Frigul de aprilie afectează fructele și legumele: Dezastrul va fi mare, vedem ce rămâne!

"Toata lumea vegetala e in suferinta, iar cei mai afectati sunt pomii, speciile care au inflorit, mai timpurii, cum sunt ciresul, caisul, piersicul, chiar prunul. Pomicultura va suferi foarte mult din cauza temperaturilor oscilante, a temperaturilor scazute"

Frigul de aprilie afectează fructele și legumele: Dezastrul va fi mare, vedem ce rămâne!

Pomii fructiferi, care sunt deja infloriti, vor fi afectati din cauza frigului din aceasta perioada, iar rodul lor va fi mult diminuat, ceea ce va duce la cresterea preturilor, sustine cercetatorul Costel Vanatoru, de la Statiunea de Cercetare Legumicola Buzau.

"In general, toate plantele sunt in suferinta, socurile termice nu fac bine, perturba ritmul de crestere, duc chiar la cresterea productiei. Toata lumea vegetala e in suferinta, iar cei mai afectati sunt pomii, speciile care au inflorit, mai timpurii, cum sunt ciresul, caisul, piersicul, chiar prunul. Pomicultura va suferi foarte mult din cauza temperaturilor oscilante, a temperaturilor scazute", a declarat Vanatoru, citat de Ziare.com.

Acesta a adaugat ca si legumicultorii traverseaza o perioada dificila din cauza frigului, unii dintre ei neputand cultiva plantele nici macar in sere si solarii, ceea ce inseamna intarzieri si la perioada de recoltare.

Specialistii de la Statiunea Legumicola vorbesc deja de o intarziere de doua saptamani. Cel mai important este insa faptul ca aceste schimbari bruste de temperatura favorizeaza aparitia bolilor si a daunatorilor.

"Sunt probleme cu infiintarea la timp a culturilor pentru ca s-ar putea sa decaleze putin perioada de infiintare a culturilor, ma refer la cultura mare, la porumb, nu se poate insamanta, incepand cu aceasta perioada cultivatorii se pregateau sa insamanteze, dar nu pot face asta din cauza temperaturilor scazute. Serios afectata va fi si legumicultura. In perioada in care ne aflam, pana acum, legumele din spatiile protejate erau bine dezvoltate, dar acum, din pacate, din cauza frigului sunt cultivatori care nu si-au putut cultiva plantele, pentru ca temperaturile nu permit, dezastrul va fi mare, greu de cuantificat acum, vedem dupa valul de frig ce ramane", a declarat Vanatoru.

Potrivit aceleiasi surse, daca recoltele vor fi slabe, asa cum se preconizeaza, ne putem astepta la majorari de preturi atat la fructe, cat si la legume.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...