Măsuri solicitate de prefectul judeţului în urma pagubelor produse de porcii mistreţi

Pagubele produse de porcii mistreţi în culturile botoşănenilor au devenit din nou o problemă în judeţ. În fiecare an, acest tip de vânat dă de furcă agricultorilor, care se văd de cele mai multe ori în situaţia de a fi neputincioşi în a-şi apăra munca.

Măsuri solicitate de prefectul judeţului în urma pagubelor produse de porcii mistreţi

 Zeci de producători agricoli din diferite zone ale judeţului au readus în atenţia prefectului Dan Şlincu problema cu care se confruntă, astfel de situaţii fiind prezentate şi de primarii care au participat la şedinţe de lucru cu reprezentantul guvernului în teritoriu. Aceştia au reclamat că mistreţii părăsesc fondul de vânătoare din lipsă de hrană şi atacă, în număr tot mai mare, culturile oamenilor.

Discuţiile au adus în atenţie şi migraţia acestor animale din statele vecine, care pot parcurge şi până la 70 de kilometri pe zi, în contextul alertei de pestă porcină africană, focare existând de peste un an atât în Ucraina cât şi în Republica Moldova.

 Astfel, ieri, 7 iunie 2017, prefectul Dan Şlincu a convocat o şedinţă de lucru la care au participat reprezentanţi ai Gărzii Forestiere Suceava, Direcţiei Silvice, Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu (CJGM), Direcţia Sanitar – Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Direcţia Judeţeană de Agricultură (DJA), Asociaţia Judeţeană de Vânători şi Pescari Sportivi (AJVPS) şi Asociaţia de Vânătoare şi Pescuit „Vidra”.

Reprezentantul guvernului în teritoriu a adus la masa discuţiilor toţi factorii implicaţi în gestionarea acestor situaţii, pentru a se ajunge la un set de măsuri concrete pentru protejarea producătorilor agricoli, în condiţiile în care aceştia nu reuşesc să primească despăgubiri pentru culturile distruse de mistreţi.


În acest sens, a fost încheiat un proces verbal prin care reprezentanţii Gărzii Forestiere şi-au luat angajamentul ca la viitoarea şedinţă pe această tematică să prezinte o situaţie cu evoluţia efectivelor de mistreţi, a cotelor de recoltă şi a numerelor de exemplare recoltate dar şi în ce priveşte zonele de risc pe raza unităţilor administrativ – teritoriale şi a fondurilor de vânătoare din judeţ.

De asemenea, toate autorităţile implicate vor participa la acţiuni de prevenire, urmând ca, tot la următoarea şedinţă, să se stabilească şi un grafic de acţiune.

Nu în ultimul rând, la primării se vor transmite ghiduri cu privire la mijloacele de îndepărtat speciile de faună de interes cinegetic permise de lege, cu ajutorul cărora se va putea împiedica pătrunderea exemplarelor pe culturile agricole. 

Următoarea întâlnire de lucru va avea loc la sfârşitul acestei luni.

Comunicat de presă Cancelaria prefectului

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Află despre noutățile din industria SEO, îmbunătățește-ți cunoștințele și socializează cu oameni deosebiți din domeniu, SEO Vibes on Tour, București

astăzi, 14:42
37

SEO Vibes on Tour este un super eveniment special dedicat celor care pasionați de lumea SEO, iar scopul lui este de a aduce împreună specialiștii de SEO pentru a-și îmbunătăți cuno...

USR Botoșani: Bani de reabilitări stradale și căldură în școli, la un pas de a fi dați de primarul Andrei pe campania sa electorală

astăzi, 13:33
201

În condițiile în care botoșănenii își rup mașinile de ani de zile pe străzile denivelate din Municipiul Botoșani și în condițiile în care elevii sunt puși să-...

O judecătoare a murit într-un mod stupid, la 54 de ani. ”A mai apucat să-şi sune soţul, dar…”

astăzi, 12:54
2061

Moarte stupidă, la 54 de ani, a unei judecătoare din cadrul Tribunalului Iași. Femeia a decedat marți, după ce a căzut pe scări.„Nu era bolnavă. A fost pur şi simplu un accident. Di...