Două comune au cerut declararea STĂRII DE ALERTĂ! Decizia, la mâna autorităților!

Două comune au cerut declararea STĂRII DE ALERTĂ! Decizia, la mâna autorităților!
Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) s-au întrunit, luni, pentru a decide ce măsuri pot fi luate la nivelul județului Botoșani pentru combaterea secetei care a pus stăpânire pe zeci de comune.

Potrivit prefectului județului Botoșani, Dan Nechifor, în urma rapoartelor primite de la unitățile administrativ-teritoriale, doar două comune au solicitat până acum, în mod oficial, declararea stării de alertă din cauza secetei, fiind vorba de Avrămeni și Rădăuți-Prut.

În cadrul ședinței CJSU s-a decis să se trimită notificări la fiecare UAT din județ în vederea declarării stării de alertă, urmând ca vineri, în funcție de solicitările primite de la primari, să se aprobe sau nu această stare de alertă. Până acum nu a mai fost o astfel de situație în județul Botoșani.

"La nivelul județului Botoșani avem o situație de urgență generată de un tip de risc principal, respectiv seceta, cu două riscuri asociate, seceta pedologică și seceta hidrologică. Ordonanța 21 din 2004 care reglementează modul de gestionare a activității sistemului național de management al situațiilor de urgență precizează că pe durata situațiilor de urgență sau a stărilor potențial generatoare de situații de urgență se întreprind mai multe măsuri printre care declararea stării de alertă în cazul iminenței amenințării sau producerii situației de urgență. Starea de alertă este definită ca fiind punerea în aplicarea de îndată a planurilor de acțiuni și măsuri de prevenire/avertizare a populației, limitarea și înlăturarea consecințelor situației de urgență. Se poate declara starea de alertă pe o perioadă de cel mult 30 de zile. Pe timpul stării de alertă se pot dispune orice măsuri care sunt necesare pentru înlăturarea stării de forță majoră", a precizat col. Cristian Amarandei, șeful ISU Botoșani.

Prefectul Dan Nechifor a cerut informații de la președintele Consiliului Județean vizavi de solicitările de fonduri venite de la primarii din județ.

"Aștept propuneri referitoare la gestionarea acestei situații. Am văzut că este un număr important de UAT-uri care au solicitat fonduri pentru puțurile de mare adâncime", a spus prefectul.

Consiliul Județean a inițiat un proiect de Hotărâre de Guvern prin care a solicitat fonduri pentru unitățile administrativ-teritoriale, după cum a precizat președintele Costică Macaleți, dar acesta a spus că până ce vor fi alocate aceste fonduri este important ca primarii să și poată acționa pentru a face unele achiziții.

"Noi am inițiat un proiect de Hotărâre de Guvern. Vom retrimite proiectul să cerem din fondul de rezervă și sperăm să avem succes. Dacă inițiem o stare de alertă, UAT-urile, dincolo de principiul autonomiei, pot face comenzi pentru diverse lucrări? Este foarte important să depășim anumite etape ale achiziției publice și să o putem face direct. Starea de alertă îi permite primarului să facă comandă direct ca cei de la Curtea de Conturi când vin în control să nu impute? Este foarte important să știm lucrul acesta și dacă ne permite să facem notificări la UAT-uri ca ei imediat să treacă la treabă, pentru că din obișnuință sau rutină de obicei așteaptă fonduri de la Consiliul Județean, de la Guvern sau din altă parte. Dar fiind o situație de un asemenea gen să putem depăși aceste etape", a menționat Costică Macaleți.

Șeful ISU a precizat că, potrivit legii: "Pe timpul stării de alertă se pot dispune orice fel de măsuri necesare pentru înlăturarea stării de forță majoră " 

"În condițiile în care avem doar două solicitări pentru instituirea stării de alertă vom trimite notificări către toate UAT-urile. Aștept și din partea celorlalte comune afectate de secetă hotărârile comisiilor locale ale Comitetelor locale pentru situații de urgență pentru ca într-un timp foarte scurt să ne întâlnim să supunem la vot o astfel de stare în județul Botoșani", a afirmat prefectul județului.

La ora actuală, 32 de primării au invocat lipsa apei pentru populaţie şi un număr de 40 au tras semnale de alarmă pentru că au rămas fără apă pentru animale.

Starea de alertă permite autorităţilor să ia orice măsuri pentru prevenirea şi înlăturarea pericolelor pe care le presupune constatarea unei situaţii de urgenţă.

Nu se restrâng însă drepturile constituţionale ale locuitorilor din zona pentru care s-a instaurat starea de alertă, aşa cum se întâmplă în cazul stării de urgenţă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

”Minune” în sediul Poliției Locale din Botoșani, cu o femeie din Ialomița!

astăzi, 09:44
28

În cursul zilei de miercuri, în jurul orei 10.30, o patrulă a Poliției Locale Botoșani, care acționa în zona străzii Independenței din municipiu, a observat în parcarea u...

Doctorița cu 290 de luări de mită de la bolnavi de cancer, oprită de judecători să lucreze la stat, dar lăsată să lucreze la privat

astăzi, 09:16
107

Anca Ababneh Dumitrovici a recunoscut că a primit mită de 280 de ori în mai puțin de o lună. Avocații săi au susținut că nu a putut să refuze banii și cadourile primite de la bolnavi p...

Marcel Ciolacu anunță regionalizarea României. ”Asta nu înseamnă că se vor desființa!”

astăzi, 08:45
196

Ciolacu a dat ca exemplu Polonia și arată că se face un studiu foarte amplu privitor la modul în care va fi reorganizată România.”Reforma bugetară și reorganizarea teritori...