De la Uniunea Armenilor din România (sucursala Botoșani), prin amabilitatea domnului Cristian Lazarovici, primesc volumul cu lucrările trimise la Festivalul de caricaturi și epigrame „Cik Damadian” (ediția a IV-a, Botoșani, 2024), volum apărut la Editura „Ararat” din București, în fapt două cărți în una (epigrame + album de caricaturi). Editat într-o formă grafică remarcabilă, una care onorează pe cei care patronează festivalul de la Botoșani, volumul se adaugă excelentei organizări, după cum o spune și redactorul șef al revistei „Epigrama”, Constantin Moldovan: „Vineri, 13 septembrie (2024, n.n.), am fost prezenți la Galeriile de artă ,Ștefan Luchian” acolo unde a avut loc festivitatea de deschidere a festivalului, cu un cuvânt al eruditului domn Varujan Vosganian – președintele Uniunii Scriitorilor, dar și al Uniunii Armenilor din România – cu epigrame recitate de către epigramiștii din Botoșani și din țară prezentați de către prof. Constantin Moldovan, cu un Costel Pătrășcan în vervă, prevestind parcă spectaculosul moment din seara ultimei zile de festival, cu tenorul și caricaturistul Sorin Ursan Delaclit care l-a desenat, cântând pe celebrul șef al armenilor români, cu îmbrățișări, interviuri și poze, toate întru slava prieteniei și a umorului, deoarece, așa cum bine spunea domnul Vosganian „… cultura este singura îndeletnicire care învinge fără să lase în urmă învinși, și care cucerește fără să umilească.”
În cadrul festivalului au fost programate „Glume și bancuri din Ardeal”, cu Sorin Tănase, dar și un concert de jazz „Arta dialogului” susținut de Harry Tavitian (pian, voce) și Cserey Csaba (tobe, percuție). În ultima zi a evoluat și desenatorul și actorul Horațiu Mălăele. Toate acestea, și câte se vor mai întâmpla în anii următori, se produc și datorită generozității sufletești a lui Cristian Lazarovici. I-am admirat calmul și seriozitatea cu care a acceptat ca sub girul UAR epigrama botoșăneană și creatorii ei să pătrundă printre valorile naționale ale speciei. Un festival al umorului care se întinde pe câteva zile, o mână întinsă cu generozitate Clubului de Umor „Ion Pribeagu” și încă alte idei care se vor concretiza, pun în evidență spiritul ardent al lui Cristi Lazarovici.
Revenind la volumul dedicat ediției a IV-a, aflăm că juriul a acordat următoarele premii la secțiunea epigramă: VASILE VAJOGA – premiul I ( Pledoarie pentru umor –„Armenii toți, de-a fir a păr / Respectă vechea lor cutumă, / Spunând că orice adevăr / Ar trebui luat în glumă.”; Radio Erevan – „Umorul armenesc e special, / Dotat cu spirit rafinat și tonic / Și îl propagă-n plan universal / Legenda unui post radiofonic!”; Hii, hi, hi!” – „Un confrate azi îmi spune / Într-o notă cam picantă: / „Varujan, la Uniune?... / Asta-i cea mai tare poantă!”). FLORIN ROTARU – premiul al II-lea (Similitudine – „De-a lungul vremii-armenii sunt poporul / Ce-a dus o existență foarte grea / Și să reziste-au cultivat umorul… / Așa cum fac și eu cu soacra mea!”; Simțul umorului la armeni – „Armenii sunt haioși, precum se știe: / Un bun amic din neamul armenesc, / Când i-am cerut cu împrumut o mie / Râdea de n-am putut să-l mai opresc.”; Armenii și Radio Erevan – „Popor isteț, cu mintea trează, / Din glume și-au făcut supapă / Căci, da, umorul te salvează… / În caz de nu cumva te-ngroapă!”); PETRU IOAN GĂRDA – premiul al III-lea ( Armeanul de la vârful USR țintește mai sus - „De umor mereu atras / Și fiind un tip cu fler, / A făcut întâiul pas / Spre intrarea în UER.”; Această instituție... replică la o vorbă a lui Vosganian:„Umorul ar trebui să devină o instituție a societății civile” – „Dac-o să se-nființeze - / Foarte necesară e - / Sper c-o să funcționeze / Sub egida USR.”; Perspectivă – „Armenii sunt un grup de bază, / Nu mare, dar cu oameni mari, / Iar dacă nu mai emigrează, / Vor fi, curând, majoritari…”; LAURENȚIU GHIȚĂ – premiul al III-lea (Constanță –„În contra istoriei hâde / Ce-a vrut să-i împingă în hău, / Armenii-au răzbit prin a râde / De tot ce e tragic și rău!”; Paradox – „Ancorând pe Ararat, / După un potop cu spume, / Noe a inaugurat / Primul port alpin din lume.”; Sic! – Propaganda comunistă / Efectiv, muncește-n van, / Câtă vreme mai există / Radio-ul EREVAN!”). Interesante au fost e3pigramele propuse de DAVID VALENTIN pentru care i s-a acordat mențiunea de onoare. Cele trei creații au fost pliate pe câte un proverb armenesc. Pe proverbul „Nu poți sparge cu o piatră două nuci deodată”, epigramistul din Orăștie vine cu Două dintr-o lovitură –„Fugind de-un câine rău, ce latră, / Făcând cu mâna dreaptă cruci, / Armeanul a căzut pe-o piatră… / Și brusc își sparse două nuci!”. Pentru proverbul „Cu o mână face cruce, cu cealaltă fură”, David Valentin găsește Interesul poartă fesul - „Având alură dolofană, / Un preot, tată de copii / Ar vrea să uite de SUTAnă, / Și slujească la geaMII!”. Unui alt proverb, „Femeile sunt ca norii: când se întâlnesc, tunetele nu întârzie”, îi atașează epigrama Cod roșu de furtună – „ Se-anunță că se-apropie-o furtună / Cu ploaie, tunet, trăsnete, stihii, / La meteo – de două ori pe lună… / Iar în cămin – de două ori pe zi!”.
Un merit al volumului îl reprezintă faptul că el publică pe toți cei care au trimis epigrame spre a fi jurizate: Constantin Bidulescu, Florentina Danu, George Eftimie, Radu Mihai Chiruță, Gheorghe Gheorghe, Adrian Timofte, Ștefan Bașno, Vasiloe Larco, Constantin Bulboacă, Doru-Mihai Lungescu, Ioan Mamaische, Nicolae Peiu, Mirela Grigore, Ioan Toderașcu, Daniel Bratu și Cătălina Orșivschi.
Făcând abstracție de epigrame, iubitorii de caricaturi pot avea și un album al creațiilor de gen. Premiile au mers către caricaturiști din Myanmar (premiul I), Thailanda (premiul al II-lea), China (premiul al III-lea) și Indonezia ( mențiunea de onoare). Epigramiștii și caricaturiștii deja se pregătesc pentru ediția a V-a, 2025.
Pentru voi, epigramiştii, Ştiri.Botoșani.Ro a inventat acest LOC DE DAT CU… EPIGRAMA. Aşteptăm creaţiile voastre pe adresa de mail manolegeorgica@yahoo.com până în fiecare zi de vineri a săptămânii. (Georgică Manole).
SEXUL PENTRU BĂRBAȚI ESTE...(dactilic)
O datorie-i cu soața „stăpână”,
Artă devine cu-amanta-n reprize,
Chiar e pomană c-o doamnă bătrână
Și-un sacrificiu cu mâna... în crize. (MIHAI HAIVAS)
RETORICĂ MASCULINĂ (amfibrahic)
Spunând câte-n lună și stele,
Le-ntreb pe femei ce-au relații:
Când voi vă pretindeți fidele...
Cu cine înșală bărbații?! (MIHAI HAIVAS)
PUTEREA SEDUCȚIEI (anapestic)
În divorțuri un as
Duse-o viață picantă,
Dar fidel a rămas...
Cu aceeași amantă! (MIHAI HAIVAS)
PREVIZIUNE
La Radio din Erevan
S-a zis că-n următorul an,
Noi de-om răbda și-om fi cuminți,
Sunt șanse să ajungem sfinți! (VASILE LARCO)
TELEVIZORUL
E aparatul prins în ramă,
Având programe variate,
Iar dacă nu-I pe post reclamă,
Precis că e… publicitate. (VASILE LARCO)
DUPĂ OPERAȚIE
Sunt optimist, cum e firesc,
Mă mișc ușor, destul de bine,
Și în oglindă mă privesc,
Să văd ce-a mai rămas din mine! (VASILE LARCO)
LA MARE
La mare, pe plaja de vis,
Stau moșii cu-n plus de burtică
Și-așteaptă, cu suflet deschis,
Una mica. (DANIEL BRATU)
CRIZĂ ÎN FAMILIE!
Simțind că am ajuns la cotitură,
Rugându-mă la Bunul Dumnezeu,
Am vrut să stăm în casă la căldură,
Dar cum să stăm , când eu m-aprind mai greu?!... (MAX OPAIȚ)
DEZILUZIE
Când judeci cu celeritate,
Decizia e la pământ,
Și-așa, ne plângem de dreptate,
Căci lupți cu morile de vânt! (MAX OPAIȚ)
JOC LA DOUĂ CAPETE
Gânduri multe mă apasă
Și mă iau dureri de cap,
C-am găsit un tip în casă,
Și-încă unul în... dulap! (MAX OPAIȚ)
CONTRE PE FACEBOOK
Mă întreb așa, că prostul
Care naiba o fi rostul
Să-ți mai faci în inamic
Dacă tot nu schimbi nimic? (ȘTEFAN BAȘNO)
REPLICILE LUI ȘTEFAN BAȘNO
SFAT DE BĂRBAT GENEROS
Nu are rost să mai bolești,
Când te-a-nșelat al tău iubit,
Eu te ajut să îi plătești
Că îmi doresc... s-ajungeți ”chit”! (GHEORGHE CIREAP)
Ooo, ce suflet generos,
Ooo și câtă empatie
Dar mă-ntreb, că-s curios,
Știe și a ta soție?... (ȘTEFAN BAȘNO)
PRECIZARE NECESARĂ
Soața mă iubește tare
Și e înțelegătoare;
Nu-i cer scuze, nu insist,
Știe că-s epigramist! (GHEORGHE CIREAP)
Că te dai epigramist
Asta e, nu mai insist,
Dar m-apuc-un râs baban
Când te dai și Don Juan! (ȘTEFAN BAȘNO)
O EXPLICAȚIE REZONABILĂ
De-o vreme hainele mă strâng;
E-un adevăr ce îl deplîng,
Dar am aflat, cu greu, misterul:
De vină este ...frigiderul! (GHEORGHE CIREAP)
În loc s-o pui în șifonier
Ai pus cămașa-n frigider,
La rece s-a făcut mai mică
Și nu-ți mai vine la adică??? (ȘTEFAN BAȘNO)
EXISTĂ SOLUȚII
Cămașa de-a intrat la apă,
O alta, nouă, îmi comand
Și nu ratez nicio agapă;
Necazul este că-s gurmand! (GHEORGHE CIREAP)
„Băutura-i temelie
Iar mâncarea-i fudulie”
Dar se vede că la tine
Amândouă se simt bine! (ȘTEFAN BAȘNO)
„VITEJIE"
Ciocnirea mea cu șefu-i nouă,
M-am dat la el, colțos mă știți
Și răspicat i-am zis vreo două:
Iertare! Mă nenorociți! (TONY ANDREESCU)
Apăi da, așa te vreau!
Bine că i-ai spus pe șleau
Taman ce-ai avut de spus:
"Șefule, îți sunt supus!" (ȘTEFAN BAȘNO)
Mă amuză – fără ură -
Prostia din incultură
Da-i și mai dramatică
Cea aristocratică! (AL. D. FUNDUIANU)
Prostul nu e prost destul
Dacă nu e și fudul
Iar ",aristocratii" noștri
Pentru mine-s niște monștri... (ȘTEFAN BAȘNO)
MIRABILA PRIMĂ CONCUBINĂ
E, desigur, Prima Doamnă,
Iar Ilinca tot suspină,
Cinci ani, primăvară-toamnă;
Că nu-i Prima Concubină. (DUMITRU BUJDOIU)
PENTRU ARMATĂ
Beleaua e lângă noi;
De-o fi pace, sau război,
Să-nzestrăm armata iute
Cu mai multe…parașute. (DUMITRU BUJDOIU)
A DREACU’ VULPE ‘ICLEANĂ!
Plânse muica dă necaz,
Pierii cloța, -mi dete praz;
Zise, rupând turta-n doo:
“Cin’-ni ne-o mai face pui și oo?” (DUMITRU BUJDOIU)
ȘAHUL E JOC DE NOROC
- Vrei să spui table, vecine?!
- Nu, șahul!, când ai noroc
Să prinzi la masa de joc
Pe unul mai prost ca tine. (DUMITRU BUJDOIU)
UN RROM LA TRIBUNAL
- Patru neveste, iubite,
De ciuperci toate-otrăvite;
Nu le-ai spus să le evite?
- Așa fu moartea sortită,
Doar două n-au vrut să-nghită. (DUMITRU BUJDOIU)
CONSTATARE AMARĂ
Ai jurat că stingi războiul
Ca în basme: într-o zi.
Joci de-o sută țonțoroiul
Și-ncă tot nu-l poți opri. (LERU CICOARE)
TE LAȘI LA VOIA UCIGAȘULUI?
Agresorul nu vrea pace?
Din discuții te retragi?
Dar, închis în carapace,
Cu masacru’, -atunci, ce faci? (LERU CICOARE)
NECESITATEA ACUTĂ A PARTENERIATULUI STRATEGIC
Dacă Trump ar retracta,
Nu doar Kráĭna e pierdută.
Însăși ÚE ar claca
Cu ne-nfrânta ei redută. (LERU CICOARE)
MEȘTER ÎN A TE DUCE DE NAS
La telefon se pun ușor la cale
Soluții la gravisime probleme,
Dar cum ți-ar fi, stând față-n față, dumitale
C-un capeș încâlcind întruna gheme? (LERU CICOARE)
CA SĂ MAI PUNĂ MÂNA PE VREO HALCĂ
Au nu-l vezi cum se preface
Că-i Eirene pe Olimp?
Agresorul nu vrea pace,
El, de fapt, trage de timp. (LERU CICOARE)
TRUMP L-A MIROSIT PE PUTIN
După trei ore tenace
De discuție în doi,
A-nțeles că nu vrea pace,
Ci, pân’ la sfârșit, război. (LERU CICOARE)
REALITATE CRUDĂ
Ne-mbufnam, pe vremi, că-n ÚE
Varii-ar exista viteze.
Constatarea, amăruie,
Faptele vin s-o probeze. (NICOLAE MĂTCAȘ)
CARE SUVERANISM A IEȘIT CÂȘTIGĂTOR DIN ALEGERI?
Național, ca vai de el,
Înfrânt de cel de la Bruxelles.
Cel bruxellez, european,
Se dă la cel american. (NICOLAE MĂTCAȘ)
MEDALII BINEMERITATE
Lei s-au bătut – berbec și taur -,
Stropind medaliile cu-absintul:
Olimpicul – pe cea de aur,
Con brio AUR-ul - argintul. (NICOLAE MĂTCAȘ)
INEXPLICABILĂ ENIGMĂ
La turu-ntâi observatori –
Mai mulți decât alegători.
Ce viitură sau șuvoi
I-a măturat la turul doi? (NICOLAE MĂTCAȘ)
BLESTEMAȚI DE SOARTĂ?
Am vrut să-l dăm jos, vechi, sistemul,
Ce devenise de ne-atins,
Doar că ne paște, greu, blestemul,
Căci tot sistemul ne-a învins. (NICOLAE MĂTCAȘ)
STRĂFULGERARE DUPĂ ALEGERI
Mai nou, suflarea toată țipă
Că nu-i pedeapsă mai aman:
Cei care-au dus țara de râpă,
Tot ei s-o scoată la liman. (NICOLAE MĂTCAȘ)
DIN POT PE-UN CAPĂT FUG HÂRCIOGII
Se-neacă-un vas când, ros de ani,
De sare-n apă tot guzganul,
Ori mateloții-s șobolani,
Ori e beat criță căpitanul. (NICOLAE CRIHĂNEANU)
SOCIETATEA-VULCAN ȘI PREȘEDINTELE MATEMATICIAN
Îndrăgi-l-ar lumea iute,
Dacă dânsu-ar ști, cu grație,
Să rezolve o ecuație
Cu multe necunoscute. (NICOLAE CRIHĂNEANU)
ALTE MĂȘTI, ACELEAȘI FEȚE
Poporul a ieșit la vot
Într-un șirag așa de mare
C-a vrut în bine o schimbare,
Iar pe aleși îi doare-n cot. (NICOLAE CRIHĂNEANU)
AU UITAT DE LA MÂNĂ PÂN’ LA GURĂ
Cei aleși cum de-au uitat
Statul că e-ntemeiat
Nu pe pile și relații
Ori cuiva intrat în grații,
Ci pe cinste și dedat,
Demnitate și vocație,
Sacrificiu și-abnegație? (NICOLAE CRIHĂNEANU)
MASĂ BUNĂ NUMAI DE MANEVRAT?
Oricât ar fi de „’napoiați”,
Păstorii nu-și deneagă turma,
Doar cei aleși ca deputați
Le pierd cerințele și urma. (NICOLAE CRIHĂNEANU)
DEȘI-AM VOTAT PENTRU SCHIMBARE,
NOUA CONDUCERE A COOPTAT ÎN NOUL GUVERN
MAI MULTE PERSOANE DIN VECHIUL GUVERN
Cine are-o datorie,
Tot el trebuie s-o solve.
Dar c-am fost băgați în vrie –
Cazul cine să-l rezolve? (NICOLAE CRIHĂNEANU)