Botoşăneanul din inima Londrei: Va ajuta 12 români care ajung în capitala Marii Britanii

Plecat din ţară de trei ani, un botoşănean întinde o mână de ajutor tuturor românilor care ajung în Marea Britanie şi nu reuşesc să se descurce. După un anunţ pe Facebook, românii din diaspora, dar şi din ţară laudă iniţiativa lui Cezar Covataru.

Botoşăneanul din inima Londrei: Va ajuta 12 români care ajung în capitala Marii Britanii

În urmă cu trei ani, botoşăneanul Cezar Covataru părăsea ţara natală, sătul de piedicile care-i puseseră afacerea pe butuci. Povesteşte că blocarea tuturor proiectelor de infrastructură în 2012 l-au obligat să pună lacăt pe firma sa, prin care proiectase, executase şi montase rosturi de dilataţie pentru mai mult de 30 de poduri rutiere din ţară. După o viaţă în care muncise în nenumărate domenii în ţară, a ales să plece în Marea Britanie.

A început de jos, povesteşte el, pentru că "nimeni nu te pune director tehnic de la început".

"Aşa că am început ca montator de tâmplărie termopan. Jobul actual, de şofer, e o treaptă. În străinătate ai o mulţime de scări pe care poţi urca. Cu răbdare şi muncă, fără pile".

Acum este taximetrist în Londra- şi-a cumpărat un autoturism în rate şi îşi perfecţionează engleza dialogând cu clienţii săi faţă de care are o mare responsabilitate: să-i ducă în siguranţă la destinaţie.

Peste câteva zile, de la 1 iulie, pune în aplicare o iniţiativă pe care a anunţat-o pe Facebook şi destinată tuturor românilor care ajung în Londra să înceapă o nouă viaţă.

"În fiecare lună îmi voi oferi ajutorul câte unei persoane. Sper ca în viitor să reuşesc să fac acest lucru săptămânal. Fiind şofer de taxi în Londra, am destulă flexibilitate şi independenţă de mişcare. Pe scurt, ajutorul va consta în transport de la aeroport (sau autocar) în Londra, sprijin pentru găsirea de variante de cazare, programare pentru obţinerea NINo (National Insurance Number, cam ca un CNP românesc), necesar pentru angajare, cont bancar şi servicii medicale, sprijin pentru găsirea de lucru, sprijin pentru învăţare sau perfecţionarea limbii engleze, îndrumări pentru necesităţile de cumpărături, transport, telefon sau internet. Toate acestea, în mod absolut gratuit. Altă lună, alta persoană", explică Cezar Covataru, sperând că peste un an se va putea mândri cu un "palmares" de 12 persoane care să-şi fi găsit o viaţă mai bună aici la Londra.

Botoşăneanul subliniază însă că nu poate ajuta cu bani pentru că nici el nu este bogat însă consideră că sunt o mulţime de forme de a ajuta pe cineva să îşi câştige propriii bani.

"Această iniţiativă este un preambul la ceea ce va fi activitatea fundaţiei The Romanian Trust, aflată în pregătire. Dacă trăieşti în România şi îţi doreşti să emigrezi în Anglia, cât se mai poate, dar eşti lipsit de mijloace sau ţi-e teamă de necunoscut, deşi ştii despre tine că ai capacitatea de a munci cu dăruire şi seriozitate, sunt şanse să găseşti aici o companie căreia să-i placă de tine, să faci aceeaşi muncă pe care o cunoşti bine dar pe bani mai buni".

Concret, Cezar Covataru aşteaptă ca românii care vor să înceapă o nouă viaţă în Londra să-i trimită un mail cu CV-ul şi cu o descriere a situaţiei precum şi a motivelor pentru care doresc să ajungă în capitala Marii Britanii la adresa cezar.covataru@yahoo.co.uk.

Nu are nicio pretenţie financiară, însă speră că odată stabiliţi în Anglia, românii pe care îi ajută vor face acelaşi gest, de ajutorare a altor români.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Madalina Ursuleanu

Ieşenii au nevoie de susţinerea botoşănenilor pentru autostrada care ar dezvolta Moldova

astăzi, 21:11
837

Ieşenii, însă, au nevoie de ajutor şi din partea botoşănenilor, ca şi de cel al tuturor cetăţenilor din judeţele prin care va trece autostrada A8. "Demararea rapidă, chiar î...

Programul de minimis pentru lână atrage tot mai mulţi crescători de ovine botoşăneni

astăzi, 18:39
401

De săptămâni întregi funcţionarii de la Direcţia Agricolă bat coclaurii în încercarea de a-i convinge pe crescătorii de oi să intre în programul lansat de Minister...

Individul care şi-a înjunghiat fiul rămâne după gratii. Ce se întâmplă cu copiii lui

astăzi, 16:11
932

O familie întreagă suferă din cauza nechibzuinţei tatălui care, cucerit de aburii alcoolului, nu a mai ţinut cont nici de responsabilităţile sale şi nici de siguranţa propriilor copii....