Guvernul Cioloş a adoptat prima rectificare bugetară pe 2016. Unde merg cei mai mulți bani

Guvernul Cioloş a adoptat prima rectificare bugetară pe 2016. Unde merg cei mai mulți bani
Guvernul a aprobat în ședința de miercuri proiectul de ordonanță pentru rectificarea bugetului de stat pe anul în curs, precum și cel privind rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2016. Premierul a anunţat că este o rectificare pozitivă, adăugând că Executivul şi-a propus să menţină deficitul de 3%. Totodată, acesta a mai spus că este o rectificare fără amprentă politică, în an electoral. Cei mai mulţi bani vor merge la Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor, dar şi la Sănătate.

Suma acordată la rectificarea bugetară, 570 de milioane de lei, arată că sectorul Sănătate primește prioritatea de care țara are nevoie, capitolele avute în vedere fiind "oameni, programe, eficientizare și investiții", a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

"Sectorul de Sănătate primește, în sfârșit, prioritatea de care are nevoie, de care țara are nevoie. Cifrele sunt relativ simple, vorbim de 570 de milioane de lei, alocare suplimentară în cadrul rectificării bugetare, din care 297 de milioane sunt pentru Ministerul Sănătății, iar 271 de milioane sunt pentru Casa Națională de Asigurări", a afirmat Vlad Voiculescu, la Palatul Victoria, în cadrul prezentării pe tema primei rectificări bugetare pe anul 2016.

Ministrul a adăugat că bani primiți la Sănătate prin rectificare vizează patru capitole — "oameni, programe, eficientizare și investiții".

"Primul lucru este cu siguranță faptul că de la 1 august, prin Ordonanța 20, salariile medicilor cresc. Deja, la sfârșitul acestei luni, lucrul acesta se va vedea în buzunarul fiecărui medic. Un al doilea lucru agreat recent este creșterea plăților gărzilor suplimentare ale medicilor prin raportarea la salariul de bază majorat de la 1 august. Baza pentru plata gărzilor era până acum salariul de bază din 2009, acest lucru va fi rectificat, iar termenul pentru definitivarea pașilor legislativi care sunt necesari este de 1 octombrie (...) astfel încât de la 1 octombrie gărzile vor fi plătite la un alt nivel, iar diferența este semnificativă", a explicat Voiculescu. Ministrul Sănătății a adăugat că se are în vedere "o flexibilizare pentru modul cum sunt tratate gărzile și timpul de lucru al medicilor în general". "Ministerul Sănătății are în vedere, de asemenea, măsuri de remunerare pentru medicii rezidenți de anul I și II pentru gărzile pe care le fac. În realitate, aceste gărzi se fac, trebuie și recompensate. Evaluăm diverse posibilități pentru a motiva tinerii rezidenți să facă aceste gărzi în continuare și să-și ajute medicii seniori", a mai declarat Voiculescu. În ceea ce privește programele avute în vedere la nivelul MS, ministrul a spus că "un punct foarte important este programul național de supraveghere și control al infecțiilor nosocomiale și monitorizarea utilizării antibioticelor și antibioticorezistenței".

CINE CÂŞTIGĂ LA RECTIFICARE

Ministerul Muncii 2,80 miliarde lei
Ministerul Finanţelor 613 milioane lei
Ministerul Afacerilor Interne  367,9 milioane lei
Ministerul Sănătăţii 297,6 milioane de lei
Ministerul Educaţiei Naționale 265 milioane de lei
Autoritatea Electorală Permanentă  55 milioane de lei
Serviciul Român de Informații 37,7 milioane de lei
Ministerul Afacerilor Externe  35,1 milioane de lei
Sursa: Ministerul Finanţelor

 CINE PIERDE LA RECTIFICARE

Ministerul Transporturilor 383 milioane lei
Ministerul Culturii  194 milioane lei
Ministerul Agriculturii 168,4 milioane lei
Ministerul Dezvoltării 130,8 milioane de lei
Sursa: Ministerul Finanţelor

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

astăzi, 20:13
257

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

astăzi, 19:43
427

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

astăzi, 19:17
133

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...