Prepară singur pâinea tradiţională de casă!

Prepară singur pâinea tradiţională de casă!
Postez această reţetă la rugăminţile prietenelor care se tot plâng că nu reuşesc să facă o pâine de casă suficient de bună. Eu am preluat această reţetă de la o persoană cu foarte multă experienţă acumulată de-a lungul anilor, care la rândul ei a preluat-o de la mama, bunica etc. De aia i-am şi spus eu "tradiţională". Ai nevoie de foarte puţine ingrediente şi dacă urmezi paşii simpli descrişi de mine nu are cum să nu îţi iasă şi ţie, scrie marvelousgoods.wordpress.com.

Ingrediente (pentru 2 pâini)

1 litru de apă
1 cub de drojdie de 25 de grame
2 ouă şi un gălbenuş
aprox. 1,5 kg făină
2-3 linguri de ulei
sare după gust
mac sau susan opţional
 
Preparare

1. Bate ouăle uşor cu sare. Pune minimum o linguriţă, altfel rişti să iasă pâinea nesărată. Încălzeşte apa cât să fie puţin călduţă. Dizolvă cubul de drojdie în apă, adaugă ouăle bătute cu sare şi pune 500 grame de făină. Amestecă bine şi lasă la loc călduţ vreo 15 minute. Ideea e că trebuie să crească puţintel (nu foarte mult).

2. Începe să adaugi restul de făină treptat. În genere, eu mai folosesc cam 1 kg de făină, dar depinde, uneori simt că trebuie să mai pun. Ideea e că trebuie să obţii un aluat care încă se lipeşte de mâini, dar totuşi e ferm, să-l poţi modela. Pune peste el 2-3 linguri de ulei şi mai frământă până intră uleiul în aluat.

3. Scoate aluatul pe masa de lucru, împarte-l în două, iar fiecare parte în câte 3 bucăţi.

4. Modelează cele trei bucăţi sub formă de batoane, prinde-le la un capăt şi începe să împleteşti. Lipeşte din nou la capăt. Prima pâine e gata. Idem pentru a doua.

5. Tapetează două tăvi cu hârtie de copt. Pune pâinile în tavă. Bate gălbenuşul cu un praf de sare şi întinde-l pe suprafaţa pâinilor. Eu am folosit şi mac, însă nu e absolut necesar. Mai lasă-le să crească în tavă vreo 20 de minute, timp în care preîncălzeşte cuptorul la 200 de grade.

6. Se lasă la cuptor în jur de 30-40 de minute.

Succes şi poftă bună!







(Foto: marvelousgoods)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

astăzi, 18:00
181

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

astăzi, 16:43
143

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...

Au plecat la Dorohoi, iar în urma lor a urmat dezastrul: Blocul evacuat, bunuri distruse, mii de lei topiți!

astăzi, 15:49
1147

Printr-un apel la 112, pompierii au fost anunțați că iese fum de pe geamurile unui apartament. Se pare că proprietarii au plecat până în municipiul Dorohoi, județul Botoșani, iar &i...