Codul etic pentru cadrele didactice: Ce nu mai au voie profesorii sa faca in noul an scolar

Codul etic pentru cadrele didactice: Ce nu mai au voie profesorii sa faca in noul an scolar
Noul cod de etica destinat cadrelor didactice aduce sanctiuni aspre in anul scolar 2014-2015. Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a anuntat deja ca profesorii care nu respecta regulile vor fi exclusi din sistem chiar de la prima abatere. 

Prevederile noului Cod Etic pentru invatamantul preuniversitar, aflat in curs de finalizare la Ministerul Educatiei, interzic profesorilor sa solicite sau sa accepte cadouri, bani sau servicii, dar si sa faca meditatii cu elevii de la clasele lor.   

Noul cod de etica pentru cadrele didactice arata ca acestea au primit interdictia de a utiliza orice forma de limbaj cu caracter obscen, vulgar sau aluziv.

De asemenea, profesorii nu au voie nici sa exploateze elevii ori sa primeasca bani pentru cadouri si pentru examene, inscrierea la olimpiade sau pentru alte favoruri, conform prevederilor codului etic adresat tuturor angajatilor din invatamant.   

Relatiile dintre cadrele didactice se vor baza pe respect, solidaritate si corectitudine, profesorii trebuie sa evite denigrarea colegilor, iar frauda intelectuala si plagiatul sunt interzise.

De asemenea, personalul didactic trebuie sa evite situatiile in care ar putea fi lezata libertatea de opinie vizand convingerile politice si religioase, dar si orice forma de discriminare in relatiile cu colegii.

Documentul, conform portalinvatamant.ro,  mai prevede ca intre persoanele din sistemul de invatamant preuniversitar responsabile cu instruirea si educarea sunt interzise solicitarea de servicii personale de orice tip de la colegi care sunt sau urmeaza sa fie in proces de evaluare, angajare sau promovare, iar in evaluarea competentei profesionale vor fi utilizate doar criteriile care au in vedere performanta si rezultatele profesionale. Totodata, cadrele didactice vor fi incurajate in pregatirea continua, pentru a atinge standarde superioare de calitate in activitatea didactica.

Proiectul mai arata ca orice cadru didactic trebuie sa evite, prin afirmatii, aprecieri sau actiuni, sa afecteze imaginea profesionala si sociala a altor membri ai corpului profesoral, cu exceptia situatiilor prevazute si formalizate de actele normative in vigoare, printre care evaluarile anuale si cele din comisia de disciplina.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
117

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...

Acțiune de prevenție a polițiștilor în stațiile CFR Botoșani și Leorda, au discutat și cu călătorii din trenuri! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
85

În cadrul activităților desfășurate au fost transmise recomadări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisoc...

„Satul meu în cărți și ie”, activitate dintr-un proiect care a reunit școli din județul Botoșani și Republica Moldova (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
253

Școala Gimnazială Nr. 1 Albești, Școala Gimnazială Nr. 1 Sulița și Gimnaziul Step-Soci, raionul Orhei din Republica Moldova au desfășurat o nouă activitate în cadrul proiectului transf...