Mărţişorul vine cu soare! Estimări meteorologice pentru următoarele zile, superstiţii şi un semnal de alarmă de la medici
BOTOSANI

Luna martie găseşte judeţul Botoşani în mijlocul unui peisaj primăvăratic, în care soarele şi temperaturile mai ridicate decât normalul termic ne determină să ne luăm rămas bun de la iarnă.

Mărţişorul vine cu soare! Estimări meteorologice pentru următoarele zile, superstiţii şi un semnal de alarmă de la medici

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

Cu mai puţine haine, cu mai multe şanse de viroze dar cu mai mult soare care ne ajută să ne revenim după o iarnă care, deşi normală, ne-a obosit. Aşa ne găseşte luna martie, estimările meteorologice indicând o săptămână cu vreme mai mult frumoasă.

Cu mase de aer aduse din sud, deci cald, debutul primăverii este asigurat. Dacă anul trecut, luna martie se comporta ca o lună de iarnă, în compensaţie pentru un februarie prea cald, în acest an, Mărţişorul compensează lunile anterioare care ne-au adus viscol şi strat de zăpad consistentă.

Aşadar, duminică pare a fi cea mai rece zi din săptămâna pe care o detaliem din punct de vedere meteorologic. Maxima va urca la 9ºC în timp ce minima va fi de 1ºC. Cerul va fi parţial noros, iar vântul va sufla slab dinspre sud. Luni, temperaturile vor avea valori cuprinse între 13ºC şi 2ºC. Cerul va fi senin în cea mai mare parte, iar vântul va sufla slab.

Mai cald va fi marţi, atunci când maxima va atinge valoarea de 17ºC, în timp ce minima va coborî la 4ºC. Cerul va fi parţial noros, iar vântul va sufla dinspre sud- est. Miercuri, pe 1 martie, temperaturile vor oscila între 17ºC şi 3ºC. Până după- amiază, cerul va fi parţial acoperit, însă după- amiază sunt posibile precipitaţii în averse. Vântul va sufla dinspre sud- vest, cu unele intensificări.

Joi, cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab predominant din sector sud- vestic. Temperaturile vor avea valori cuprinse între 13ºC şi 2ºC. Vineri, maxima va fi de 14ºC în timp ce minima va coborî la 2ºC. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab.

Weekend-ul va fi cald şi frumos. Sâmbătă, temperaturile vor oscila între 16ºC şi 4ºC. Cerul va fi parţial noros, iar vântul va sufla mai mult slab dinspre sud. Duminică, cerul va fi mai mai mult senin, iar temperaturile vor avea valori cuprinse între 17ºC şi 4ºC.

De reţinut este faptul că trecerea spre primăvară, cu variaţiile de presiune şi de temperatură aferente, determină reacţii intense de adaptare din partea organismului. Cei mai expuşi sunt copiii şi vârstnicii. Pentru a ne feri de neplăcutele răceli şi de complicaţiile lor, specialiştii ne recomandă să evităm automedicaţia şi să consultăm medicii atunci când astfel de reacţii apar.

Tradiţia populară spune că zilele cuprinse între 1 și 9 martie sunt zilele Babei Dochia sau Babele. În aceste zile vremea este extrem de schimbătoare, datorită caracterului capricios al Babei Dochia. Există obiceiul conform căruia trebuie să ne alegem o zi din cele nouă pentru a ne reprezenta. Așa cum va fi vremea în acea zi, așa ne va fi și nouă norocul în anul respectiv.

Sunt însă şi superstiţii legate de vreme pentru că, pe cât este luna martie de capricioasă, pe atât de bine prevede vremea în lunile următoare. De exemplu, dacă în luna martie bat vânturi, atunci luna mai va fi frumoasă. Dacă în luna martie tună și fulgeră, atunci anul va fi unul mănos. Dacă în martie plouă mult, atunci toamna va fi una ploioasă şi dacă în această lună cântă cucul, atunci anul va fi unul bogat și rodnic.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Madalina Ursuleanu

Vicii de construcţie descoperite de expert la blocul în care s-a produs explozia FOTO

astăzi, 15:06
3622

Timp de câteva ore, expertul tehnic atestat, prof. Dorel Plătică, a verificat toţi pereţii şi structurile de rezistenţă din scara blocului în care s-a produs explozia vineri şi a d...

Un cadru didactic botoşănean ia poziţie împotriva interzicerii materialelor auxiliare. "O să-i închidem în puşcărie pe profesori?"

astăzi, 12:58
1220

Liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ, Liviu Axinte, consideră că Ministerul Educaţiei a greşit flagrant în momentul în care a interzis, pe nepusă masă, folosirea ...

Proprietarii din blocul în care a avut loc explozia au nevoie de ajutor! "Poate oamenii cu suflet mare ne vor ajuta pentru a putea repara apartamentele"

Marţi, 19 Septembrie 2017
4249

După explozia de vineri, specialiştii de la Inspectoratul de Stat în Construcţii au evaluat sumar stricăciunile produse de deflagraţie, iar ceea ce au văzut cu ochii lor era înfioră...