Dispută între Primărie şi Consiliul Judeţean pe tema contractului de gestiune a deşeurilor!
BOTOSANI

Dispută între Primărie şi Consiliul Judeţean pe tema contractului de gestiune a deşeurilor!
Conflict deschis între municipalitate şi Consiliul Judeţean Botoşani, pe tema depozitului de deşeuri de la Stăuceni! Deoarece botoşănenii nu au fost consultaţi în nicio privinţă, Primăria municipiului Botoşani a cerut revocarea deciziei CJ în privinţa gestionării deşeurilor.

În urmă cu aproape o lună, primarul Cătălin Flutur se arăta indignat de condiţiile puse de către societatea Diasil în privinţa plasării contravalorii scrisorii de garanție, de 390.000 de lei, într-un cont la dispoziția operatorului, urmând să pluseze cu încă aproape 600.000 de lei. Astfel că imediat după reacţia primarului, s-au luat şi primele măsuri.

Primăria justifică nelegalitatea hotărârii de CJ

Concret, Primăria municipiului Botoşani a elaborat o plângere prealabilă împotriva hotărârii Consiliului Judeţean privind atribuirea Contractului de delegare a gestiunii activităţii de administrare a staţiilor de transfer, de sortare a deşeurilor municipale şi administrare a depozitului de deşeuri precum şi împotriva tarifelor activităţilor aferente serviciului de salubrizare prestate de către asocierea Diasil Service Suceava- Rossal Roman.

"Considerăm nelegală adoptarea hotărârii CJ, deoarece a fost efectuată cu încălcarea prevederilor Legii privind transparenţa decizională în administraţia publică şi a Legii serviciului de salubrizare. În conformitate cu normele legale, serviciile de utilităţi publice se organizează şi se administrează cu respectarea prevederilor în vigoare privind administraţia publică locală, descentralizarea administrativă şi financiară, finanţele publice locale cu respectarea principiului participătii şi consultării cetăţenilor. În consecinţă, hotărârea de CJ a fost adoptată cu încălcarea normelor deoarece orice decizie în domeniul serviciilor de utilitate publică- serviciul de salubrizare în cazul de faţă, se efectuează cu o prealabilă consultare publică", arată reprezentanţii municipalităţii.

De asemenea, potrivit Primăriei, cuprinderea cotei de dezvoltare de 74,04 lei pe tonă de deşeuri în tariful serviciilor prestate de operatorul de la Stăuceni conduce la majorarea artificială a costurilor cu TVA aferente acestui element al tarifului. Ca atare, municipalitatea cere revocarea hotărârii de CJ şi adoptarea unei alte hotărâri, cu respectarea legii.

CJ răspunde că e strict treaba CJ-ului

În replică, reprezentanţii Consiliului Judeţean susţin că hotărârea incriminată de municipalitate este strict un act individual care reglementează raporturile juridice dintre judeţ şi asocierea Diasil Service- Rossal, câştigătorul licitaţiei de atribuire a contractului de delegare a gestiunii activităţilor de administrare a staţiilor de transer, de sortare a deşeurilor municipale şi administrare a depozitului de deşeuri.

"Considerăm că nu a fost încălcat principiul transparenţei decizionale, întrucât acesta se aplică actelor administrative normative, nu şi celor cu caracter individual. Având în vedere că prin hotărârea de CJ se aproba un contract şi tarifele aferente care au făcut obiectul unei licitaţii publice, nu se mai impunea o dezbatere publică prin care să se analizeze ulterior întreaga licitaţie, întrucât aceasta contravine legislaţiei achiziţiilor publice şi nu ar fi putut modifica rezultatul achiziţiei publice", răspund şefii CJ.

În timp ce reprezentanţii celor două instituţii se contrazic, botoşănenii sunt singurii care vor avea de suferit, cel puţin prin taxele pentru gunoi majorate.

Citiţi şi: Problema deșeurilor: Primarul Cătălin Flutur a răbufnit! "Este cumva o chestie dirijată? Cineva face ping-pong cu noi" 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Doctorița cu 290 de luări de mită de la bolnavi de cancer, oprită de judecători să lucreze la stat, dar lăsată să lucreze la privat

astăzi, 09:16
60

Anca Ababneh Dumitrovici a recunoscut că a primit mită de 280 de ori în mai puțin de o lună. Avocații săi au susținut că nu a putut să refuze banii și cadourile primite de la bolnavi p...

Marcel Ciolacu anunță regionalizarea României. ”Asta nu înseamnă că se vor desființa!”

astăzi, 08:45
160

Ciolacu a dat ca exemplu Polonia și arată că se face un studiu foarte amplu privitor la modul în care va fi reorganizată România.”Reforma bugetară și reorganizarea teritori...

Suferința unui copil de 6 anișori: De la un accident banal, la confruntarea cu un inamic necruțător!

astăzi, 08:16
312

Părinții s-au alarmat și l-au dus la medic. Pentru că totul s-a întâmplat în timpul pandemiei, așteptarea pentru programare și diagnostic a fost o încercare grea.Dup...