Taxa auto pentru masinile inmatriculate in Romania inainte de 1 ianuarie 2007 se suspenda pana la 31 decembrie 2012

Taxa auto pentru masinile inmatriculate in Romania inainte de 1 ianuarie 2007 se suspenda pana la 31 decembrie 2012
La propunerea Ministerului Mediului si Padurilor, Guvernul Romaniei a aprobat in sedinta de luni, 30 ianuarie 2012, Ordonanta de Urgenta (OUG) pentru suspendarea aplicarii prevederilor din Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule referitoare la achitarea taxei de poluare pentru autovehiculele inmatriculate in Romania inainte de anul 2007.

Suspendarea este valabila pana pe 31 decembrie 2012, inclusiv, se arata intr-un comunicat al Ministerului Mediului. Practic, prin aceasta decizie a Guvernului, luata prin Ordonanta de Urgenta, cei care au masini inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007 le pot vinde pana la sfarsitul anului 2012 fara ca cei care cumpara autovehiculele respective sa plateasca taxa pe poluare auto.

"Totodata, actul normativ reglementeaza si situatia in care contribuabilii au achitat deja taxa pentru masinile inmatriculate in Romania inainte de 1 ianuarie 2007, cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate, in conformitate cu prevederile art. 4 alin. (2) din Legea nr. 9/2012, in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a acestei legi si data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta", se arata in comunicat.

Cu alte cuvinte, cine a cumparat in acest an o masina vizata de OUG adoptata luni, 30 ianuarie, pot cere restituirea banilor la organul fiscal competent.

"Celelalte prevederi ale Legii nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule raman in vigoare. Astfel, se mentine reducerea taxei de poluare cu pana la 25% precum posibilitatea ca, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, contribuabilii sa poata solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita", spune Ministerul Mediului.

Modalitatea de calcul a taxei este unitara pentru toate situatiile in care aceasta se achita. Aceasta se calculeaza pe baza unor criterii obiective (tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de CO2 si norma de poluare), luand in considerare si deprecierea autoturismului.

Noua lege privind taxa pe poluare auto (Legea nr. 9/2012) a intrat in vigoare pe 13 ianuarie, iar cea mai blamata prevedere se refera la faptul ca taxa este acum platita, cu ocazia revanzarii, pentru toate masinile deja inmatriculate in tara, pentru care nu s-a platit deja taxa. Suma este achitata de catre cumparator. Iata ca prin OUG de luni, 30 ianuarie, la doua saptamani de cand a intrat in vigoare noua lege, o prevedere importanta a acesteia este suspendata timp de aproape un an. Astfel, cei care vor sa vanda sau cumpere masini mai vechi de 2007 primesc un ragaz.

Dupa intrarea in vigoare a noii legi privind taxa auto (Legea nr. 9/2012), in 13 ianuarie, multe voci din piata au avertizat ca vanzarile de masini mai vechi de cinci ani vor fi grav afectate fiindca taxa, platita cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate, este in general de peste 1.000-2.000 euro la masinile Euro 3, suma egala cu valoarea de piata sau chiar mai mare. Astfel, atat cumparatorii, cat si vanzatorii, sunt descurajati sa mai faca tranzactii.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

astăzi, 20:13
234

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

astăzi, 19:43
382

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

astăzi, 19:17
125

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...