LOC DE DAT CU…EPIGRAMA (306)

O rubrică de prof. GEORGICĂ MANOLE, scriitor, epigramist

 

LOC DE DAT CU…EPIGRAMA (306)

A apărut reista “Epigrama” nr. 108 / 2024. Încă din editorial, George Corbu, preşedintele UER, o declară “revistă de cultură a epigramei”, ceea ce este evident pentru cititorii acestei publicaţii. Varujan Vosganian, preşedintele interimar al Uniunii Scriitorilor din România, în “Laudă epigramei”, întinde o mână acestei specii: “Nu cred în clasificările genurilor şi speciilor literare ce trimit epigrana într-un registru minor . Ca şi poezia lirică, sub acoperământul căreia epigram s-ar putea include, această specie literară are o tradiţie care merge hăt-departe, până în antichitate. Cum să fie minoră epigrama, când ea s-a dezvoltat în epoca luminilor, în timpul izbânzii raţionalismului, arătând că, alături de talent, una dintre însuşirile sine qua non ale creatorilor de epigrame trebuie să fie inteligenţa. Cum altfel s-ar putea explica aşezarea lui Voltaire printre autorii legendari de epigrame?” Constantin Moldovan, noul redactor-şef al “Epigramei” îl evocă pe Cornel Udrea, considerându-l “un lord al umorului”. Elis Râpeanu ne propune un serial cu tema “Din istoria epigramei, pe scurt”. În acest număr întâlnim primul episod cu referiri la Terpandru, Arhiloh, Simonide din Kios, Leonidas din Tarent sau Marţial. La rubric “Datu` cu părerea”, Ştefan-Cornel Rodean explică de ce nu poţi fi epigramist de mic copil: „În concluzie, eu aş spune să lăsăm copiii de 9 ani să îşi dezvolte gândirea şi limbajul acasă şi la şcoală, folosind, printre altele, şi jocurile specific copilăriei (“clasice” sau cu folosirea tehnologiei I. T.), să-I îndemnăm să citească întâi textile din manual, apoi povestitoare şi poezii simple, nu epigrame. Epigramele să le lase pentru mai târziu”. La paginile 24 – 25 se poate citi un articol semnat de mine şi intitulat “Politica, “hrana” predilectă a epigramiştilor”, ca studiu de caz pe “Antologia epigramei politice a lui George Zarafu. Această antologie adună epigrame politice scrise de aproape 150 de nume în perioada 1940 – 1994.

 

De la înălţimea vârstei şi experienţei pe care o are, Nae Bunduri vine cu câteva sfaturi pentru epigramişti: “Voi încerca să spun câteva cuvinte despre epigramă, în constatările mele şi mă voi referi la epigrama modernă, cea de la Cincinat încoace, fără să am pretenţia că sunt specialist în domeniu. Epigrama modernă este un catren în care se respectă în totalitate părozodia şi poanta”. Articolul lui Nae Bunduri se ghidează după şase vectori: poanta, construcţia, rima, ritmul, eufonia şi originalitatea.

 

Vasile Larco vede în George Petrone “un şlefuitor de epigrame: “Pentru mine a fost un privilegiu că am fost contemporan cu dumnealui, am avut mult de învăţat din punct de vedere epigrammatic, umoristic, în general. Îmi este imposibil să aleg, să fac o selecţie din cele mai reuşite epigrame ale domniei sale, deoarece toate sunt fără cusur. Totuşi postez două, la întâmplare, din ultimul său volum: Definiţie - “Ce-s epigramele? Sub lupă / Sunt poezii… în minijupă, / Cu-n şarm caracteristic (recte, / când au picioarele perfecte).”; În rând cu lumea – “Mi-am cumpărat o palmă de pământ, / Să am, ca alţii, o proprietate, / Nu-i într-o zonă “ultra”, pe cuvânt, / Ci pe-o alee la “Eternitate”.

 

Articolelor prezentate li se adaugă 475 de epigrame, 8 caricaturi marca Pătrăşcan şi un buchet de citate risipite ici-colo în conţinutul revestei asemenea unor flori de maci într-un lan de grîu. Alegem epigramele de pe pagina a patra: EFIM TARLAPAN: Schimbarea – Pentru ea, când ne-am dat votul, / Traiul s-a schimbat un pic: / Unii au în viaţă totul / De la cei ce n-au nimic!”; GEORGE PETRONE: La moartea unui primar – “Voi, ce cortegiul îl urmaţi / Cu flori, coronae şi ghivece, / Degeaba-l plângeţi… nu ştiaţi / Că plângerile-l lasă rece ?”; DAN CĂPRUCIU: Cumulare – “L-admir cu toată simpatia / Şi vreau să îl privesc mai des: / Include parcă-n el prostia / Votanţilor ce-l au ales.“ ; NELU IONESCU-QUINTUS: Electorale – “Obţinând de-ndată votul, / Prin eterul şiretlic, / Cum să nu-şi dorească totul, / Dacă-s “oameni de nimic”?!”; JEAN BUHMAN: Alegerile – Campanii, presă, vâlvă mare, / Supervizori occidental, / O agitaţie în care / Se-aleg rechinii de şacali.”; PAUL DUMITRESCU: Unui om politic deştept – “Pe cât e azi decombativ / Şi cum vorbea mai dinainte, / Te uiţi la el admirativ: / - Ce minte, domnule, ce minte!”

Mi s-au părut interesante impresiile despre epigramă ale caricaturistului Mihai Pânzaru Pim: Nu am scris niciodată epigrame, niciun cuvânt pertinent habar nu am a spune, conform invitaţiunii! Am gustat catrenele bijuterii scrise de Marţial, de Păstorel, de Cincinat, de Petrone… (…) Şi totuşi, dar, însă, trei argumente / fapte ale acestei sfere intelectual -artistice par a nu-i fi de bun augur acesteia: în primul rând folosirea descalificantă a rimei “cu temei”, apoi inflaţia uluitoare de diplome, certificate interşanjabile, la care se adaugă dezinteresul arogant al criticii (dr. Elis Râpeanu fiind excepţia!), care minimalizează în extremis locul şi rolul epigramei în teoria şi istoria literaturii române.”

Cititorii au în faţa lor o revistă cu o densitate tematică excepţională, ca să nu mai vorbim de eleganţa exasperantă cu care se prezintă . (GEORGICĂ MAOLE)

Pentru voi, epigramiştii, Ştiri.Botoșani.Ro a inventat acest LOC DE DAT CU… EPIGRAMA. Aşteptăm creaţiile voastre pe adresa de mail manolegeorgica@yahoo.com până în fiecare zi de vineri a săptămânii. (Georgică Manole).

 

ESTIVALĂ

E superstiţie, se pare,

Verificată e de ani,

Corupţii nu fac baie-n mare,

Fiindcă ei… se scaldă-n bani. (VASILE LARCO)

 

ANOMALIE PE PLAJĂ

Unii vin, iar alţii pleacă,

Doar la tineri mă refer;

Că-s destui ce se dezbracă…

Până şi de caracter. (VASILE LARCO)

 

 

SCUZE PENTRU ABUZURI

Îţi răceşti degeaba gura

Şi pe pace poţi să stai:

Nu ai cum să-ntreci măsura,

Dacă nici măcar n-o ai! (VASILE LARCO)

 

TRATAMENT BALNEOCLIMATERIC

Prin tratamente medicale

La beneficii te aştepţi;

De vii încovoiat de şale,

Ajungi în lumea… celor drepţi! (VASILE LARCO)

 

 

CONVERGENȚĂ (dactilic)

Fie stabile sau meteori,

În permanență se tot urmăresc:

Marile spirite se întâlnesc

Chiar și cu cele mai mici uneori.(MIHAI HAIVAS)

 

PENELOPA AȘTEPTÂNDU-ȘI EROUL (amfibrahic)

Deși fără gânduri prea calme,

Femeie cinstită-a rămas,

Fiindcă știa cam ce palme

Ulysse, întors, i-ar fi tras.(MIHAI HAIVAS)

 

CORECTITUDINE PARADOXALĂ (anapestic)

Chiar de-i neam de opincă,

El respectă-n mod cert

„Academicul” sfert

De juma'de... palincă.(MIHAI HAIVAS)

 

PE FACEBOOK

Am întrebat-o pe ”a mea”,

De ce-a postat fără perdea.

Și cu surprindere-am aflat

C-a dat perdeaua la spălat. (AL. D. FUNDUIANU)

 

UNUI AFACERIST

Cum averea i-a sporit,

Fericit se duce -

Are tot ce și-a dorit

...Și la cap o cruce. (AL. D. FUNDUIANU)

 

POLITICIENILOR

Nu le cer averi sau case,

Nici la funcții nu aspir -

Eu îi rog doar să mă lase

Să respir. (AL. D. FUNDUIANU)

 

 

PRECAUȚIE ÎN SEZONUL ESTIVAL

La Margarete sau la Stele,

Ai tot confortul garantat;

Păcat în schimb, că între ele,

Sunt și minore... ce păcat! (MAX OPAIȚ)

 

SE STRÂNGE ȘURUBUL LA BRĂILA

Recentul pod inaugurat,

E un record ingineresc

Ce-așteaptă-a fi inaugurat,

La ce șuruburi îi lipsesc!(MAX OPAIȚ)

 

COALIȚIE

Guvernăm ca în Balcani,

Înțeleși cu banii cash,

Învățați de-atâția ani

Cu gunoiul pus sub preș! (MAX OPAIȚ)

 

PATRIOTICĂ De țară sunt legat, de sat, De râu, de ram și de țărână, Ba chiar, acuma, sunt legat Și de Poliția Română!!! (AXENTE IUGA) NOI ARDELENII Noi suntem harnici, buni, decenți Și exponenți ai bunăstării, Precum se știe, suntem lenți, Ca să ne-ajungă...restul țării. (AXENTE IUGA)

 

LA CER Nef'ind ca Domn primar De tron cu lanț legat, Deasupra de altar, Hristos s-a înălțat! (AXENTE IUGA)

LA OCAZIE Am luat un om în doliu, Ce ședea pe trotuar, A pierdut, zicea, fotoliu Și mașina de primar! (AXENTE IUGA) ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ Apă-ntruna, cu găleata, Dau pe casa părintească, F'inc-averea de la tata A-nceput să se topească! (AXENTE IUGA)

 

REPLICILE LUI ŞTEFAN BAŞNO

GRAȚIE

Prima cireașă dintr-un pom

Nu-i doar un fruct miraculos.

E chiar solemn, e micul dom;

Aproape ceremonios... (MARLENA CIOBANU)

 

Marlena, nu mă duci cu preșul!

Știi că la japonezi cireșul

Nu e un pom pentru potol

Ci doar un minunat simbol! (ŞTEFAN BAŞNO)

 

De candidez, tu mă votezi,

Și facem, de îndată, trocul:

Îți dau ulei, un fruct, orez:

Lângă Ciolacu îmi e locul. (MARLENA CIOBANU)

 

Dacă adaugi și un pol

Eu mâine te votez, parol !

Că sigur ai mai multă minte

Decât „stimatul” președinte... (ŞTEFAN BAŞNO)

 

BUNĂ DIMINEAȚA !

,,Scara vieții te învață,

Ce treaptă te duce-n față...

Daca vrei, pășește bine,

Dacă nu, păcat de tine..." (STELA FORŢU)

 

Dar dacă nu vreau să urc

Nici mai sus să mă aburc

Ci doar să pășesc cuminte

Și modest spre înainte? (ŞTEFAN BAŞNO)

 

MINIPARLAMENT

De când soacra stă la mine

Am în casă parlament

Şi de multe ori îmi vine

Să mă fac ... independent. (STELICĂ ROMANIUC)

 

Utopii, coane Stelică,

Lângă soacră, nevestică

Tu la tihnă ai speranță

Doar de intri-n alianță! (ŞTEFAN BAŞNO)

 

LA UN PAHAR DE VORBĂ

Mi-a spus o glumă nea Ion

Ce de-adevăr chiar este plină:

Adam de-ar fi avut smartfon,

Azi Eva ar fi fost virgină… (GHEORGHE BÂLICI)

 

Adam ar fi așa bolund

Că-n loc s-admire-un sân rotund

Să stea și să privească fix

Un film marcat cu trei de X?... (ŞTEFAN BAŞNO)

 

Am primit şi eu această carte de la domnul profesor Ştefan Başno, drept care mulţumesc frumos! E o carte elegantă, un veritabil dialog "platonic", între Asklepios, zeul medicinii, la greci şi Diogene, primul filosof grec care a promovat o filosofie nonverbală. "Bravurile" sale au rămas celebre, până în vremea de astăzi. Un dialog epigramatic foarte incitant. Felicitări, domnule profesor! (NICĂ JANET)

 

Eu am comun cu Diogene

Iubirea pentru damigene

Și caut, da, cu felinarul

Românul ce să aibă harul

Din letargie să trezească

Sărmana țară românească... (ŞTEFAN BAŞNO)

 

După alegeri, m-am ales și eu cu cartea ”Catrene militante”, trimisă de autorul acesteia, scriitorul Ștefan Basno, căruia îi mulțumesc. (ILIE BÂTCĂ)

Îți mulțumesc, coane Ilie,

Că mă făcuși și scriitor!

Nu sunt, dar am sub pălărie

Și altceva decât un bor...

Privesc la lumea asta hâdă

Și mă întreb, ca un nătâng:

E bine lumea să mai râdă? (ŞTEFAN BAŞNO)

 

NU E TIMP DE MOCOȘEALĂ

Un vecin când geme de durere,

Ieși pe-o clipă de sub falsul nimb:

Ori îi dai, ori nu îi dai ce-ți cere,

Nu-l întrebi de ce-o să-ți deie-n schimb. (LERU CICOARE)

 

MAURUL ȘI-A FĂCUT TREABA

Un post sonor când vrea-n UÉ,

Să punem capăt dușmăniei

C-a fost groparul PeSeDE.

Nu-i roșă harta României? (LERU CICOARE)

 

NUMĂRAREA VOTURILOR – CA-N EVUL MEDIU

La votare -n alte spații

Trec la digitalizare,

Numai noi, robi pe plantații,

Pixu-n mâini, sacii-n spinare. (LERU CICOARE)

 

NEALEASĂ PRIMAR, FUGA LA LEGAȚII?

Cu botu-n mâl, pe tron, un somn.

Rivala, pasăre de noapte,

Nu că ea însăși n-are somn –

Se rupe la legații-n șapte. (LERU CICOARE)

 

DAR DE VOTANT MAI ȚINE SEAMĂ CiNE?

Se vaită la ciolan un candidat

C-a fost ciupit fatal la numărare,

Dar pe votant să-l plângă că-i furat

De cel mai mare drept pe care-l are?! (LERU CICOARE)

 

ALEGERI BALCANICE LIBERE

Sigle dinainte ștampilate,

O ștampilă-n fugă lângă-a ta,

Cifre-n protocoale eronate...

 

Mioriță, cât mai poți răbda? (NICOLAE CRIHĂNEANU)

RĂSPUNSUL NU NI-L DĂ AEP?

Noi l-întrebăm, el dă din umăr,

De unde-atâtea secții mate

Cu buletine fără număr,

Ba și de-a gata ștampilate? (NICOLAE CRIHĂNEANU)

 

ȘI NIMENI – NICIUN RĂSPUNS

Un simplu-alegător stă și socoate –

Ce înțelept l-ar scoate din tumult? - :

Cinci sut’ de mii de voturi anulate

Din nouă milioane – nu-i cam mult? (NICOLAE CRIHĂNEANU)

 

MOLDOVENEȘTENII ȘI-AU REALES PRIMARUL GOSPODAR

Comuna Moldovenești,

Sat cu nume moldovean

De pe plaiul ardelean,

A votat – cert – românești,

Alegându-și polgamester,

Gospodar și mare meșter,

Un primar UDMR-ean:

Ioan -Janos Mărginean. (NICOLAE CRIHĂNEANU)

 

CÂND DOI SE CEARTĂ, CÂȘTIGĂ AL TREILEA

„Unic candidat la Președinte,

Dar să fie din partidul meu”.

Alianța merge înainte

Cu doi candidați în ... copârșeu. (NICOLAE CRIHĂNEANU)

 

UN PREȘEDINTE DE PARTID

EZITĂ SĂ CANDIDEZE LA PREZIDENȚIALE

Știe-n cursa grea ce-l mână,

Doar că pasu-i prea riscant:

„Să dau vrabia din mână

Eu pe cioara de pe gard?!” (NICOLAE MĂTCAȘ)

 

ABONAT LA AFACERI CU STATUL

El suge contracte cu statul

Că știe să schimbe macazul,

Dar cei care-n jeg l-au băgatu-l,

Chiar nu le plesnește obrazul? (NICOLAE MĂTCAȘ)

 

NU IES PE COVOR LA TV LA LOCAL KOMBAT CU SPECIALIȘTII

De ce ministrul, că-i al muncii (!),

Și șefii caselor de pensii

Din bezna – turuie – a speluncii,

Mereu lăsându-ne-n suspensii? (NICOLAE MĂTCAȘ)

 

SCOPUL SCUZĂ MIJLOACELE?

Se crede mai curat ca neaua

Un megafon oportunist.

De n-agreezi cumva maneaua,

Dangaua-ți pune de ... rasist. (NICOLAE MĂTCAȘ)

 

CADOU DE MAJORAT EXTRAVAGANT

PENTRU ADOLESCENTELE DIN ITALIA

Optsprezece ani - o dată-n viață.

Amintire – un implant mamar.

Își expun gurguiele în piață,

Dar de consecințe n-au habar. (NICOLAE MĂTCAȘ)

 

C.E. ?!*- GERMANIA DUDUIE DE FOTBAL!

Vom avea seri lungi de vis;

Pentru-ai noștri nu-s convins

Că ne oferă ce-au promis;

Aș vrea să fiu contrazis. ( DUMITRU BUJDOIU)

 

*A-nceput Campionatul European de Fotbal, unde este

pe teren și România; în grupă grea, cu Ucraina, Belgia și

Slovacia.

CONSULTANȚA, O GĂSELNIȚĂ

În cârdășie cu instanța,

Avocați pentru elită

Au invocat consultanța;

Pentru mită-acoperită. (DUMITRU BUJDOIU)

 

APROPO DE ANALFABEȚI FUNCȚIONALI

Un răspuns e de bon-ton,

La o-ntrebare șablon:

Câți au, (din bar, discoteci)

Permise la biblioteci? (DUMITRU BUJDOIU)

 

MĂRUL DISCORDIEI

Cârcotașii fac tam-tam,

Că-i din merii raiului,

Că ar fi din Troia lui…

Dar e…mărul lui Adam. (DUMITRU BUJDOIU)

 

S-AU SCUMPIT ȘI PASTILELE DE POTENȚĂ

Citești reclame de sex

Și rămâi mască, perplex;

Vezi preț, tragi o-njurătură

Și te descurci… pe centură. (DUMITRU BUJDOIU)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Încă un deces în cazul accidentului de la Ibănești: Pentru Radu Tudose, bărbatul de 57 de ani, nu s-a mai putut face nimic!

astăzi, 19:16
677

Una dintre victime, un bărbat de 57 ani, a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe în stop cardio- respirator. Au fost aplicate manevrele de resuscitare timp de 45 minute, dar fără răspuns car...

Șoferi băuți, scoși din trafic de polițiștii botoșăneni!

astăzi, 17:45
103

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Dorohoi au oprit vineri, 21 iunie 2024, pentru control pe D.J. 298, în localitatea George Enescu, un autoturism condus de un bărbat de 36 de ani din acee...

Mobilizare impresionantă a pompierilor și medicilor pentru salvarea celor patru victime! (Video)

astăzi, 16:40
814

Pompierii cu două autospeciale și kit-uri de salvare din spații înguste, precum și trei ambulanțe SMURD de terapie intensivă mobilă, dar și două ambulanțe SAJ au fost prezente în...