BOTOŞANI Reparaţie morală după mai bine de un an! Un cadru didactic şi-a învins în instanţă denigratorii!

BOTOŞANI Reparaţie morală după mai bine de un an! Un cadru didactic şi-a învins în instanţă denigratorii!
A fost arătată cu degetul, a fost cercetată de comisii, a fost dusă în faţa poliţiştilor şi a procurorilor şi a fost chestionată ca un infractor. Vorbim despre o profesoară din judeţ, care a devenit victima unor bârfe fără temei, vorbe răutăcioase, ce au avut unic scop denigrarea sa şi denaturarea adevărului.

S-a întâmplat ca, în noiembrie 2014, un zvon să stârnească atâta rumoare încât Liceul "Dr. Mihai Ciucă" din Săveni să ajungă în prim-planul publicului. O profesoară era acuzată că a avut o legătură cam prea intimă cu unul dintre elevii săi. Se spunea că, în timpul unei excursii organizată de şcoală, profesoara şi-a sedus elevul.

Au urmat şedinţe ale Consiliului Profesoral, profesoara a fost sancţionată cu avertisment verbal şi mutată de la clasa în care învăţa elevul respectiv. Numai că cei care au denigrat-o, doi colportori- profesori şi chiar colegi cu profesoara respectivă, nu le-a fost suficient, ci au insistat, astfel că şi Inspectoratul Şcolar Judeţean şi-a trimis inspectorii la Săveni, profesorul a fost chemat la "judeţ" să dea explicaţii.

Şefii Inspectoratului au apelat la Poliţie, să declanşeze o anchetă penală, să cerceteze fapta, astfel că profesoara a ajuns şi în faţa anchetatorilor. În tot acest timp, Săveniul dar şi întreg judeţul vuiau la vestea că o profesoară, bine cunoscută în oraş, a îndrăznit să facă ceea ce se spunea că ar fi făcut.

Timpul a trecut, anchetele s-au încheiat. Inutil să explicăm ce a însemnat toată această "aventură" atât pentru cadrul didactic, apreciat de elevii săi, cât şi pentru elevul şi familia sa, târâţi în această poveste. Şi asta deoarece nu ne putem pune în locul lor, să înţelegem ce au simţit cu toţii.

Cert este faptul că profesoara a deschis o acţiune în răspundere delictuală în instanţă, împotriva celor doi colegi care au lansat zvonul, cărora le-a cerut să-şi recunoască fapta şi să-i plătească pagube morale în valoare de 50.000 de euro, pentru suferinţele îndurate. Lucru pe cei care doi pârâţi nu l-au făcut.

"Ascultând sfaturile de împăcare date de instanţă, am cerut pârâţilor să facă o dezminţire în public a propriilor minciuni, pentru că eu nu urmăresc să mă îmbogăţesc nejustificat pe seama lor, însă dat fiind refuzul acestora de a recunoaşte măcar în ultimul ceas, în faţa instanţei, vinovăţia pentru fapta comisă, sunt nevoită să cer instanţei să facă dreptate, pentru că obligarea pârâţilor la daune morale înseamnă în primul rând obligarea pârâţilor de a conştientiza din punct de vedere moral fapta săvârşită", se arată într-un document depus la instanţă de cadrul didactic prejudiciat.

Instanţa i-a dat dreptate profesoarei, astfel că i-a obligat pe cei doi colportori să-i achite colegei lor câte 600 de euro cu titlul de daune morale. E drept că cei doi pot face apel la decizie, însă pentru cadrul didactic decizia instanţei reprezintă o reparaţie necesară.

 

Spune-ne opinia ta