Vineri, 8 septembrie, în comuna Coțușca, în cadrul evenimentului „Hora Satului”, organizat cu ocazia hramului localității Coțușca, a fost premiată Manuela Lungu, tânăra canotoare botoșăneancă, sportiva care a făcut parte din echipa României din barca de patru rame cu cârmaci feminin (BW4+), cât și din echipa 8+1 feminin (BW8+), echipă ce a adus Medalia de Aur României de la Campionatele Europene de Canotaj la Tineret din Germania.
La acest eveniment, din păcate, a fost un public restrâns, cel mai probabil din cauza tradiției, având în vedere faptul că acest eveniment coincide cu hramul Bisericii ”Nașterea Maicii Domnului” din localitate, scrie Mesagerul de Nord. Cu toate acestea, munca și performanța Manuelei Lungu au fost răsplătite. Astfel, efortul, determinarea, meritele și abiția îi sunt recunoscute și în localitatea natală Coțușca, unde a fost declarată „Cetățean de Onoare”.
După alocuțiunile susținute de invitații de la județ, primarul comunei Coțușca a invitat-o pe scenă pe „domnișoara care ne face mândri că suntem coțușteni. Persoana cu care ne mândrim, dar nimeni nu a pus-o în valoare […]. Domnișoara respectivă a obținut rezultate și probabil a fost nedrept să o lăsăm să aștepte atâta amar de timp, dar distincția pe care i-o oferim noi, Primăria și Instituția Prefectului județului Botoșani este o diplomă și această Plachetă de Cetățean de Onoare, în spatele acestei plachete să știți că nu stă o persoană firavă și fragilă, ci stă o persoană care a depus eforturi și pentru eforturile dumneaei, noi astăzi suntem aici și drept recunoștință o să-i atribuim acest mare premiu si această mare distinctie. […] Să spuneți de fiecare dată cu mândrie ca sunteti din Coțușca, atunci când obțineți rezultate!”, a afirmat primarul comunei Coțușca, Constantin V. Ciobanu.
„Sunt onorată și recunoscătoare să mă aflu aici, în fața dvs. Multumesc pentru invitație domnului primar, Consiliului Local și tuturor celor prezenți astăzi aici și mulțumesc tuturor celor care m-au susținut și felicitat. Din 2019 fac parte din lotul de canotaj al României, am plecat din acest sat la vârsta de doar 14 ani cu un vis, că numele meu va fi auzit peste câțiva ani în toată țara, Europa și nu doar. La început eram sceptică, dar timpul mi-a demonstrat că prin muncă și ambiție și responsabilitate la antrenamente pot performa, iar rezultatele nu au încetat să apară. Sper ca peste câțiva ani să aduc aici, în fața dvs., medalia olimpică, visul oricărui sportiv de performanță. […] Pe această cale vreau să îndrum toți tinerii să își urmeze visul oricat de greu ar fi și, de ce nu, să îi îndrum spre o carieră sportivă. Noi, tinerii, suntem viitorul acestei țări. Și, nu în ultimul rând, vreau să mulțumesc și să aduc toate cuvintele de laudă persoanelor din viața mea care m-au susținut, m-au ridicat ori de câte ori am căzut. Mulțumesc, mamă! Mulțumesc tată și mulțumesc surorii mele, vă promit că într-o zi veți fi mult mai fericiți și mai mândri decât sunteți acum!”, a declarat „Fata de Aur” a comunei Coțușca, Manuela Lungu.