Botoşani: Cu pesta porcină la graniţă, porcii mistreţi zburdă prin culturile de porumb ale agricultorilor ajunşi la capătul răbdării! FOTO

Sute de hectare de culturi agricole sunt distruse de porcii mistreţi al cărui număr pare a fi scăpat de sub controlul autorităţilor. Cu porumbul în lapte, animalele fac ravagii pe terenurile agricole şi în buzunarele agricultorilor.

Botoşani: Cu pesta porcină la graniţă, porcii mistreţi zburdă prin culturile de porumb ale agricultorilor ajunşi la capătul răbdării! FOTO

Agricultorii care înfiinţează an de an culturi de porumb, inclusiv loturi semincere, cer ajutorul autorităţilor în fiecare mai şi august, lunile în care porcii mistreţi atacă porumbul. În mai distrug culturile abia înfiinţate, în căutarea seminţelor, iar în august pun cocenii la pământ pentru că porumbul e în lapte.

Culturile de porumb ale lui Mihai Gherasim, agricultor din zona Dobârceni, devin "victimele" porcilor şi în luna mai dar şi în august. În mai i-au distrus câteva hectare bune de cultură, a fost obligat să refacă hectare întregi, iar acum contabilizează din nou alte pagube.

"Paguba este serioasă, dar problema este că autorităţile sunt tot mai relaxate. Vorbim peste tot despre pesta porcină africană şi ce potenţial distrugător are, dar poate autorităţile nu ştiu că vin porcii mistreţi, pun porumbul la pământ, iar oamenii din sat îl strâng, aşa muşcat cum e, şi-l duc acasă şi dau la porcii lor. Ce prevenţie e asta? Iar oamenii nu înţeleg că-şi pun animalele în pericol, ei ştiu doar că trebuie să-i hrănească. Omul vede porumb frumos, dat jos, şi-l strânge, ce să facă? Nu interesează pe nimeni de pestă porcină şi altele", spune Mihai Gherasim.

A încercat să caute ajutor la autorităţi dar a fost pasat dintr-o parte în alta până a dat în lehamite.

"De la Botoşani m-au trimis la Ocolul Silvic Truşeşti, de acolo m-au expediat într-un minut, la fondul de vânătoare nu am mai găsit pe nimeni, nimeni nu răspunde. Eu sunt lipsit de soluţii şi nici nu mai am timp şi răbdare să mă zbat, m-am săturat să mă bag cu morile de vânt. Credeţi-mă, numai pesta mă mai poate salva. Sunt vreo 30 de porci în cârd, i-au văzut nişte ciobani de pe aici şi mi-au spus. Am văzut că se iau tot felul de măsuri pentru porcul din ogradă, să nu-l mai duci la târg, să chemi veterinarii, dar pentru porcii mistreţi nu se ia nicio măsură?", se întreabă agricultorul.

Directorul Direcţiei Sanitar- Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Minodora Vasiliu, spune că direcţia nu are competenţe în ce priveşte porcii mistreţi. Cât despre "pasarea" porumbului de la mistreţ la porc de curte... "Porcii mistreţi nu au modificări comportamentale cauzate de pesta porcină africană. Ei s-au dus să mănânce, dar noi nu avem ce să le facem porcilor mistreţi. Fondul de vânătoare, primăria din comună trebuie să ia măsuri, dar noi nu avem ce să facem", spune Minodora Vasiliu.

Primarul comunei Dobârceni, Radu Livinschi, nu a putut fi contactat pentru a explica ce soluţii ar exista pentru fermierii care suferă în fiecare an din cauza populaţiei porcine sălbatice.

Soluţia despre care se vorbeşte în fiecare an este creşterea cotei de vânătoare la mistreţ, în condiţiile în care se ştie la cel mai înalt nivel că numărul porcilor din judeţ a crescut în ultimii ani, odată prin migraţia dinspre Ucraina, apoi prin fătări. Doar că aceste creşteri de cote, aprobate în urma evaluării efectivelor de animale, nu au loc periodic.

"Ultima evaluare a avut loc în februarie- martie şi s-a desfăşurat pe toate fondurile de vânătoare", spune Cosmin Humelnicu, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi.

În schimb, un vânător autorizat povesteşte cum se face evaluarea efectivelor şi ce se întâmplă mai departe.

"Se adună toţi vânătorii de pe un fond şi pornesc la recensământ, notând fiecare specie în parte. În cazul celor care depăşesc norma de vânătoare, se fac documentaţiile, se avizează şi se transmit Ministerului Agriculturii care trebuie să aprobe creşterea de cotă. Asta e în teorie, pentru că în practică, nu poţi obliga pe nimeni Se observă creşterea numărului animalelor în mai toate fondurile, dar fără aprobare nu se poate face nimic", explică acesta.

În concluzie, agricultorii ca Mihai Gherasim şi mulţi alţii din judeţ încă mai aşteaptă ajutorul autorităţilor, deşi sunt convinşi că vor trăi aceeaşi "aventură" şi anul viitor.
 

Despre porcii mistreţi şi ravagiile pe care le fac, Ştiri.Botoşani.Ro a scris şi aici:

Botoşani: Mistreţii fac ravagii în culturile agricole! Fermierii cer autorităţilor să-şi asume responsabilitatea! FOTO





 

 

Spune-ne opinia ta