ALERTA - Primul caz confirmat de gripa porcina din Romania

ALERTA - Primul caz confirmat de gripa porcina din Romania
Primul caz de noua gripa in Romania a fost inregistrat la o femeie in varsta de 30 de ani, intoarsa din SUA, care se afla internata la Institutul "Matei Bals", a anuntat, miercuri, presedintele Societatii Romane de Epidemiologie, Geza Molnar.

 

Bazac: Prioritara este gasirea persoanelor cu care a intrat in contact femeia suspecta de noua gripa!

Acesta a precizat, miercuri, ca prioritara in acest moment este identificarea tuturor persoanelor care au intrat in contact cu femeia suspecta de gripa porcina, familia acesteia fiind deja izolata la Institutul "Matei Bals".

Potrivit lui Bazac, pentru gasirea si verificarea starii de sanatate a "contactilor" femeii, autoritatile vor colabora inclusiv cu Ambasada SUA la Bucuresti.

"Simptomele femeii au fost la inceput tuse si rinoree (scurgeri ale nasului - n.r.), iar apoi febra de peste 38 de grade. Pe 26 mai, i s-au recoltat probele, iar astazi, dupa confirmarea infectarii cu virusul H1N1, s-a luat masura de izolare a familiei, respectiv trei persoane, tatal femeii si cei doi copii ai sai. Starea de sanatate a femeii este buna in prezent, i se face tratament cu antivirale", a spus Bazac, conform NewsIn.

 Primele analize ale femeii suspecte de gripa porcina au fost facute la Institutul Cantacuzino, iar pentru confirmare inbolnavirii de noua gripa, au fost trimise probe la laboratorul specializat din Londra, care va furniza confirmarea in cel mult 72 de ore.

"99%, este sigur ca avem de-a face cu primul caz de imbolnavire din Romania. Din punct de vedere epidemiologic, nu trebuie luate masuri suplimentare, in afara celor legate de membrii familiei si de persoanele cu care a intrat in contact. Altfel, nu exista niciun motiv de ingrijorare", a mai spus Bazac.

Femeia suspecta de imbolnavire are 30 de ani si s-a intors de la New York pe 23 mai.

Ultimul bilant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) anunta marti 12.954 de cazuri confirmate de gripa A(H1N1) in 46 de tari.

Dintre acestea, 92 de cazuri s-au soldat cu decesul celor infectati. Bilanturile OMS sunt insa in general inferioare celor anuntate de autoritatile nationale, pentru ca organizatia face teste suplimentare pentru a confirma prezenta virusului. In general, OMS confirma cazurile de gripa porcina anuntate de autoritatile sanitare nationale in termen de doua trei zile de la anunt.

sursa: 9AM

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
336

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
583

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
167

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...