Ionică Nechifor, incompatibilul compatibil! Ce spune despre afacerile familiei!

Ionică Nechifor, incompatibilul compatibil! Ce spune despre afacerile familiei!
Fostul director al Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Popăuţi, Ionică Nechifor, a explicat motivele pentru care s-a retras de la concursul pentru şefia Staţiunii, concurs care s-a desfăşurat vineri, 9 octombrie, deşi iniţial Nechifor îşi depusese dosarul.

Ionică Nechifor susţine că au existat presiuni politice atât asupra sa, cât şi a familiei sale, pentru a nu participa la concurs, iar prin depunerea dosarului a vrut să demonstreze că nu este "incompatibil cu funcţia de director".

“Referitor la faptul că aş fi incompatibil, vreau să spun că nici pe departe nu sunt incompatibil şi nici în conflict de interese. Decizia de a nu participa la acest concurs a fost luată cu mult timp înainte. Mi-am dus totuşi dosarul să demonstrez tuturor că acea echipă formată din jurişti de la Ministerul Agriculturii, Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Academiei când au analizat dosarul au constatat că nu sunt incompatibil şi nici în conflict de interese. Domnul director Sin mi-a spus că i s-a adus şi lui la cunoştinţă, eu ştiu cine, că ar fi existat, dar ca drept dovadă mi-a spus că atâta timp cât a semnat şi a afişat pe site-ul Academiei că dosarul este admis nu există o aşa situaţie. Am decis să nu particip din alte motive, presiunea foarte mare asupra mea şi a familiei mele din partea unui grup de interese susţinut de către oameni politici, persoane din anumite structuri, miliţieni, şi din alte instituţii", a declarat Ionică Nechifor.

Fostul director al Staţiunii a spus că şi-a atras mulţi duşmani în perioada în care a fost director la Popăuţi. Ionică Nechifor susţine că ar fi fost lăsat să participe la concurs dacă trecea la un anumit partid, dar că refuzat să spună care este acest partid şi cine a făcut presiuni asupra sa.

“Am fost avertizat de către oameni interpuşi între oameni politici şi subsemnatul, în care mi se oferea poziţia de director dacă acceptam să trec la o altă formaţiune politică", a mai afirmat Ionică Nechifor într-o conferinţă de presă organizată vineri la sediul PNL Botoşani.
 
Pe de altă parte, însă, fiind contactat ulterior conferinţei, de către reporterii Ştiri.Botoşani.Ro, Ionică Nechifor admite că atât soţia, cât şi fiica deţin întreprinderi individuale al căror obiect de activitate consemnat în actele oficiale este "activităţi în ferme mixte (cultură vegetală combinată cu creşterea animalelor)". Cu toate acestea, spune Ionică Nechifor, nu poate fi vorba despre incompatibilitate pentru că "cele două nu sunt societăţi comerciale, ci întreprinderi individuale"!

"Întreprinderea individuală nu este societate comercială. Uitaţi-vă pe lege ce scrie, legat de scietăţi comerciale. Ne uităm ce scrie în lege, nu ce entitate economică deţine familia mea. Când am depus dosarul, m-am consultat cu jurişti. Atunci ar însemna că nimeni din lumea asta nu ar avea voie să aibă o exploataţie agricolă", declară Ionică Nechifor, cu referire la îndeplinirea, în accepţiunea sa, a condiţiei specificate în criteriile de admitere la concurs.

Potrivit acestora, candidaţii ar fi trebuit să depună o "declaraţie notarială că nu este incompatibil cu calitatea de membru al consiliului de administraţie ori soţul/ soţia, copiii sau rudele până la gradul al doilea inclusiv sunt acţionari sau asociaţi la societăţile comerciale cu capital privat cu acelaşi profil. În spiritul legii, însă, şi întreprinderile individuale, la fel ca şi PFA-urile, sunt aducătoare de profit. Cu atât mai mult cu cât cele două întreprinderi individuale deţinute de soţia şi de fiica lui Ionică Nechifor au obiect de activitate domeniul agricol/zootehnic: cultură vegetală combinată cu creşterea animalelor.

Mai mult, în ultimii ani, inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate au constatat că mai mulţi primari, viceprimari, consilieri locali din ţară sunt incompatibili deoarece deţin diverse entităţi economice, printre care şi întreprinderi individuale. Ultimul caz este cel al primarului de Tudora, Mihai Petria, care la începutul lunii trecute a fost declarat incompatibil de către ANI pentru că avea un PFA (persoană fizică autorizată), deci tot o entitate economică aducătoare de profit. 
.

 

Spune-ne opinia ta