Consiliul Judetean Botosani a preluat 6 unitati sanitare, dar fara datoriile istorice ale acestora!

Consiliul Judetean Botosani a preluat 6 unitati sanitare, dar fara datoriile istorice ale acestora!
Consiliul Judetean Botosani a aprobat vineri proiectul de hotarare privind preluarea managementului asistentei medicale din spitalele publice de interes judetean, respectiv a Spitalului Judetean Mavromati Botosani, a Spitalului de  Obstetrica-Ginecologie Botosani, a Spitalului de Pediatrie Botosani, a Spitalului de Psihiatrie Botosani, a Sanatoriului de Pneumoftiziologie Guranda, a Sanatoriului de Neuropsihiatrie Podriga.

Chiar daca proiectul a fost votat aproape in unanimitate, singura abtinere venind din partea consilierului judetean Mihai Darie, disputele au fost foarte ample pe marginea asumarii datoriilor istorice inregistrate de spitale pana la 31 martie 2010 si, implicit, pana la semnarea protocolului de preluare a unitatilor de catre Consiliul Judetean Botosani.

Proiectul de hotarare prezentat vineri a continut 7 articole, primele sase cu privire la aprobarea preluarii celor  6 unitati sanitare, in timp ce articolul 7 facea referire la limitele raspunderii Consiliului Judetean, in sensul ca CJ nu raspunde pentru trecut, ci doar pentru viitor, mai ales ca obligatiile de plata restante sunt consistente.

Astfel, conform articolului 7, Consiliul Judetean nu va prelua obligatiile scadente la 31 martie 2010, existand in acest sens o asumare a Ministerului Sanatatii ca aceste datorii vor fi stinse.

"Datoriile acumulate vor fi achitate, dar daca se va continua in acelasi mod va garantam ca spitalele vor acumula in continuare datorii", a tinut sa precizeze Rodica Hutuleac, director al Casei de Sanatate Botosani.

"Ne asumam raspunderea de a prelua spitalele pentru a le aduce intr-o situatie corespunzatoare. Pentru ca managementul se va efectua la nivelul judetului, cred ca vom putea aduce imbunatatiri. Cred ca ce ne-am propus nu e numai o dovada ca respectam legislatia, ci si o revenire la normalitate privind descentralizarea. Ce a facut Ministerul Sanatatii trebuie salutat. Imi exprim convingerea ca si alte sectoare de activitate sa treaca la nivelul comunitatii locale", a spus Mihai Tabuleac, presedintele Consiliului Judetean Botosani.

Magda Didii, directorul economic al CJ, a precizat ca se va tine o evidenta foarte clara cu toate obligatiile de plata de la data semnarii protocolului, atragand atentia ca Ministerul Finantelor a tansmis deja o adresa, prin care se aduce la cunostinta ca suma de 27,5 miliarde lei se va transfera din semestrul III in semestrul IV, ceea ce inseamna ca institutia poate intra in incapacitate de plata.

Consilierul judetean Dumitru Codreanu a atras atentia ca articolul 7 ar putea fi nul daca el incearca sa combata o lege a Guvernului. "Un articol al Consiliului Judetean nu poate sa combata o Ordonanta de Urgenta a Guvernului. Sa dea bunul Dumnezeu sa fim ascultati. Daca nu se fac interventii la Guvern, nu cred ca acest articol 7 se va aproba", a avertizat Codreanu, presedintele CJ facand imediat precizarea ca Ministerul Sanatatii a fost informat si ca isi asuma datoriile spitalelor.

"Consiliul Judetean a informat, in cadrul ultimei videoconferinte cu reprezentantul Ministerului Sanatatii, cu privire la aceste datorii, raspunsul oficialului MS fiind ca va urma o rectificare bugetara menita sa rezolve problemele financiare", a completat Tabuleac. 
 
 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cine e profesorul Daniel Botezatu?

astăzi, 09:15
55

Începând din 1884, când piesa „O scrisoare pierdută”, a lui Caragiale, a fost pusă în scenă, celebra întrebare a cetățeanului turmentat, „Eu pentru...

LOC DE DAT CU… EPIGRAMA (302)

astăzi, 08:42
23

După ce am citit câteva cărţi valoroase  de epigrame scrise de George Eftimie, am în faţă, de data aceasta, un volum de poezii: „Reverberaţii din Ţara Luanei” (Edit...

Incendiu de vegetație noaptea trecută la Havârna, casele, la un pas de a lua foc!

astăzi, 08:27
71

Chemați în ajutor, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani și Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Havârna au ajuns la caz cu două autospeciale de stingere. ...