Datorie URIAȘĂ lăsată de defuncta Termica! Un nou proces deschis de lichidator!

Datorie URIAȘĂ lăsată de defuncta Termica! Un nou proces deschis de lichidator!

Constantin Lulu Dascalu

Defuncta Termica a lăsat o grea moștenire Primăriei Botoșani! Lichidatorul judiciar al fostei societăți de Termoficare, Constantin Lulu Dascălu, încearcă să recupereze acum aceste datorii care, potrivit acestuia, se ridică la 120 de milioane de lei, adică peste 25 de milioane de euro.

98% din datoriile totale ale Termica sunt la ANAF şi Ministerul Finanţelor Publice, potrivit lichidatorului judiciar. Clienţii Termica, persoane juridice şi fizice, au la Termica datorii de aproximativ 20 de milioane de lei, pentru recuperarea cărora au fost deschise deja acţiuni în instanţă.

În fiecare lună primesc adresă de la Ministerul de Finanțe să iau măsuri să recuperez sumele să le dau statului român care a garantat un împrumut acordat de BCR societăţii Termica şi pentru care a fost executat Ministerul Finanţelor, a declarat Lulu Dascălu.

De curând, lichidatorul judiciar al Termica a deschis o nouă acțiune în instanță prin care solicită municipalității contravaloarea bunurilor transferate în anul 2010 de la Termica la Primărie, și care în prezent este imposibil a fi cedate în natură pentru că asigura funcționarea actualei societăți de termoficare.

“Acțiunea deschisă în instanță este un efect al hotărârii de anulare a transferurilor patrimoniale și s-a solicitat echivalentul bănesc pentru bunurile care nu pot fi predate în natură. Echivalentul acestor bunuri urmează a fi determinat printr-o evaluare, sau prin altă modalitate pe care o va decide instanța. Vorbim de aproximativ 25 de milioane de lei. Nu se pune problema de pasivul Termica ci de echivalentul bănesc al bunurilor care trebuiesc restituite și care nu mai pot fi restituite din varii motive, fiind vorba de instalații tehnologice, construcții speciale care se află pe amplasamentul vechiului CET", a afirmat lichidatorul judiciar al fostei societăți de termoficare.
 

În cursul zilei de marți, Constantin Lulu Dascălu a avut o întâlnire cu secretarul muncipiului  Botoșani, pentru a primi procesul verbal de predare-primire a celor 28 de puncte termice. La ora actuală, municipalitatea a rămas cu doar 8 puncte termice.

În ultima ședință de Consiliu Local, aleșii municipali au adus, din nou, în discuție situația delicată în care se află municipalitatea.

“Prin înfiinţarea Modern Calor, s-a produs o gaură de circa 40 de milioane de euro. Pierderile şi datoriile au fost împinse către Termica, iar Modern Calor s-a prezentat ca o fată mare, fără datorii, a accesat fonduri europene şi a făcut investiţia", a spus consilierul Mihai Tincu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

După 20 de ani, coșmarul unui infirm obligat să cerșească și în Botoșani s-a terminat! (Video)

astăzi, 07:25
66

Un individ cu dublă cetățenie, română și moldovenească, este suspectat că a forțat o persoană vulnerabilă, cu infirmități grave, să cerșească timp de mai mulți ani.A fost pla...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Sfinţit Mc. Vasilevs, Episcopul Amasiei; Sf. Glafira; Sf. Mc. Chiril, Chindeu şi Tasie din Axiopolis (Cernavodă)

astăzi, 06:58
16

În vremea prigoanelor venite asupra creştinilor la sfârşitul secolului al 3-lea şi începutul celui de-al 4-lea, în cetatea Axiopolis din Dobrogea (numită astăzi Cernavodă...

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
150

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...