UTIL: Cum scapi de drumul la Politie in cazul unui accident - Constatarea amiabila

UTIL: Cum scapi de drumul la Politie in cazul unui accident - Constatarea amiabila

   apropo.ro

In cazul unui accident de circulatie minor, constatarea amiabila va scuteste de birocratie si de drumul pana la Politie. In plus, scurteaza cu mult si timpul necesar pentru obtinerea autorizatiei de reparatie. Va prezentam astazi in ce cazuri puteti apela la aceasta procedura si care sunt pasii de urmat.

Utilizarea constatarii amiabile de accident nu este o obligatie, este doar o optiune, fiind de fapt o alternativa la metoda clasica de constatare a unui accident care includea deplasarea la Politie, intocmirea unui proces-verbal si abia apoi obtinerea autorizatiei de reparatie.

Practic, incepand din 1 iulie 2009, conducatorii auto implicati intr-un accident au posibilitatea de a completa impreuna un formular tipizat pentru a consemna circumstantele in care s-a produs evenimentul rutier, iar acest document inlocuieste procesul-verbal de constatare intocmit de Politie.

Cu acest formular, pagubitul se poate adresa direct societatii de asigurare, care are obligatia sa indeplineasca formalitatile pentru deschiderea dosarului de dauna, sa constate pagubele si sa elibereze documentul de introducere in reparatie a vehiculului.

Cand se poate aplica constatarea amiabila

Potrivit Ordinului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 21/2008 pentru punerea in aplicare a Normelor privind utilizarea formularului Constatare amiabila de accident, procedura de constatare amiabila se poate aplica doar pentru accidentele usoare, soldate cu daune materiale minore, care au avut loc pe teritoriul Romaniei, intre maxim 2 autoturisme. Atentie! Conditiile trebuie indeplinite cumulativ!

Ordinul CSA precizeaza ca Formularul de Constatare amiabila poate fi utilizat indiferent de locul producerii accidentului: pe drumuri publice, pe drumuri care nu sunt deschise circulatiei publice, in incinte si in orice alte locuri.

Pentru a putea fi utilizat in relatia cu societatile de asigurare, fara a mai fi necesara intocmirea de documente de constatare de catre politie, documentul trebuie completat si semnat de ambii conducatori de vehicule implicati in accident.

"In situatia in care unul dintre vehicule este stationat/parcat, formularul poate fi completat si de catre proprietarul/utilizatorul acestuia", se mai precizeaza in actul normativ citat.

Ordinul mentioneaza clar ca prin completarea formularului nu se stabileste care dintre cei doi conducatori este responsabil pentru producerea accidentului, ci se aduna doar informatii despre imprejurarile in care accidentul a avut loc.

Cum se completeaza si ce contine Constatarea amiabila de accident

Formularul de Constatare Amiabila are doua pagini autocopiative, cate una pentru fiecare conducator auto, ambele pagini avand aceeasi valoare juridica (puteti regasi in atasament modelul de formular stabilit de CSA).

Cei doi conducatori auto completeaza impreuna un singur formular, care include informatii privind:

•data si locul producerii accidentului,
•datele de identificare ale conducatorilor auto implicati,
•date de identificare ale proprietarilor vehiculelor implicate,
•datele vehiculelor implicate si ale propriilor societati de asigurare RCA,
•circumstantele producerii accidentului.

Potrivit informatiilor de pe pagina de internet a CSA, dupa completarea tuturor datelor solicitate in formular, proprietarul vehiculului care se considera indreptatit sa solicite despagubiri in baza asigurarii RCA se adreseaza societatii de asigurare care a eliberat asigurarea RCA pentru celalalt vehicul implicat in accident. Daca vehiculul care a produs accidentul este asigurat CASCO, proprietarul acestuia poate utiliza acelasi formular de Constatare amiabila de accident in relatia cu asiguratorul sau de CASCO.

"Depunerea formularului Constatare amiabila de accident de catre oricare dintre cele doua parti implicate reprezinta avizare de dauna si obliga asiguratorul sa deschida dosarul de dauna si sa efectueze constatarea pagubelor", se specifica la art. 13 din Ordinul citat anterior.

CSA mai precizeaza pe propria pagina de internet ca proprietarii ambelor vehicule implicate in accident "trebuie sa isi instiinteze si proprii asiguratori de RCA cu privire la accidentul produs".

Cum obtii un formular de constatare amiabila

Formularul de Constatare amiabila de accident este tiparit si distribuit de societatile de asigurare autorizate sa incheie asigurari pentru vehicule.

Pentru a obtine un exemplar, trebuie sa va adresati asiguratorului la care ati incheiat polita RCA.

 

avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
321

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
549

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
163

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...