Botoşani: Indicatoare uitate pe domeniul public, spre ameţirea şoferilor

Din loc în loc, la marginea trotuarelor, se iţeşte câte un indicator cu Oprirea intezisă- maşinile se ridică. Sunt împrăştiate peste tot în municipiul Botoşani şi, dacă n-am şti că ridicarea maşinilor parcate aiurea nu se mai practică de ceva ani, ne-am face griji pentru locul în care ne lăsăm autoturismul.

Botoşani: Indicatoare uitate pe domeniul public, spre ameţirea şoferilor

Pe strada Primăverii, pe o porţiune de o sută de metri, două astfel de indicatoare ocupă spaţiul public de pomană, pentru că sunt înconjurate de maşini. Unul în apropierea staţiei de maxi- taxi de la Piaţa Viilor, celălalt la câteva zeci de metri distanţă, către Sucevei.

Un alt indicator interzice oprirea maşinilor pe strada Prieteniei, coşmarul şoferilor în timpul anului şcolar, în condiţiile în care în zonă sunt patru unităţi de învăţământ: două şcoli, o grădiniţă şi un liceu.

Situaţiile sunt însă diferite: strada Prieteniei este "vizitată" frecvent de poliţiştii locali care lasă în parbrizele autoturismelor parcate la marginea străzii invitaţii la Poliţia locală pentru aducerea la cunoştinţă a faptului că şoferul va fi amendat pentru că a parcat unde nu trebuie. Nu la fel se întâmplă însă şi pe Primăverii, unde, după cum spun chiar poliţiştii locali, le este jenă să mai lase astfel de invitaţii în penuria locurilor de parcare.

"În fiecare zi avem situaţii de genul ăsta. Acum, în perioada de vară, e un pic mai complicat pentru că sunt veniţi foarte mulţi botoşăneni din străinătate şi nu se poate circula în Botoşani. Am doar doi lucrători pe tot municipiul care se ocupă de aspectul acesta, dar mai intervin şi poliţiştii de la Circulaţie. Oamenii vin la Poliţia Locală, sunt indignaţi că primesc invitaţii la noi, că nu sunt locuri de parcare, parchează pe unde apucă, pe trotuare. Dacă am fi cinstiţi cu noi înşine, ar trebui ca atunci când îi dai sancţiune să ai curaj să-l priveşti în ochi pe om şi să-i spui că i s-a asigurat loc de parcare acolo, dar din comoditate el a parcat unde nu era voie, să stea cu maşina la scară, încălcând legea. Dar nu putem spune aşa ceva, pentru că nu sunt locuri de parcare. În principiu, poliţiştii locali ar putea spune că ei respectă legea şi că proprietarul maşinii nu are decât să meargă în instanţă, dar nu se poate face aşa ceva. Legislaţia este încă în vigoare, referitoare la amendarea parcărilor neregulamentare. După data de 1 septembrie cred că lucrurile se vor mai linişti", explică Ioan Onuţu, directorul Poliţiei Locale.

Şi totuşi, ce rost mai au indicatoarele montate pe străzile unde, în lipsa locurilor de parcare, oamenii îşi pun maşinile pe marginea carosabilului?

"Dacă ele au fost montate acolo la un moment dat, sigur s-au justificat, dar dacă au rămas acolo... Noi am mai corectat situaţii de genul ăsta, unde nu s-au mai justificat noi le-am scos, de exemplu pe George Enescu, dar trebuie discutat punctual, nu putem generaliza", spune viceprimarul Cosmin Andrei, preşedintele Comisiei de Sistematizare a Circulaţiei.

Exemplul cu indicatoarele de pe strada Primăverii este cel mai la îndemână, acolo unde pe nici o sută de metri răsar două astfel de indicatoare.

"Aşa cum am scos acele indicatoare de pe George Enescu, care nu se mai justificau, aşa o să pun şi acest subiect în discuţie, împreună să decidem pentru astfel de situaţii. Vom analiza şi în contextul regulamentului de ridicare a maşinilor parcate la întâmplare, pentru că ne-au promis colegii că vineri dau drumul în dezbatere publică la proiect. Lucrurile intră pe un calendar predictibil în ce priveşte acest regulament", explică viceprimarul Cosmin Andrei.

În larg privind însă, problema este alta. Nu sunt suficiente locuri de parcare în municipiu care să cuprindă toate maşinile, cu sau fără rezervare, cu sau fără plată. Iar perspectivele sunt îngrijorătoare în condiţiile în care în continuare se aduc maşini din străinătate pentru botoşăneni, deşi cu toţii sunt conştienţi că nu au unde să le parcheze.

Potrivit viceprimarului Marian Murariu, numărul locurilor de parcare din municipiu este de aproximativ 8.200.

"Acestea sunt locurile de parcare aflate în evidenţa Serviciului Patrimoniu. Din acestea, în jur de şapte mii sunt rezervate cu acord de rezervare. Mai sunt locuri prin cartierele mărginaşe unde oamenii nu sunt aşa de interesaţi de rezervarea lor. În schimb, în zonele centrale, aglomeraţia este foarte mare, se ajunge şi la 750 de lei un loc de parcare, obţinut în urma licitaţiei. Dacă cineva are un loc de parcare rezervat şi îl achită la timp, rămâne valabil acordul de rezervare atât timp cât dumnealui plăteşte, chiar şi 20 de ani. Dacă nu este plătit la timp, locul de parcare este scos la licitaţie, vine altcineva, îl licitează cu o sumă mai mare, astfel că cel care l-a folosit înainte îl pierde. O să fie o prioritate foarte mare locul de parcare şi binînţeles, plata lui", susţine Marian Murariu.

Să mai spunem la nivelul judeţului Botoşani, potrivit datelor Serviciului Public Comunitar Regim Permise Auto şi Înmatricularea Vehiculelor, sunt înregistrate 85.147 de vehicule. Dacă măcar un sfert din această cifră uriaşă s-ar regăsi doar în municipiul Botoşani, ar însemna că în jur de 21.000 de vehicule se "bat" pe cele 8.200 de locuri de parcare existente. O disproporţie evidentă.

 

Spune-ne opinia ta