Cum puteti obtine seminte de rosii din propria gradina. Sfaturile unui legumicultor cu peste 30 de ani de experienta

Cum puteti obtine seminte de rosii din propria gradina. Sfaturile unui legumicultor cu peste 30 de ani de experienta
Un legumicultor din judetul Neamt a reusit sa stranga, in mai bine de 30 de ani de activitate, peste 200 de soiuri vechi de legume, pe care le multiplica in gradina sa de circa 800 de mp. Ceea ce parea la inceput o simpla pasiune, izvorata si din dorinta de a pastra soiurile pe cale de disparitie, s-a transformat in prezent intr-o adevarata munca de multiplicare a semintelor, data fiind cererea tot mai mare a tomatelor de altadata, pline de gust.
 
"Am in arhiva peste 200 de soiuri romanesti, dar si straine de legume, preponderent de rosii. Merg deseori la schimburi de seminte in Grecia, precum si in Franta, cu ajutorul asociatiei Ecoruralis. Nu am studii in agricultura, sunt de meserie lacatus-mecanic, tot ce am invat am invatat singur. Cand am vazut ca soiurile vechi incep sa dispara de pe piata, am zos ca e pacat. Am inceput sa multiplic pentru mine, insa cand am vazut ca exista cerere, interes, am zis sa ii ajut si pe altii. Astfel, pot spune ca ma ocup de legume de 35 de ani. Nu mi-am propus decat sa pastrez soiurile care erau odata, cu gust deosebit", povesteste, pentru StiriAgricole.ro, legumicultorul Vali Cucu, care detine in prezent 50 de soiuri de rosii.

Prima etapa in obtinerea semintelor de rosii este cea in care recoltam cele mai sanatoase si mari fructe din gradina. Orice urma de pata care poate indica un posibil atac face ca respectivul fruct sa fie dat deoparte. "In momentul in care recoletez, culeg cele mai mari si sanatose fructe. Le pastrez apoi in ladite circa o saptamana pana cand incep sa se inmoaie. Curat partea tare din interior, apoi fructul il pun intr-o separator, semintele de-o parte, sucul pe de alta parte", explica Vali Cucu.
Urmatoarea operatiune presupune o "spalare" a semintelor intr-un vas de apa, actiune care se poate repeta si de 8-10 ori pentru a indeparta "gelatina" de pe samanta. "Folosesc mai multe site in functie de soiul de rosii. Dupa spalare pun putin bicarbonat de sodiu in ultima apa pentru a ajuta semintele sa nu se lipeasca intre ele. Dupa ce am terminat cu spalarea, semintele sunt puse la soare puternic pentru a le usca. Eu nu recoltez decat in perioadele cu soare", povesteste legumicultorul.

Ulterior, dupa ce s-au uscat, semintele sunt stropite cu Bionat, un ingrasamant natural, care le va ajuta la germinare. "O ultima etapa presupune pulverizarea semintelor cu o substanta care contine Bionat 5%. Se dilueaza acest ingrasamant cam o parte la patru parti de apa. Culoarea maronie a semintelor o capata de la Bionat. Mentionez acest lucru pentru ca multi ma intreaba. Apoi, punem din nou semintele la uscat. Ultima data le dam cu pudra de talc pentru ca semintele sa nu se lipeasca intre ele", afirma Vali Cucu.

Dupa aceste operatiuni, semintele sunt pastrate in niste pungulite "cu fermoar", pentru a evita ca umiditatea sa ajunga la ele. "Inainte de a le semana, cu o saptamana, eu recomand sa fie puse la frigider, la 2-3 grade. Diferenta aceasta de temperatura, de la 2-3 grade, la 10-22 grade, cat este afara in momentul plantarii, le va ajuta sa aiba o incoltire uniforma", mai spune legumicultorul.

In ceea ce priveste ingrasamintele si stropirile, Vali Cucu afirma ca foloseste doar substante naturale. "De ani de zile nu mai folosesc nici un fel de ingrasamint chimic, numai gunoi de grajd inainte de arat si must de balegar pentru udat din momentul in care apare prima floare. Singurul tratament pe care il aplic este stropitul contra manei, cu fungicide care se gasesc in comert si asta pentru ca le cultiv in aer liber, nu in solar. Asta recomand si celor care vor sa se apuce de gradinarit", mai afirma Vali Cucu.

Legumicultorul realizeaza intre 30 si 200 de pliculete de seminte din fiecare soi. Fiecare pliculet contine 150 de seminte, acesta fiind insotit si de o scurta descriere a soiului (dupa cate zile fructifica, germinatie, numar seminte, valabilitate).

"Am persoane care cultiva rosii pentru comercializare dar uneori mai apeleaza la mine pentru a-si pune, asa, intr-un colt de solar sau de gradina, cate 40-50 de fire de rosii din soiuri vechi, gustoase", mai spune Vali Cucu.

Pe langa tomate, legumicultorul Vali Cucu mai cultiva in gradina sa soiuri vechi de ardei grasi, iuti, castraveti, dovleac si vinete, incheie sursa citata.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
330

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
563

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
166

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...