SANATATE - Cura de cinci zile cu patrunjel combate balonarile si durerile abdominale

SANATATE - Cura de cinci zile cu patrunjel combate balonarile si durerile abdominale
Bolnavilor cu dureri abdominale li se recomandă o cură de cinci zile cu legume (mărar, pătrunjel) şi sucuri de fructe (gutui, portocale), la care se adaugă suc de orz verde, suc de morcov şi o lingură de cărbune de tei.

Înainte de mesele principale se vor mesteca două boabe de ienupăr sau jumătate de linguriţă de fructe de anason. În alimentaţie sunt indicate: carnea slabă fiartă, peşte alb, pâinea albă, fasolea verde, salata, spanacul, băuturile neîndulcite şi negazoase.

Se vor evita alimentale mai greu digerabile (fasole boabe, ridichi, mazăre), pâine neagră, produse făinoase de patiserie, condimentele iuţi sau alimentele care fermentează direct în stomac şi intestine (lapte dulce, brânzeturi, ceapă, varză, fructe crude).

Se va reduce consumul de băuturi dulci şi fermentate (bere, cidru), ape minerale gazoase, sifon, cafea, alcooluri tari şi tutun.

Este bine ca bolnavul să mănânce de cinci-şase ori pe zi, la ore regulate, fără stări de stres şi enervare.

Se exclude cititul ziarelor în timpul mesei şi urmărirea programelor TV.

Sunt utile compresele calde cu ceapă sau varză rasă, amestecate cu tărâţe şi schimbate la un interval de 15 minute. Zilnic, se recomandă o baie caldă de şezut sau o cataplasmă cu pulbere de cărbune, aplicată pe abdomen câte o oră pe zi.

În locul fumatului se vor face zilnic plimbări în aer liber şi gimnastică respiratorie.

Bolnavul va purta îmbrăcăminte lejeră şi bretele în loc de curea la pantaloni. De asemenea, ar trebui să evite emoţiile puternice, oboseala, frigul sau arşiţa. Sunt indicate exerciţiile fizice în aer liber sau practicarea unui sport relaxant (înotul, mersul pe jos sau pe bicicletă). (Prof. Constantin Milică)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
134

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...

Acțiune de prevenție a polițiștilor în stațiile CFR Botoșani și Leorda, au discutat și cu călătorii din trenuri! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
101

În cadrul activităților desfășurate au fost transmise recomadări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisoc...

„Satul meu în cărți și ie”, activitate dintr-un proiect care a reunit școli din județul Botoșani și Republica Moldova (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
274

Școala Gimnazială Nr. 1 Albești, Școala Gimnazială Nr. 1 Sulița și Gimnaziul Step-Soci, raionul Orhei din Republica Moldova au desfășurat o nouă activitate în cadrul proiectului transf...