Chirurgii suceveni i-au montat un genunchi artificial unei femei din Botoşani!

Chirurgii suceveni i-au montat un genunchi artificial unei femei din Botoşani!
O echipă de chirurgi ortopezi de la Spitalul de Urgenţă "Sfântul Ioan cel Nou din Suceava a executat, ieri, o intervenţie chirurgicală extrem de laborioasă, prin care au înlocuit un genunchi complet distrus de artroză, al unei paciente în vârstă de 59 de ani, din Botoşani, cu o proteză metalică din crom-nichel cu platou mobil.
Conform Monitorul de Suceava, echipa formată din chirurgii Marius Grămadă şi Răzvan Bandac şi anestezistul Dorin Stănescu, de la spitalul din Suceava, împreună cu chirurgul Dan Zaharia, de la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti, a operat mai bine de trei ore pentru a-i reface complet genunchiul femeii şi a-i reda mobilitatea.

Șeful secţiei Ortopedie, dr. Răzvan Bandac, a declarat, înainte de operaţie, că protezarea era absolut necesară deoarece pacienta suferă de o gonartroză avansată, care i-a provocat atrofie musculară, şchiopături şi scurtarea piciorului.

Intervenţia chirurgicală este foarte complexă, presupune nu numai truse chirurgicale şi echipamente specifice, ci şi precizie maximă, după cum a arătat medicul de caz, dr. Marius Grămadă.

De altfel, pentru instrumentarul folosit de cei trei chirurgi pentru operaţia de ieri au fost necesare nu mai puţin de trei mese. Bormaşini, burghie, şuruburi, dălţi, ciocane – fac ca mesele cu instrumentar să arate mai curând ca truse de mecanic, decât unele pe care te-ai aştepta să le vezi într-o sală de operaţie. Pentru localizarea cu precizie a porţiunilor de os care trebuie tăiate, medicii au folosit pentru prima dată aparatura de navigare de tip GPS achiziţionată de spital anul trecut, exact pentru acest tip de intervenţie.
 
Operaţia s-a executat cu anestezie locală, însă medicul anestezist i-a instalat pacientei un cateter prin care să-i administreze anestezic şi după intervenţie pentru a elimina durerea şi a face recuperarea cât mai uşoară, după cum a explicat dr. Grămadă.

Este a doua operaţie de protezare a genunchiului care se face la Spitalul de Urgenţă Suceava însă, din păcate, din cauza costurilor mari ale protezelor,  între 5.000 şi 9.000 de lei, nu vor putea fi programate mai mult de una lunar. O proteză totală de genunchi are un cost dublu faţă de una de şold, iar sumele alocate spitalului pentru programul de protezare nu sunt foarte mari.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Șofer cu o alcoolemie uriașă, depistat în trafic în urma unui accident rutier. Bărbatul a încercat să îi mituiască pe polițiștii botoșăneni!

astăzi, 12:25
21

S-a întâmplat în cursul zilei de marți. Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au fost sesizați cu privire la faptul că pe Calea Național...

Fără „Noaptea Muzeelor” în acest an la Botoșani, salariații din cultură amenință cu proteste!

astăzi, 11:52
29

În acest an evenimentul „Noaptea Muzeelor” va fi fără muzee deschise în multe județe din România, inclusiv Botoșani. Motivul pentru care nu vor avea loc activități ...

Sărbătoare creștină cu trei ierarhi la noul hram al Mănăstirii Coșula!

astăzi, 11:37
127

Slujba va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și de Preasfințitul Părint...