Judecătorii refuză înţelegerea făcută de DNA cu un om de afaceri botoşănean

Judecătorii refuză înţelegerea făcută de DNA cu un om de afaceri botoşănean
Şi-a recunoscut faptele pentru care a fost inculpat şi a acceptat înţelegerea propusă de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dar s-a izbit de intransigenţa judecătorilor de la Tribunalul Botoşani.

În aceste condiţii, omul de afaceri Marcel Bîrsan, ce controlează firma Cornell's Floor şi cele implicate în suveica finanţării construcţiei casei din cartierul Alfaland a fostului şef al Consiliului Judeţean, Florin Ţurcanu, va fi judecat pentru cumpărare de influenţă, deoarece judecătorii au respins acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat cu procurorii DNA. Astfel că dosarul lui Bîrsan va fi retrimis procurorului în vederea continuării urmăririi penale. Cum decizia nu este definitivă, a fost deja atacată la instanţa superioară.

Omul de afaceri Marcel Bîrsan, a cărui agendă l-a "înfundat" pe Florin Ţurcanu, în dosarul în care DNA a făcut cercetări în privinţa modului de dobândire a casei din Aleea Pajiştei, cartierul Lebăda, ajunsese la o înţelegere cu procurorii. Datorită "atitudinii procesuale a inculpatului, dar şi a împrejurărilor care caracterizează persoana acestuia, a faptului că a recunoscut comiterea infracţiunii şi că nu este cunoscut cu antecedente penale", după cum spuneau procurorii, afaceristul de la Roma putea scăpa cu o pedeapsă de 2 ani, cu suspendare, pentru cumpărare de influenţă.

Relaţia dintre Florin Ţurcanu şi Marcel Bîrsan a debutat din aprilie 2013 şi, până în noiembrie 2014, anchetatorii DNA susţin că fostul şef al CJ s-ar fi implicat în activităţi infracţionale, cooptând persoane din mediul de afaceri, directori ai unor instituții publice din subordinea CJ sau ai unor instituții la care CJ avea calitatea de acționar majoritar, precum și alţi reprezentanţi ai administraţiei publice locale.

Din probele administrate a rezultat că şeful CJ îşi manifestase intenția de a-și construi, prin interpuși, cu sprijinul afaceristului din Roma, Marcel Bîrsan, o casă de locuit situată în cartierul Lebăda din municipiul Botoșani, oferindu-i în schimb promisiuni referitoare la acordarea sprijinului cointeresat în vederea atribuirii de către Consiliul Județean Botoșani, a unor contracte de lucrări pentru firmele administrate și controlate de acesta. Numai că firmele lui Bîrsan au câştigat doar nişte contracte de valori infime faţă de promisiuni.

Mai exact, deşi i s-ar fi dat de înţeles că are toate şansele să obţină contractele privind reabilitarea de drumuri judeţene şi a Complexului Monahal Coşula, omul de afaceri s-a ales doar cu modernizarea unor şcoli din judeţ. În tot acest timp, casa de la Lebăda "creştea", contractele nu veneau astfel că Marcel Bîrsan a notat toate sumele pe care i le-a oferit lui Ţurcanu, prin intermediarii săi, inclusiv socrul politicianului, Aristomel Anuşca, şi toate materialele de construcţie cumpărate din banii lui şi ai societăţilor pe care le controla direct sau prin interpuşi, într-o agendă ce-a ajuns în mâna procurorilor DNA.

Astfel că Ţurcanu a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, fiind aflat şi acum în arest preventiv, iar socrul său a fost trimis în judecată pentru complicitate la cele două infracţiuni.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
313

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
536

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
159

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...