Guvernul vrea sa confiste masinile celor care depasesc viteza legala!

Guvernul vrea sa confiste masinile celor care depasesc viteza legala!
România va avea o Strategie Naţională pentru Siguranţa Rutieră, care a fost amendată de CSM şi de Poliţia Rutieră.

Poliţia Rutieră se opune, CSM a formulat observaţii, Ministerul Transporturilor nu retrage însă proiectul care prevede înfiinţarea ANCA - agenţia care poate confisca maşini şi intra în conturile rău-platnicilor.

Proiectul Hotărârii de Guvern pentru aprobarea Strategiei Naţionale pentru Siguranţa Rutieră intră în linie dreaptă. Ministerul Transporturilor nu pare impresionat de instituţiile care contestă actul normativ. Printre cele mai stranii prevederi se numără eliminarea instituţiei martorului din procedura contravenţională, testarea alcoolemiei indiferent de motivul pentru care şoferul e oprit de poliţie, confiscarea autoturismului în cazul depăşirii cu 50km/h a vitezei maxime legale.

Prin aceeaşi hotărâre, se va naşte ANCA - Agenţia Naţională de Colectare a Amenzilor, care va avea dreptul să îţi intre direct în cont pentru a reţine amenda, să revoce permisul de conducere sau, prin hotărâre judecătorească, să aresteze rău-platnicul la un "centru de arest".

Ce prevede actul normativ

Un şofer implicat într-un accident rutier nu îşi va putea dovedi nevinovăţia prin declaraţiile martorilor oculari. De asemenea, un şofer care nu a achitat o amendă rutieră se poate trezi, în cel mai bun caz, cu contul micşorat ca urmare a faptului că amenda i-a fost reţinută direct din contul bancar.

În varianta rea, şoferul s-ar putea trezi cu maşina confiscată sau chiar cu puţin arest. De asemenea, toţi şoferii opriţi în trafic la controalele poliţiei rutiere ar putea fi testaţi pentru stabilirea alcoolemiei. Toate acestea nu sunt ipostaze din filme horror ci ar putea deveni reale în România dacă Executivul va adopta o Hotărâre de Guvern privind aprobarea Strategiei Naţionale pentru Siguranţa Rutieră 2009 - 2013.

Proiectul acesteia este publicat deja pe pagina de web a Ministerului Transporturilor iar o serie de instituţii şi ministere au fost solicitate să se pronunţe asupra textului prin acordarea sau nu a avizului prevăzut de lege.

(Continuare in Gandul)
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
133

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...

Acțiune de prevenție a polițiștilor în stațiile CFR Botoșani și Leorda, au discutat și cu călătorii din trenuri! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
101

În cadrul activităților desfășurate au fost transmise recomadări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisoc...

„Satul meu în cărți și ie”, activitate dintr-un proiect care a reunit școli din județul Botoșani și Republica Moldova (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
273

Școala Gimnazială Nr. 1 Albești, Școala Gimnazială Nr. 1 Sulița și Gimnaziul Step-Soci, raionul Orhei din Republica Moldova au desfășurat o nouă activitate în cadrul proiectului transf...