Soluția testată de un fermier pentru a alunga mistreții

Soluția testată de un fermier pentru a alunga mistreții

Cum an de an, animalele sălbatice sunt cel mai mare dăunător al culturii de porumb, fiul Gabriel și tatăl Gheorghe au încercat până acum cam tot ce se putea pentru a ține mistreții la distanță. Anul acesta, după semănat, au recurs și la naftalină și spun că rezultatele au fost mai bune decât cu amplasarea de radiouri care să sperie animalele cu zgomot.

Ing. Gabriel Mațoi lucrează 750 de hectare în localitatea Islaz din județul Teleorman și se pare că a găsit o modalitate de a reduce pierderile cauzate de mistreți, animale cu care a avut probleme de-a lungul timpului. Anul acesta a reușit să țină animalele la distanță după ce până acum, sălbăticiunile îi mâncau cultura de porumb imediat ce o semăna.

”Noi chiar avem o problemă cu aceste animale în zonă – faptul că avem o mini mlaștină, o mini deltă practic. Mistreții nu au ce mânca acolo, ies și mănâncă din culturi. Nu mă plâng doar eu despre ei, ci mai mulți fermieri din jur. Am găsit o soluție, anul acesta a fost ceva mai rudimentar un pic, dar a dat rezultate. Până acum, până anul acesta foloseam lămpi solare, mai auzeam pe la diverși fermieri, cu radiouri, acestea erau până să răsară pentru că aveam probleme cu răsărirea. După ce semănam ne atacau la rând ne scoteau pur și simplu bobul afară din pământ”, a declarat agricultorul pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro.

Fermierul a încercat mai multe modalități de a-i determina pe mistreți să nu mai intre în parcelele sale și se pare că anul acesta a tras lozul câștigător: ”Am stat de pază câteva nopți până a răsărit și am mai avut probleme când au intrat porumbul în faza de semicoacere, de maturitate în ceară, atunci am mai avut probleme cu ei și am rezolvat cu naftalină. Am făcut și noi ce am auzit la alți fermieri: am pus, practic am împrejmuit sola, cu pungi de naftalina. Ideea e că pe mistreți îi îndepărtează orice miros străin, nu neapărat că are naftalina un miros specific, orice miros străin pentru ei îi face să numai vină și să numai atace”.

Dacă în anii trecuți, mistreții distrugeau circa 10-15% din cultura de porumb, anul acesta pierderile au fost reduse foarte mult. ”Naftalina am pus-o în pungi mici de plastic, am pus-o pur și simplu pe pământ din 50 în 50 de metri. Costurile nu au fost mari, în jur de 150-160 de lei pentru 30 de pungi – nu e mare lucru. Am avut probleme cu mistreți doar pe două sole și acolo am aplicat naftalina practic în zona lor”, a povestit fermierul despre aplicarea metodei de alungare a a mistreților cu naftalină. O altă măsură luată de Gabi Mațoi a fost să pună porumb pe suprafețe care să oblige animalele sălbatice să treacă o șosea. Cum animalele se tem de mașini, la fel, a mai redus pierderile.

În ferma Mațoi din județul Teleorman, în acest an, fără sistem de irigații, pe o suprafață de 110 hectare cultivate cu porumb, s-a intrat deja la recoltat și s-a obținut o producție medie de peste 10 tone la hectar, mai scrie sursa citată.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
611

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
459

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2999

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...