Recepția construcțiilor se va face după noi reguli, adoptate recent de Executiv și care vor intra în vigoare la finalul lunii iulie 2017. Concret, modificările aduse reglementării actuale vizează componența comisiei de recepție, dar și modul în care sunt luate în considerare deciziile acesteia. Potrivit actului adoptat de Guvern, comisia va fi cea care va decide admiterea/respingerea recepției lucrărilor, iar investitorul va trebui să ia decizia în concordanță cu aceasta. Pe de altă parte, recepția finală se va face într-un termen mai scurt ca în prezent.
Începând cu 29 iulie 2017, recepția lucrărilor de construcții va fi făcută ținând cont de reguli noi, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 343/2017 pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 273/1994 privind aprobarea Regulamentului de recepție a lucrărilor de construcții și instalații aferente acestora care a fost adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 406 din 30 mai 2017.
Reglementări de principiu ale recepției construcțiilor se găsesc momentan și în Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcție. Concret, lucrările de construcții autorizate se consideră finalizate dacă s-au realizat toate elementele prevăzute în autorizație și dacă s-a efectuat recepția la terminarea lucrărilor. Recepția e obligatorie pentru toate tipurile de construcții autorizate. Practic, vorbim de două etape: prima, reprezentată de o recepție la terminarea lucrărilor, și o a doua, ce reprezintă o recepție finală.
Cât privește recepția la terminarea lucrărilor, regulamentul va impune executantului să comunice și să-i ceară investitorului să facă recepția în perioada de valabilitate a autorizației de construire. Investitorul va avea apoi la dispoziție cinci zile pentru a cere numirea celor care vor face parte din comisia de recepție.
Instituțiile ale căror reprezentanți vor face parte din comisia de recepție la terminarea lucrărilor vor fi obligate să transmită numele acestor reprezentanți în termen de zece zile de la primirea solicitării din partea investitorului. Potrivit regulamentului, comisia de recepție va include cel puțin 3-5 membri, plus un reprezentant de la Inspectoratul de Stat în Construcții, unul de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență sau unul de la Direcția pentru Cultură / ordonatorul principal de credite (acolo unde e cazul). Aceștia din urmă vor face parte din comisie doar atunci când scrie în regulament că e obligatoriu.
Tot în legătură cu componența comisiei, regulamentul mai face câteva precizări importante, de pildă:
-dirigintele de șantier autorizat va asigura secretariatul comisiei, însă acesta nu va face parte din componența comisiei;
-proiectantul și executantul vor participa, în mod obligatoriu, la recepția la terminarea lucrărilor, în calitate de invitați;
-reprezentantul din partea administrației publice va fi cel numit de autoritatea emitentă a autorizației de construire/desființare. Citeste mai mult pe Avocatnet.ro...