Întâlnirea a avut loc miercuri, 18 februarie, în sala
Iorgaa Prefecturii, iar noile informaţii au fost prezentate de Sorin Enuş, consultant în cadrul Biroului
Europa Creativăpe România, al Subprogramului
Cultura, precum şi de Andreea Ruscan, din partea Institutului Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală.
În acest context au fost prezentate priorităţile programului
Europa Creativă2014-2020, acestea constând în promovarea artiştilor şi a operelor lor în toate ţările UE, dezvoltarea publicului consumator de produse culturale, precum şi dezvoltarea de competenţe şi profesionalizarea celor implicaţi în actul cultural.
Programul este destinat tuturor instituţiilor de cultură, primăriilor, consiliilor judeţene, dar şi organizaţiilor nonguvernamentale cu activitate culturală. Bugetul proiectelor depuse în 2016 este de 46 de milioane de euro, cei interesaţi putând afla şi alte detalii privind identificarea partenerilor de proiect, criteriile de eligibilitate, selecţie şi atribuire.
Reprezentanţii autorităţilor centrale au prezentat şi cursurile de formare profesională puse la dispoziţie de Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală, dar au trebuit să preia şi nemulţumirile ridicate de reprezentanţii culturii botoşănene, referitoare, în special, la birocraţia ce însoţeşte realizarea, depunerea şi mai ales, implementarea unui astfel de proiect.
Este nevoie de o armonizare a legislaţiei româneşti cu modalităţile de finanţare a acestor proiecte, mă refer în special la Codul Fiscal, la teremene şi valori. Pentru că rişti să câştigi un proiect de 5 milioane de euro şi să-l pierzi din cauza hârtiilor. Aşa cum s-a întâmplat în cazul teatrului de la Botoşani., a explicat Traian Apetrei, directorul Teatrului
Mihai Eminescudin Botoşani.