Lupta pentru un LOC DE PARCARE! Tot mai multe autoturisme înmatriculate în județul Botoșani! Ce se va întampla când se vor ridica mașinile? FOTO

Blocarea sau ridicarea autoturismelor parcate ilegal va fi reluata in municipiul Botosani, dupa o pauza de cativa ani, asa cum se va intampla in toate orasele din Romania. La Cluj-Napoca masinile se ridica incepand cu luna aceasta, iar la Sibiu a fost anuntata data de 1 aprilie. 

Lupta pentru un LOC DE PARCARE! Tot mai multe autoturisme înmatriculate în județul Botoșani! Ce se va întampla când se vor ridica mașinile? FOTO

La Botosani, municipalitatea trebuie sa supuna dezbaterii publice un regulament privind aceasta activitate, care va fi corelat cu noile prevederi legislative adoptate de Guvern, noua procedura incluzand un set de reguli care sa descurajeze aparitia practicilor abuzive si deturnarea scopului masurii intr-unul comercial, dupa care va trebui ca acest regulament sa fie votat in Consiliul Local.

Inca nu se stie exact data de la care va incepe actiunea de ridicare si blocare a masinilor parcate neregulamenta pe domeniul public, insa la inceputul anului a fost avansat ca termen luna martie. De aceasta activitate ar urma sa se ocupe cei de la societatea Eltrans.

Vestea ca masinile parcate neregulamentar vor fi din nou ridicate ii sperie pe botosaneni, mai ales ca autoturismele se inmultesc pe zi ce trece, in special dupa ce taxa auto a fost eliminata, in timp ce numarul locurilor de parcare a ramas acelasi. 

Potrivit lui Danut Ciubotaru, seful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatricularea Vehiculelor Botosani, la nivelul judetului Botosani sunt inmatriculate 80.000 de masini, din care aproximativ 45.000 sunt doar in municipiul Botosani. Daca in anii trecuti se inmatriculau 700-800 de masini pe luna, acum, la Botosani se inmatriculeaza si 3.000 de masini lunar si asta se intampla si pentru ca taxa auto a fost eliminata, iar botosanenii cumpara din ce in ce mai mult autoturisme second-hand.

Botosanenii spun ca sunt de acord cu ridicarea si blocarea masinilor, insa cu conditia ca municipalitatea sa gaseasca si locuri de parcare. 

"Eu locuiesc pe strada Dreptatii. In spatele blocului sunt putine locuri de parcare, iar majoritatea sunt rezervate. Mai parchez pe pamant, dar cateodata si acolo e ocupat. Unde sa parchez? Ca daca parchez in fata blocului imi iau amenda, iar peste putin timp imi va fi ridicata masina, nu? Primaria sa faca locuri de parcare daca tot vrea sa ridice masini. Ce sa fac? Sa o parchez la gara si vin pe jos acasa?", ne-a declarat Marian, un tanar sofer botosanean.

Pe strada Dreptatii zilnic sunt masini parcate pe banda spre strada Imparat Traian, iar daca acum botosanenii au curajul sa-si lase masinile in strada, asta nu se va mai intampla atunci cand se vor ridica autoturismele.

Aceasta problema este si pe strada Prieteniei, dar si pe strada Nicolae Iorga. Daca pe strada Prieteniei se aplica amenzi soferilor, pe strada Nicolae Iorga conducatorii auto sunt iertati si asta pentru ca nu incurca circulatia, desi exista indicator cu oprirea interzisa. Autoritatile au fost intelegatoare pana acum.

"Mi-as cumpara si eu o masina acum, dar unde sa o parchez? Stau pe Prieteniei si nu mai sunt locuri de parcare libere, in conditiile in care atat in fata cat si in spatele blocului sunt parcari amenajate. Pe marginea strazii nu o pot lasa pentru ca politistii locali ii sanctionează pe cei care o fac. In aceste conditii, ce sa fac cu masina? Sa o impachetez si sa o duc in casa?", a spus o alta botosaneanca.

Politistii locali vor fi cei care vor sta cu ochii pe soferii care parcheaza gresit, insa spun ca nu se vor ridica masinile ca in trecut, ci doar cele care pun in pericol siguranta rutiera, cum ar fi de exemplu parcarile in apropierea trecerilor de pietoni, asa cum se intampla in prezent. 

"Cred ca Politia Locala o sa constate fapta, ulterior o sa ceara sprijinul din partea Eltrans, care va fi veni cu utilaj omologat, iar in situatii in care se impune o sa se actioneze pentru ridicarea masinii. Vor fi ridicate doar acele masini care pun in pericol circulatia rutiera. Cele care nu pun in pericol vor fi doar amendate. Daca lasi masina in mijlocul sensului giratoriu si nu mai poate trece nicio masina, nici pompierii, abia atunci se vor ridica, dar deocamdata nu e nimic stabilit", ne-a declarat seful Politiei Locale Botosani, Ioan Onutu.

Cel mai probabil vor fi ridicate si autoturismele parcate pe locuri de parcare concesionate de alti botosaneni, care ajung acasa si gasesc un alt autoturism parcat pe locul lor, situatie in care trebuie sa sune la Politia Locala pentru a semnala acest lucru. (mai multe detalii aici)

Pana cand se vor ridica masinile din municipiul Botosani, va invitam sa vedeti cum parcheaza acum botosanenii:


























 

 

Spune-ne opinia ta