”Arta... la feminin” cu 90 de lucrări pe simezele Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian” din Botoșani. Moment de reculegere pentru doi artiști plecați în veșnicie (Foto, Video)

Începând de sâmbătă, 3 martie, și până la finalul lunii (29 martie), Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în spațiul Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani, expoziția națională ”Arta… la feminin”.

”Arta... la feminin” cu 90 de lucrări pe simezele Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian” din Botoșani. Moment de reculegere pentru doi artiști plecați în veșnicie (Foto, Video)

Tonuri calde, delicate, dar și forța expresivității în tușe vibrante, bine conturate artistic, în forme de reprezentare diferite. ”Arta... la feminin” înseamnă în primul rând armonie și cromatică, impresionând prin tematica variată și numărul neobișnuit de mare de expozante pe simezele Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani.

Și asta întrucât expoziția organizată de Societatea Culturală ”Expo - Art” Botoșani este dedicată doamnelor artei românești contemporane, evenimentul având menirea de a aduce pe simeze cele mai recente lucrări de artă vizuală semnate de artiste din întreg arealul românesc și provenind din diverse școli și generații, dar și de a valorifica expozițional patrimoniul bogat și valoros deținut de instituția muzeală botoșăneană.Expoziţia din ”Galerii…” este pentru publicul botoșănean o ocazie de a pătrunde în universul artistic feminin. Artă contemporană în viziuni și concepții diferite, din care transpare ”eternul feminin”, un adevărat spectacol cromatic cu care publicul prezent în număr mare s-a delectat preț de câteva ore.   

Ediția acestei primăvesri este dedicată artistei Angela Popa Brădean (născută pe 3 august 1934, la Iași). Fiică a pictorului Nicolae Popa și soție a pictorului și desenatorului Traian Brădean, artista a absolvit în 1959 Institutul de Arte Frumoase ”Nicolae Grigorescu” din București, la clasa profesorului Alexandru Ciucurencu. A debutat expozițional în Iași, la Expoziția Regională de Artă, expunând apoi la toate Expozițiile de Stat, Saloane Republicane, Saloane Bienale și Omagiale. În anul 1964 a devenit membră a U.A.P.R. Filiala București. A avut expoziții în Argentina, Beirut, Tokio, Paris, U.R.S.S., Italia (Napoli, San Marino, Palermo, Ravena, Livorno, Amalfi, Urbino, Comune di Todi), Germania, Anglia, Olanda. Are lucrări în muzee și colecții particulare din: S.U.A., Italia, Olanda, Germania, Franța, Grecia, Spania, Turcia și Japonia.În expoziția vernisată sâmbătă, 3 martie, la Botoșani, a fost expusă lucrarea ”Lalele” a artistei Angela Popa Brădean.

”Arta... la feminin”, ediția a V-a, aduce pe simezele botoșănene nu mai puțin de 90 de lucrări, realizate în diverse tehnici: pictură, grafică, tehnică mixtă, dar și artă decorativă, artă textilă și fotografie, cu o tematică ce cuprinde toate genurile, de la arta figurativă (portret, peisaj, natură statică, compoziții) la arta abstractă.

”O viață în care încercăm să ne găsim mereu sensul într-un ritm trepidant, în care încercăm să ne păstrăm ritmul ancestral, numai că de multe ori e greu. Pe 1 Martie este ziua în care pământul începe din nou să trăiască, să înflorească, începe să revină la viață și dacă acum mărțișorul este cu roșu și alb, altădată era cu roșu și negru, însemnând lupta dintre viață și moarte. Aș vrea să păstrăm o clipă de reculegere pentru doi artiști botoșăneni care au plecat de curând dintre noi, este vorba despre Marcian Neamțu și de Veronica Mocanu”, a precizat Ana Coșereanu, publicul păstrând câteva momente de tăcere în memoria celor doi artiști plecați în veșnicie.

Ediția din acest an înregistrează o participare numeroasă, artistele din Botoșani fiind completate de nume din întreaga țară, dar și de peste hotare.

”Fie că au încercat să vină cu pictură, grafică, tapiserie, în anii anteriori și sculptură, fotografie, diverse instalații, prin tematica aleasă, prin modul de rezolvare tehnică a ceea ce și-au propus, fiecare artistă are momentul său unic de originalitate și toate acestea fac ca, deși vin din locuri diferite din țară, vin din zone diferite de interes, să devină locul acesta din Galerii locul care le coagulează și în acest mod să arate diversele fațete ale frumuseții lumii. De la portret la peisaj, la artă decorativă, natură statică, artă textilă, artă figurativă sau abstractă, toți ne putem regăsi în una dintre lucrările expuse”, a adăugat Ana Coșereanu, muzeograf în cadrul Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani.

”Arta... la feminin” aduce pe simeze lucrări semnate de: Diana Alupoaie Larisa Apostoliu, Claudia Ionela Babii, Nadia Bîrlădeanu, Cristi Carmin, Rodica Cojocariu, Ana Coșereanu, Mihaela Croitoru, Florentina Dănilă, Mirela Anca Gavriloaie, Talida Grunzac, Angela Hreniuc, Lila Lungulescu, Carmen Maxim Popovici, Maria Claudia Mitră, Veronica Mocanu, Cerasela Neamțu, Carmen Nicolau, Ioana Gina Poleac, Gianina Iuliana Pralea, Anca Sofian, Ștefania-Carmen Suceveanu, Mihaela Timofte, Anca Roua Vasilescu (Botoșani, Maria Furnea (Arad), Nicoleta Cărare, Carmen Dima, Carmen Voisei (Bacău), Cornelia Vass (Baia Mare), Lucreția Mureșan, Onița Mureșan (Bistrița-Năsăud), Ioana Pirău, Andrea Szentkiralyi, Victoria Țăroi Galbenu (Brașov), Teodora Chinschi, Teodora-Cristina Ciocianu, Teodora Coltofean, Bianca Andreea Constantin, Cornelia Victoria Dedu, Raluca Magdalena Dumitrașcu, Marinela Dumitrescu, Ioana Enescu Truică, Iuliana Ghiță, Adalgiza Harabagiu, Irinel Daniela Iacob, Lucia Juncym Natalia Lazăr, Nicoleta Liciu Gribincea, Cristina Maria Lupescu, Lucreția Maiorescu, Gabriela Naftanailă-Levențu, Marina Nicolaev, Corina Perianu, Anda Tănasă (București), Floarea Bulduș, Margareta Catrinu, Elena Cîmpian, Clara-Livia Tudoran, Zoe Vida Porumb (Cluj), Ioana Călinescu, Lidia Corladi, Carmen Dordea, Gabriela Vasiliev (Constanța), Gabriela Meșter (Dej), Adriana Canija Popa (Deva), Mirela Anura (Germania), Alina Florentina Mihalache (Focșani), Lavinia-Antonia Coșovliu, Simona Pascale, Marinela Simiraș (Galați), Mihaela Bratu, Mădălina Dorofte, Gergea Gheorghiu, Ofelia Huțul, Codrina Laura Ioniță, Daniela Isache, Viorica Muraru, Georgeta Murgoci Vrînceanu, Angelica Mirela Pagu, Valentina Paraschiv, Marinela Rusu (Iași), Mara Naghi Niculae (Ilfov), Adina Dogaru (Medgidia), Carp Monica, Carmen Cărăușu (Neamț), Stela Spătar (Sat Mare), Loredana Axinte, Oana Chilariu Moruz, Eugenia Goral, Iuliana-Cristina Iacob, Maria-Ionela Pălimaru, Claudia Prelipceanu (Suceava), Mariana Șerban (Târgu Mureș), Cristina Lihat, Elena Felicia Selejan, Valentina Ștefănescu (Timiș), Elena Mateiciuc (Toplița), Mioara Mitu, Irina Pal (Tulcea).  

Publicul a avut parte și de momentele muzicale asigurate de Andrei Pițu, care a susținut un minirecital de chitară clasică.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Caragiale a fost primul care a scris despre moartea lui Eminescu. ”A plâns efectiv!”

Vineri, 14 Iunie 2024
601

În primăvara anului 1887, Eminescu vine la Botoşani. Epuizat, slăbit după un tratament la ”bolnița” din Neamț. La Botoșani îl aștepta Harieta, sora cea beteagă &i...

Bogdan Horga: ”Orașul nostru este interesant, de asta am și ales să trăiesc aici. Publicul din Botoșani este cu totul special!” (Foto, Video)

Miercuri, 12 Iunie 2024
1846

A prins drag de teatru în anii de liceu. ”Eram un elev ciudat, olimpic la istorie și corigent la geografie, bun la sport și la chimie zero”, povestește actorul Bogdan Horga. Liceu...

La mulți ani, Andrei Măjeri! Regizorul care aduce un suflu nou pe scena de la Botoșani

Marţi, 11 Iunie 2024
267

Născut pe 11 iunie 1990, Andrei Măjeri a copilărit și a crescut la Novaci, județul Gorj. Este considerat a fi unul dintre cei mai importanți regizori ai generației sale.A absolvit facultate...