Se pregatesc noi reguli pentru apa imbuteliata

Se pregatesc noi reguli pentru apa imbuteliata

Un deputat a depus, in procedura de urgenta, la Senat un proiect legislativ prin care companiile de imbuteliere a apei vor fi obligate sa inscrie pe etichete concentratia de nitrati si nitriti exprimata in miligrame per litru.

"Punerea in consum a apei potabile imbuteliate in sticle sau in alte recipiente se face cu respectarea prevederilor privind ambalarea si etichetarea produselor alimentare, cu obligatia inscrierii pe eticheta a continutului de nitrati si nitriti, exprimati in mg/l", prevede modificarea adusa articolului 12 de proiectul legislativ.

Initiatorul proiectului precizeaza ca valoarea stabilita de Uniunea Europeana pentru nitrati este de 50 mg/l, iar de nitriti de 0.5 mg/l pentru apa potabila.

"In ultima perioada, specialistii din domeniu au tras semnalul de alarma, precizand ca apele imbuteliate de pe piata (fie ca este vorba de apa plata, fie ca este vorba de apa carbogazoasa) contin nitrati si nitriti, compusi chimici extrem de toxici. La nivelul UE valoarea stabilita a -pragului- pentru nitrati este de 50 mg/ l, iar de nitriti de 0.5 mg/l pentru apa potabila si 0.1 mg/l pentru apa naturala minerala. Romania a preluat -pragul-impus de UE si asa a ajuns nivelul continutului real de nitrati sa fie de 20-22 mg/l, limita considerata de specialisti prea mare, in special pentru copii", se arata in expunerea de motive a proiectului legislativ.

Conform initiativei legislative, 2.000 de locatii din Romania, cele mai multe in Neamt, Suceava si Vrancea, au panza freatica poluata cu nitrati si nitriti.

"Potrivit specialistrilor Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, aproximativ 2000 de locatii (cele mai multe din Suceava, Neamt si Vrancea) au panza freatica poluata cu nitrati si nitriti. Fata de cele mentionate, acestea sunt morivele pentru care propunem ca producatorii de apa sa inscrie pe etichetele sticlelor sau ale recipientelor concentratia de nitrati si nitriti continut de lichidul care ajunge pe piata, asa cum procedeaza in acest moment multi operatori economici", potrivit sursei citate.

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea art.12 din Legea nr.458/2002 privind calitatea apei potabile a fost depusa la Senat, prima Camera sesizara, decizionala fiind Camera Deputatilor. (Ziare.com)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

astăzi, 20:13
22

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

astăzi, 19:43
129

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

astăzi, 19:17
78

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...