Cine sunt tinerii "frumoşi şi liberi". Cum văd viitorul trei tineri din Botoşani!

Cine sunt tinerii "frumoşi şi liberi". Cum văd viitorul trei tineri din Botoşani!

 Vistor Draghici  scena9.ro

Răspunsurile de mai jos sunt de întrebuințat ca anecdotică, n-au nicio pretenție de reprezentativitate statistică. Dar am încercat, totuși, să acopăr cât mai multe zone. I-am ales aleatoriu pe cei 10. Sunt cinci fete și cinci băieți, cu vârste cuprinse între (aproape) 14 și 25 de ani, scrie Ioana Pelehatăi în Scena9, cea care a realizat interviurile cu tinerii liceeni care participă la Festivalul Ideo Ideis.

Unii au apărut pe scenă, alții au stat în spatele ei, iar alții au intrat deja în viața de tânăr adult. Mulți sunt din Botoșani, pentru că orașul are tradiție în festivalurile din teatru tânăr, iar anul ăsta a fost reprezentat de două trupe foarte numeroase, cu peste 30 de membri fiecare.


Mălina Andreescu, 16 ani, Botoşani, trupa Drama Club: "Oamenii nu știu cum reacționează tineretul"

  Răspunsul meu e că viitorul arată mișto. Arată vesel, arată plin de energie – pentru că există oameni ca noi, care suntem aici la Ideo și care ne bucurăm de fiecare moment la maximum. De când sunt aici, sunt așa... plină de iubire și de empatie! Eu sunt boboc [în Drama Club, una dintre cele două trupe participante din Botoșani]. Când am venit la Ideo eram foarte, foarte emoționată, nu știam cum o să fie aici. Îmi pare exagerat de bine că am venit, tocmai pentru că cred eu că viitorul se conturează aici. Cred că oamenii de aici o să ajungă undeva departe, o să fie oameni frumoși, tocmai pentru că vin la festivaluri de genul. Tocmai pentru că se bucură alături de ceilalți, îi ascultă pe ceilalți, se conturează foarte frumos aici.

Oamenii se tem, oarecum, de [festivaluri], pentru că nu știu cum reacționează tineretul. Majoritatea au impresia că noi am fi oarecum reticenți la lucrurile astea. Și cred că mai mult de-asta nu organizează oamenii festivaluri de genul, pentru că ei nu știu cum suntem noi, de fapt. Ei, aici, la Ideo, oamenii ne-au dat o șansă încă de la prima ediție și, văzând cum reacționăm noi la astfel de evenimente, s-au gândit că ar fi bine să continue și să dezvolte cât mai mulți tineri. Cum spuneam, eu acum sunt boboc și-n urma mea sunt foarte mulți oameni care acum sunt actori sau medici sau au alte meserii, care, efectiv, s-au schimbat aici în bine, s-au conturat aici în bine, tocmai pentru că oamenii sunt faini. Chiar dacă mulți dintre oamenii mai bătrâni, să spun așa, nu au atât de multă încredere în noi.


Victor Drăghici, din trupa Atelierul de teatru: "Nu-i cinstit față de tine să-ți impui ceva la 10 ani, pentru acel sine de la 18-20"

Prefer să mă gândesc cât mai larg posibil, la toate posibilitățile. Și la mine, și în general. La mine, de exemplu, nu vreau să aleg, decât atunci când e imperios necesar să fac asta, un drum. O carieră. Nu sunt de acord cu "din clasa întâi să știi ce vrei să faci, unde vrei să ajungi!" Pentru că oamenii se schimbă extrem de mult. Și nu-i cinstit față de tine să-ți impui ceva la 10 ani pentru acel sine de la, nu știu, 18-20 de ani. Opțiunile mele? Regia, pentru că – hei! – teatru. Științele politice, pentru că-mi place debate-ul, îmi place să discut despre chestii, să discut contra-argumente. Și astrofizica, pentru că – hei! – universul e frumos. Se vede frumos.

Perspectiva mea despre viitorul României nu-i, în principal, pe axa pozitiv-negativ, cât pe axa interesul poporului versus interesul statului, pentru că cele două nu coincid. Ei, și cred că, în primul rând e trist că cele două nu coincid. În al doilea rând că în perioada asta se încearcă o tranziție spre ceea ce vrem noi ca și popor prin, nu știu, legea anti-fumat, care satisface majoritatea oamenilor din țară. Am fost, de exemplu, pus într-o situație care pentru mine n-a fost pozitivă, deși pentru majoritatea oamenilor ar fi. S-a dat o lege, recent, care face urmărirea telefoanelor mai dificilă. Eu mi-am pierdut telefonul și asta a făcut să fie mai greu să-l găsesc. Dar, în general, asta e bine, pentru că face ca oamenii să aibă mai multă intimitate. Mna. Per total, eu zic că, în perioada asta, interesele oamenilor primează prin comparație cu cele ale statului și, na, vedem în anii următori ce înseamnă asta.


Alexandru Afloarei, 20 de ani, fost membru Atelierul de teatru: "Lucrurile se schimbă spre bine – dacă tu alegi asta"

Viitorul îl văd frumos. Cred că lucrurile se schimbă spre bine – dacă tu alegi asta. [Chestiile rele] ți le asumi, le înțelegi și treci cu vederea peste chestiile astea și te uiți la chestiile frumoase, pentru că cu astea rămâi. Sau, cel puțin, cu ele ar trebui să rămâi. Viitorul personal îl văd greu, pentru că sunt student la Teologie și cred că o să am un drum nasol, probabil. Nu știu. Oricum, am încredere că o să fie bine. Și știu că, indiferent dacă o să se întâmple lucrurile nașpa sau nu, sau dacă o să dau de oameni de căcat sau nu, eu știu că o să fie-n regulă.

 Când zic "nasol" zic că trebuie să ai foarte mare grijă cu ce o să faci pe viitor. Trebuie să fii ok și cu oamenii, dar să fii și tu ok în sistemul tău, cu tine. Și ca să fii ok și-n sistem și cu oamenii, trebuie să fii foarte citit. Ca să poți să jonglezi cu noțiunile teologice, să fii ok în partea aia, și să jonglezi cu ele în așa fel încât să rezonezi cu oamenii. Și ei să rezoneze cu tine. Ține de antrenament toată chestia asta. Citeste material coplet pe Scena9.ro...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elevii participanți la olimpiadele internaționale vor susține mâine prima probă a Bacalaureatului!

Luni, 20 Mai 2024
67

Proba obligatorie a profilului, Matematică sau Istorie, se va desfășura pe 22 mai. În data de 23 mai are loc proba la alegere a profilului și specializării, iar elevii care învață &...

Prognoza meteo pentru perioada următoare: Când vine vara și unde vor fi vijelii!

Luni, 20 Mai 2024
209

Meteorologii anunță că, în perioada imediat următoare, temperaturile vor fi în creștere, dar ne așteaptă și episoade cu ploi, vijelii, grindină și vânt intens.20 - 27 m...

Armata Română organizează o nouă campanie de recrutare rezerviști voluntari!

Luni, 20 Mai 2024
103

Sunt disponibile 4.936 de locuri de rezervişti voluntari (ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi) în unităţi militare de pe întregul teritoriu naţional.&rd...