Copiii-minune ai alpinismului romanesc si-au pierdut viata in avalansa de pe Retezat

Cei doi copii despre care autoritatile au anuntat, sambata, ca si-au pierdut viata in avalansa din Retezat erau alpinisti profesionisti celebri, cu numeroase recorduri europene si mondiale la activ.

Copiii-minune ai alpinismului romanesc si-au pierdut viata in avalansa de pe Retezat

   Foto: Ziare.com

Este vorba despre Dor Geta Popescu (13 ani), declarata cea mai buna alpinista a Romaniei anul trecut, si Erik Gulacsi (12 ani), recordman european. Anuntul a fost facut de seful Serviciului Salvamont al Judetului Hunedoara, informeaza Adevarul.

Ea participa, alaturi de tatal ei, Ovidiu Popescu, la o ascensiune din circuitul 7 Munti din Gradina Carpatilor, un traseu infiintat chiar de sora ei mai mare, Crina Coco Popescu, la randul ei una dintre cele mai tinere alpiniste din lume care a facut istorie. Dor Geta Popescu era considerata un fenomen. La doar 13 ani, reusise sa intre deja in Cartea Recordurilor, iar in luna mai 2016 a doborat doua recorduri mondiale de varsta intr-o singura luna, dupa ce a atins varful Denali din Alaska si Pico de Orizaba din Mexic. Avea in palmares sase recorduri mondiale si unul european.

Cea de a doua victima este Erik Gulacsi (12 ani), si el un alpinist profesionist. Era coleg de club cu Dor Geta Popescu si practica alpinismul de la varsta de opt ani. A reusit sa escaledeze cele mai inalte varfuri din Romania. In august 2016 a devenit cel mai tanar baiat din Europa care a escaladat varful Elbrus, iar in ianuarie 2017 stabilise acelasi record dupa ce a urcat pe varful Aconcagua.

Cei doi copii au cazut victime unei avalanse care s-a produs sambata dupa amiaza in zona Bucura din masivul Retezat. Ei urcau pe un traseu inchis, pe care se mai aflau alti circa 50 de turisti, in ciuda faptului ca Salvamontul emisese mai multe atentionari de risc iminent de avalansa.

Ovidiu Bodeanu, Seful Salvamontului Hunedoara, a explicat, la Digi24, ca Salvamontul lansase de trei zile avertizari de avalansa in presa locala si central pentru a preintampina astfel de incidente, insa nu s-a tinut cont de aceste avertizari: "50 de membri ai unei scoli de ghizi si acest grup de sapte persoane nu au ascultat de avertizari".

Consecinta tragica: din grupul de sapte, doi copii au murit, iar celelalte cinci persoane au ajuns la spital. "O persoana mai este inca in spital la Hunedoara, ceillati patru sunt in afara oricarui pericol", a precizat Ovidiu Bodeanu.

Sambata seara s-a deschis un dosar penal in rem - se cerceteaza fapta - in care procurorii de pe langa judecatoria Hateg fac cercetari de ucidere din culpa, a informat, la Digi24, Laura Bratu, purtator de cuvant al Inspectoratului de Politie al judetului Hunedoara.
 

Sursa info: Ziare.com
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
613

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
461

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3001

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...