Atentie la tantari! West Nile a omorat doi romani, sapte sunt infectati

Atentie la tantari! West Nile a omorat doi romani, sapte sunt infectati

 Cseke Attila  

7 romani sunt infectati cu virusul West Nile, a anuntat luni ministrul Sanatatii, Cseke Attila. Pana acum s-au inregistrat doua decese, ambii romani suferind insa si de alte afectiuni.

Unul dintre ei, in varsta de 75 de ani, este din Bucuresti, din Sectorul 4. Cel de-al doilea deces a avut loc in judetul Constanta, la o persoana de 79 de ani.

Cazurile de infectare au fost semnalate in judetele Galati, Teleorman, Dolj, Bucuresti, Constanta, in sud, in comuna Baneasa de Dobrogea, Alba, Sibiu, Cluj, Valea Muresului. Cazurile au fost confirmate vineri, sambata si duminica.

"Ministerul Sanatatii a anuntat forurile europene si a alertat comisiile de specialitate", a precizat Attila.


Specialistii in sanatate publica din Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa evite, pe cat posibil, expunerea la tantari purtand imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi sau aplicand substante chimice care pot indeparta tantarii.

Totodata, oamenii sunt sfatuiti sa monteze plase contra tantarilor la geamuri si usi sau sa foloseasca substante specifice pentru indepartarea insectelor. Mai mult, pentru a evita aglomerarea tantarilor, este recomandata inlaturarea recipientelor cu apa statuta.


Autoritatile locale au fost invitate sa ia masuri pentru supravecherea lacurilor, iar ministrul a convocat de urgenta Comisia pentru epidemiologie, pentru a stabili masurile ce vor fi luate.

"Cazurile suspecte vor fi centralizate, iar toate cazurile de stare febrila vor fi trimise la spitale, pentru analize epidemiologice", a mai spus ministrul Sanatatii.


Specialistii arata ca este obligatorie prezentarea de urgenta la medic pentru orice simptom de boala, respectiv febra, dureri intense de cap, varsaturi, dureri abdominale sau musculare si articulare.


"In Romania, in anul 1996 a evoluat cea mai mare epidemie de meningita West Nile din Europa care a totalizat 393 de cazuri. Urmare a acestui fapt, incepand din 1997, autoritatile sanitare au implementat un sistem de supraveghere a acestei infectii la om, sistem care functioneaza si in prezent. In anul 2009, prin acest sistem, au fost confirmate doua cazuri de imbolnavire", a precizat Ministerul Sanatatii.

Meningita West Nile este o boala infectioasa care se transmite la om prin intermediul tantarilor, dar care nu se transmite direct, de la om la om.

Virusul West Nile, transmis de tantari, a fost identificat in vara acestui an si in Grecia, unde a provocat, pana acum, sapte decese. In Rusia, cel putin cinci persoane au murit in urma infectarii cu virusul West Nile in regiunea Volgograd, unde au fost inregistrate 116 cazuri de imbolnavire, au anuntat, in 24 august, serviciile sanitare locale. (ziare.com)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Șpagă de 500.000 de euro pentru angajarea unui botoșănean! Dosar răsunător la DIICOT (Video)

astăzi, 12:19
101

Apar informații din dosarul în care primarul Iașului, Mihai Chirica, este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași.Un funcționar, martor...

Botoșănean atacat noaptea pe stradă de un tânăr de 20 de ani!

astăzi, 12:02
60

La data de 25 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 20 de ani, din municipiul Botoș...

Liberalii și-au depus candidaturile pentru Consiliul Județean Botoșani. Iftime: ”Politica nu este doar vot, este despre cum poți să faci bine oamenilor!” (Foto, Video)

astăzi, 11:33
159

Partidul Național Liberal de la Botoșani a depus astăzi candidaturile pentru președinția Consiliului Județean și pentru funcțiile de consilieri județeni.”Lumea așteaptă schimbarea...