuri de muncă, să fie părţi în programe şi proiecte, dar de a căror finalitate nu mai află nimeni. Ca să nu mai stea degeaba prin Centrul Vechi al oraşului, poate ar fi bine să-şi caute locuri de muncă, i-a sfătuit pe aceştia un consilier judeţean.

Consilier judeţean către rromii din Botoşani: "Ce-ar fi dacă aţi merge la muncă?"

În şedinţa ATOP au fost tot felul de luări de poziţie şi comentarii vizavi de situaţiile create de cetăţenii rromi din Centrul Vechi. S-a discutat inclusiv despre proiectele în care municipalitatea a fost partener, cu o cotă de participare financiară mai mică sau mai mare. Gheorghe Vâzdoagă, consilier judeţean şi membru în ATOP, a atras însă atenţia că problemele din Centrul Vechi nu sunt doar ale celor care locuiesc în zonă, ci a întregului oraş.

"Rugămintea pe care aş avea-o eu la dumneavoastră ar fi să lăsaţi problemele de discriminare, de rasism şi alte lucruri de genul ăsta pentru că nu e vorba de aşa ceva. Pentru mine, ecuaţia este foarte simplă: în Centrul Vechi există un grup de cetăţeni români care într-o mare parte nu produc nimic. Asta este problema noastră şi, iertaţi-mă, vă rog, ar fi fost bine să fie aici şi reprezentanţii celeilalte părţi pentru a-şi expune punctul de vedere, ar fi existat un echilibru. Ceea ce spuneţi dumneavoastră aveţi dreptate, problema rromilor nu este a dumneavoastră, este a noastră, a tuturor. Şi poate că nici noi nu facem ceea ce trebuie, pentru că este una mult mai gravă: e o problemă de educaţie, în primul rând, iar noi nu prea facem aşa ceva, iar despre programe, iertat să-mi fie. Am fost consilier municipal atâţia ani, venea contribuţia din partea Consiliului Local la un proiect privind rromii. Şi chiar l-am întrebat pe domnul primar dacă ştim cum se finalizează aceste proiecte. Dar erau bani publici şi nu mai venea nimeni să spună că a făcut măcar trei lucruri pe rromi. Când e vorba de luat bani pe proiecte, imediat se găsesc amatori, când e vorba de făcut ceva concret este mai greu", a susţinut Gheorghe Vâzdoagă.

Mai mult, acesta a reproşat autorităţilor cu rol de restabilire a ordinii că în goana după cifre şi statistici au uitat de oameni.

"Eu am avut mari speranţe pentru şedinţa de astăzi, dar după ce am citit cele trei rapoarte (ale Poliţiei, Jandarmeriei şi Poliţiei Locale, n.r.) speranţele mele s-au redus foarte mult. Cele trei instituţii, fiind de forţă, au privit problemele prin prisma seacă a unor cifre. În spatele acestor cifre sunt oameni şi noi am uitat de ei. Şi nu ne-am pus măcar o clipă în situaţia celui din Centrul Vechi sau a oricărui cetăţean din municipiu care să-şi trimită copilul la plimbare pe Centrul Vechi, poate după ora 18:00. Nu cifra este o minciună,că ea este corectă- infracţionalitatea din Centrul Vechi este la nivelul infracţionalităţii din alte zone din municipiul Botoşani dar pe fond este o cifră mincinoasă pentru că în Centrul Vechi foarte puţini se mai aventurează şi de asta infracţionalitatea este redusă, pentru că nu se mai duce nimeni acolo. Câţi agenţi economici au părăsit Centrul vechi? Eu sunt unul dintre ei! Aveţi impresia că dacă doi- trei cetăţeni români stau pe scările unui magazin şi sparg seminţe, mai intră cineva în magazinul ăla? Nu mai intră! Când eşti singur, poţi vorbi orice, te aşezi în oglindă şi spui tot ce îţi convine ţie şi nu are cine să-ți spună: Stai, că nu e chiar aşa. Eu vreau să cred că dincolo de patrularea forţelor Jandarmeriei, Poliţiei Locale şi Poliţiei, trebuie să mai facem ceva, măcar pe linie de educaţie. Spuneţi că ce să facă dacă acolo stau? Păi, ce-ar fi dacă ar merge opt ore la muncă? Ar fi o idee! Doamna Semiramida, nu vă supăraţi, la ora actuală în Botoşani sunt o mie de locuri de muncă libere. S-ar găsi locuri", a susţinut Gheorghe Vâzdoagă, fiind întrerupt însă de Loredana Lascarache, aceasta spunând că rromii nu au pregătirea necesară ocupării locurilor de muncă.

Concluzia şedinţei ATOP, în care s-a discutat situaţia din Centrul Vechi al municipiului, dar ignorându-se cea din Parcul Tineretului, a venit din partea Semiramidei Balan, şefa Biroului Judeţean pentru Rromi, care a mulţumit pentru atenţia de care etnia se bucură din partea autorităţilor şi a sfătuit membrii ATOP să se consulte şi cu reprezentanţii etniei atunci când fac strategii şi planuri. Problema este că nici o parte şi nici cealaltă nu a venit cu soluţii concrete la problema întregii societăţi botoşănene, nu a doar a locuitorilor din zona centrală a oraşului.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vești sumbre pentru bugetari: din ianuarie anul viitor revine impozitarea progresivă!

Luni, 18 Martie 2024
290

Salariile bugetarilor ar putea îngheța pentru a reduce cheltuielile. Mai mult, anunță Marcel Boloș, ministrul de finanțe, impozitarea progresivă ar putea fi implementată în Rom&acir...

Mama lui Ayan, mesaj emoționant către comunitate: ”Este pentru prima dată când mă mândresc ca sunt româncă!”

Luni, 18 Martie 2024
5358

Ayan locuia la Tudora, cu bunicii, iar părinții munceau în Londra. Duminică, o veste cruntă i-a năucit: copilul lor nu era de găsit.Au urmat mai bine de 24 de ore de căutări, cu o mo...

Patru tineri din Botoșani, deținători de droguri, depistați și sancționați de jandarmi!

Luni, 18 Martie 2024
211

La finalul săptămânii trecute, în urma acțiunilor executate de jandarmii botoșăneni împreună cu Serviciul Județean de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani î...